Čovjek se bavi suštinom

  1003

  James Blunt

  Moon Landing

  Datum izdanja: 21.10.2013.

  Izdavač: Atlantic Records / Dancing Bear

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Face The Sun
  2. Satellites
  3. Bonfire Heart
  4. Heart To Heart
  5. Miss America
  6. The Only One
  7. Sun On Sunday
  8. Bones
  9. Always Hate Me
  10. Postcards
  11. Blue On Blue
  12. Telephone
  13. Kiss This Love Goodbye
  14. Hollywood

  Jedan od ‘omiljenih’ izvođača glazbenih novinara na svom recentnom albumu pokazuje da bi antipatije prema njemu mogle prerasti u nešto drugo.

  Recimo, magazin Uncut ga je svojevremeno najavio kao veliku nadu, ali onda je od istog glasila dobio solidnu porciju po prstima. Album iz 2010. “Some Kind of Trouble” donio je uistinu prosječan autorski materijal, da bi “Moon Landing” pokazao nešto drugo.“Moon Landing” je jako dobar primjer ‘guilty pleasure’ albuma, odnosno dobre glazbe žanra na koji muzički snobovi vrše nuždu, no to ne može sakriti vrijednost ovog albuma. Bluntov stil je poznat, baladni soft rock na tragu Eltona Johna ne donosi ništa revolucionarno, ali teško je ne primijetiti da je Blunt kao autor i kao izvođač napravio bar dva koraka naprijed. Iako je dalje na kilometre prepoznatljiv sa svojim vokalom, pjevanje mu je uglavnom lišeno unjkavih manirizama (stil ‘cmizdrim da izazovem tuđe suze’) kakve vole čuti osobe s izraženim zaštitničkim i majčinskim porivima, a osim toga, Blunt je dobio dubinu i emocionalnu uvjerljivost, odnosno, čovjek se počeo baviti suštinom.

  Sa zanatske strane, “Moon Landing” je gotovo klasičan britpop album, s ‘velikim’, stadionskim refrenima kakve su voljeli pjevati dečki iz grupe Oasis (što se može osjetiti najbolje na “Blue On Blue“, kao i na prvom singlu “Bonfire Heart“). Naravno, u Bluntovu slučaju nema toliko reskih gitara, zvuk je milozvučniji, Blunt dozirano i pametno ubacuje američke utjecaje (čime opet podsjeća na ranog Eltona Johna), i rezultat je uravnotežena, pristupačna ploča koje se nitko ne bi trebao sramiti što je sluša i uživa u njoj.

  Muziku podržava

  Dobro, posveta Whitney Houston u “Miss America” nije najbolji trenutak albuma, “The Only One” također pokazuje da stare navike teško umiru, a i Blunt je na ovim pjesmama otišao u zavijanje kojeg se uspješno klonio na ostatku ove ploče.

  U moru raznih komercijalnih užasa gdje je popularna glazba samo kulisa za prenavljanje i isforsirano seksualizirano ponašanje, Bluntov album treba cijeniti jer je fokus na muzici. “Moon Landing” nije pop-savršenstvo, ali je jako dobro osvježenje za one koji uživaju u muzici bez predrasuda.

  Muziku podržava