Courtney Barnett i Kurt Vile: Kurtney faktor

  521

  Courtney Barnett and Kurt Vile

  Lotta Sea Lice

  Datum izdanja: 13.10.2017.

  Izdavač: Matador

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Over Everything
  2. Let It Go
  3. Fear Is Like A Forest
  4. Outta the Woodwork
  5. Continental Breakfast
  6. On Script
  7. Blue Cheese
  8. Peepin’ Tom
  9. Untogether

  Što se može dobiti kad se spoji jedno od najzanimljivijih lica koje se pojavilo posljednjih godina na australskoj nezavisnoj sceni i američki rock star koji već godinama radi isključivo ono što želi? Logično je – jedan sasvim solidan album. Naravno, riječ je o suradnji Courtney Barnett i Kurta Vilea, a album se zove “Lotta Sea Lice”.

  U jednom trenutku izgledalo je da će se Kurt izdignuti i postati jedan od glavnih rockera koji svoju glazbu bazira na psihodeliji, ali nešto se dogodilo u njegovom razvoju pa ga je debelo prešišao njegov prijatelj Adam sa svojim projektom The War on Drugs. Ipak, to nimalo ne umanjuje sve ono što je Kurt napravio u posljednje vrijeme, a još manje vrlo simpatičan album koji je sad pred nama.

  Muziku podržava

  Nekako sam dojma da je on dosta navlačio na svoju stranu pa ima pjesama koje više leže njegovoj pjesmarici, poput “Over Everything” koja kao da je ispala s nekog od njegovih posljednjih albuma. Ipak, Courtney je isto dala popriličan obol albumu – album dueta, koliko god bio rijedak u današnjoj pop kulturi, ima smisla i prije svega ima pregršt vrlo zabavnog materijala koji je baziran na psihodeličnom country/folk rocku.

  “Let It Go” složila je Barnett, ali i u njoj se poprilično osjeća gitarski rad Vilea, “Fear Is Like a Forest” djeluje mračno i mistično, kao da im se PJ Harvey pridružila tijekom sessiona, a kako album ide prema kraju dobivamo sve kulerskije pjesme u kojima kao da se i nisu previše trudili, već su išli na ‘Kurtney faktor’. Najbolji primjer za to je zabavna “Continental Breakfast” koja ipak zvuči kao nešto što smo već mnogo put čuli od Kurta, a sad je jedina razlika što je ova pjesma duet, dok je iznimka vrckasta “Blue Cheese”.

  Courtney je odlična autorica i svijet je čeka da procvate u najboljem svijetlu, a Kurt je već konstanta duži niz godina. Naizgled zanimljiva ideja da se spoje na kraju je završila samo kao simpatična jer imam osjećaj kao da je to novi album Kurta Vilea s premalo Barnett u cijeloj priči. Albumu nedostaje malo te britke energije zbog koje smo je zavoljeli na “Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit”.

  Ukratko rečeno, ako ste se ovom prilikom prvi put upoznali s Kurtovom glazbom, a obožavate Barnett, vjerojatno će vam biti zanimljivo gledati njen odmak u psihodelične rock vode. Ako ste upoznati s radom Kurta, onda će vam to izgledati kao njegov standardni album s gošćom u vokalnim dionicama. Ako niste upoznati s nijednim od autora, album bi vam se mogao svidjeti, a ako ih znate, tad ćete podjednako shvatiti kao i ja da je ovo novi album Kurta, a ne nešto što bi se simpatično moglo nazvati Kurtney (ako bi spojili njihova imena).

  Muziku podržava