Craig Finn: Vrlo fin

  304

  Craig Finn

  We All Want the Same Things

  Datum izdanja: 24.03.2017.

  Izdavač: Partisan Records

  Žanr: Alternativni rock, Indie Rock, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Jester and June
  2. Preludes
  3. 90 Bucks
  4. Birds Trapped in the Airport
  5. God in Chicago
  6. Rescue Blues
  7. Tangletown
  8. It Hits When It Hits (Extended Version)
  9. Tracking Shots
  10. Be Honest

  Ako nije najveći kantautor svoje generacije, Craig Finn je definitivno najbolji rock-pripovjedač kojem su omiljena tema životi ne pretjerano perspektivnih ljudi koji se vole provesti i barem u tim trenucima osjećati se kao netko i nešto. U skladu s time, Finna vole glazbeni kritičari jer se u njegovim pjesmama pronalaze i, da, govorim iz vlastitog iskustva ne pretjerano perspektivne osobe. Hrvatskoj publici Finn je najpoznatiji po radu s grupom The Hold Steady koja je 2007. gostovala na Inmusic festivalu.

  Finnov treći solo album predstavlja svojevrsni otklon od izričaja s grupom The Hold Steady, kao i s njegovim ranijim sastavom Lifter Puller. Zvučna slika je raznolika, nešto mekša, skoro pa bez onakvih zvučnih gitarističkih udara karakterističnih za The Hold Steady, s izuzetkom nešto slabije “Tracking Shots”, no i ona zvuči kao retro-rock broj kakve su voljeli svirati Eaglesi i Jackson Browne. Finn se hrabro bacio među melodioznije brojeve i uspio proširiti područje svog djelovanja.

  Muziku podržava

  “We All Want The Same Things” stvara impresiju da je u centru projekta autor i njegove pjesme, a ostatak muzičara daju različitu potku pjesmama. Muzika frca od različitih i neobičnih začina, bilo da je riječ o wah-wah pedali na “Jester and June” ili na youngovskoj vokalnoj dionici u “Rescue Blues” ili tihoj “It Hits When It Hits”. Tijekom cijelog albuma muzika je pristupačna i nepredvidiva, i to je ono što želimo od pop-muzike – da slušatelja iznenadi i da opet zvuči pitko.

  Novo Finnovo remek djelo je “God in Chicago”, tiha klavirska napola ispričana napola otpjevana pjesma u pravoj maniri Toma Waitsa o dvoje američkih antijunaka koji su se zatekli u Chicagu nakon ‘dobro obavljenog posla’.  Vjerojatno njegova najbolja pjesma u zadnjih ohoho godina, i možda jedan od dirljivijih komada uglazbljene poezije koji ćete čuti. Stih iz te pjesme je i naslov albuma.

  Slušajući Finnove priče i pjesme, slušatelj se osjeća važnim jer Finn donosi količinu intime i životnosti što se inače ne može čuti. Finn nije patetičan kao Balašević, nije ciničan kao Dedić, nego je diskretno empatičan prema likovima koji su, zapravo svuda oko nas.

  “We All Want the Same Things” stoga je album koji se ni ne može drugačije zvati, a najbolji faktor na albumu je kompletan ‘feel good’ osjećaj koji se isprepliće s notama. Sjajan album.

  Muziku podržava