Crvima bi se moglo pisati dobro

  339

  Crvi

  Piše nam se dobro

  Datum izdanja: 02.02.2017.

  Izdavač: više manje zauvijek / Gezellig Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Koža i kosti
  2. Propast
  3. Mesec i more
  4. Sestra, majka, ja
  5. Lažem i kradem
  6. Kiša
  7. Zgužvana pesma
  8. Sestra, majka, ja (uživo)

  Da je svijet sve manji i da se lako mogu iskombinirati različite stvari, pokazuje album prvijenac “Piše nam se dobro” beogradskog benda Crvi koji je izdan u paketu za američku etiketu Gezellig Records i našu više manje zauvijek.

  Iako je cijela priča ispala o izdavanju poprilično internacionalna, zvuk koji nam Crvi nudi je poznat i karakterističan za naše krajeve, a motivi u tekstovima su šireg spektra jer govore o onome na što ne možeš previše utjecati, iako se možeš truditi da promijeniš. Strah od nepoznatog u tekstovima se odrazuje u glazbenom dijelu kao hodanje po utabanim putevima.

  Muziku podržava

  Mnogi srpski bendovi novijeg datuma imaju zanimljiv rukopis, pa tako i Crvi zvuče kao nešto laganija verzija Repetitora i Straight Mickey and The Boyza što u konačnici donosi niz vrlo frenetičnih, a opet i kulerskih pjesama u kojima jednostavnim tekstovima pogađaju poantu. Za razliku od spomenutih bendova, Crvi nisu toliko prodorni na prvu, ali s nekoliko preslušavanja, mnoge pjesme sjednu na svoje mjesto.

  Uvodna “Koža i kosti” djeluje najbritkije, nešto u stilu ranih Pixiesa. Sljedeća “Propast” djeluje kao Artan Lili bez plesnog ritma vrlo zavodljivog predrefrenskog dijela, a sam refren je zapravo gitarski rif, dok je “Mesec i more” na tragu atmosfere posljednjeg albuma Repetitora gdje se osjeća neki trenutak napada panike.

  Do kraja dobivamo nešto predvidljivije pjesme srednjeg tempa, koje se ponekad ukrase nekim virtuoznim rifom, ali generalno pjesme su pravocrtnije i jednostavno prosječnije. S njima se i očitava zašto album ima svega osam pjesama, pa bi bilo možda bolje da se album kuhao još pokoji mjesec, te tada napravi prava eksplozija Crva.

  Bilo kako bilo, “Piše nam se dobro” nije loš album. S njime su jasno pokazali da beogradska scena i dalje raste, da može ponuditi i dalje bendove vrijedne pažnje. Nadam se da će sam naslov albuma biti temelj za daljni razvoj njihove karijere, jer po ovom prikazanom, moglo bi im se pisati dobro, ako će razvaljivati live, kao i njihovi sugrađani popisani par redaka iznad.

  Muziku podržava