Crvi: Korak-dva unaprijed

  418

  Crvi

  Šta si to uradio?

  Datum izdanja: 22.02.2019.

  Izdavač: više manje zauvijek

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Veliki
  2. Tata
  3. Jedva čekam
  4. Interlud 1
  5. Gosti u snovima
  6. Šta si to uradio
  7. Interlud 2
  8. Istinepostoje
  9. Nikako

  Dvije godine nakon prvijenca, Crvi su izdali novi album imena “Šta si to uradio?“. Na to pitanje vrlo lako je odgovoriti jer su uradili jedan moćan album koji je par koraka unaprijed u odnosu na “Piše nam se dobro“.

  Napredak je očit u svakom pogledu jer “Šta si to uradio?” ima čišći i fokusiraniji zvuk, bolje pjesme, a tekstovi su tu tako i onako da upotpune zvučnu kulisu. Taj dio ukazuje na odnos pojedinca naspram društva, ništa revolucionarno, ali sasvim solidno da jasno podsjeti da Crvi dolaze iz beogradske/srpske rock scene.

  Muziku podržava

  Već s uvodnom “Veliki“, Crvi pokazuju koliko su sazrijeli u ove dvije godine. Iako imaju pregršt iskustva još od prije Crva, očito je da su se sad maksimalno opustili i jednostavno sviraju sebi za gušt, a rezultat toga su pjesme koje su lišene ikakvog ograničenja. U neku ruku bi ih zbog takvog kaosa i eksperimentiranja mogao usporediti s Turistima, ali Crvi se više drže teritorija između rocka do noisea (u nekom pogledu).

  Slijedeća “Tata” ima neki mantrički ritam koji vas uvodi u priču koja se u drugom dijelu lijepo razbukta, “Jedva čekam” krene mistično da bi ubrzo prerasla u pravu buku u kojoj svako udara po svojem, pa samim time i postaje jedan od glavnih favorita albuma jer malo vuče na Goribor. Do kraja imamo još dva “Interluda” te nekoliko vrlo dobrih pjesama koje pospješuju dojam cjelovitosti albuma.

  Oduvijek mi je super vidjeti kad bendovi napreduju iz albuma u album. Nadam se da će Crvi i dalje ići uzlaznom putanjom, a ako se to dogodi, možemo očekivati stvarno velike stvari od njih. Ne znam kakav oni status imaju na domaćem terenu, budući da imaju hrvatskog diskografa, ali kako danas glazba nema granica, vjerujem da se fino uklapaju u srpsku alternativu koja obiluje odličnim bendovima. Tu nailazimo na problem konkurencije koja je neupitna, ali s ovakvim albumom kao što je “Šta si to uradio?”, Crvi ne bi trebali imati problema.

  Muziku podržava