Cirkuska kopilad i ozbiljne teme

  2997

  Brkovi

  Torzo Dade Topića

  Datum izdanja: 12.02.2016.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Heavy Metal, Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Život brzo prolazi
  2. Gljiva
  3. Seks i droga
  4. Ništa više mi ne značiš
  5. Šef
  6. Utopija
  7. Cirkusko kopile
  8. Meti ispred svojih vrata
  9. Ovce feat. Sassja
  10. Opet każeš da si samo njegova
  11. Zemljo moja

  Dočekali ste i taj dan, recenzija (novog) albuma Brkova na Muzika.hr.

  Što može značiti samo jedno – otkako su počeli polu-kružiti u svim medijima u ovoj našoj polu-Europi, Brkovi su se prodali, ublažili svoj izričaj, postali polu-mainstream, polu-pristojni, polu-ozbiljni i polu-profesionalni poput ovog našeg portala.Nakon preslušavanja njihovog novog albuma, naslovljenog “Torzo Dade Topića“, mogu samo poručiti da su u krivu oni koji kažu da Brkovi kvare našu mladež. Baš naprotiv, album je pun poučnih pjesmica u kojima su se Brkovi uhvatili u koštac s egzistencijalnim pitanjima koja muče svakog pojedinca među nama i koje je poželjno puštati mladima kao edukativni materijal.Krenimo redom. Album počinje Shamsinim životinjskim urlikom u “Život brzo prolazi“. U pjesmi se u ruhu thrash metala promišlja prolaznost života i sugerira da bi to kratko vrijeme na ovome svijetu možda trebali potrošiti i na nešto korisno. “Gljiva” je poučna priča u kojoj se upozorava na opasnosti spolnih bolesti. Vrijednosti koje promiče pjesma “Seks i droga” su vidljive već iz njenog naslova, i sigurno bi na primjer naišle na odobravanje nove moralne vertikale našeg društva Velimira Bujaneca.

  Ništa više mi ne značiš” je hvalevrijedni doprinos tradiciji tzv. ‘breakup’ pjesama (“Hej gabore stari misliš da si bomba, a gore lijevo ispala ti plomba“), koji prati zvučna podloga tipična za Brkove, nastala iz pijane veze narodnjaka i metala. “Šef” počinje meketanjem i akustičnom gitarom, da bi se uskoro pretvorila u power baladu o okrutnom svijetu kapitalizma gdje prolazi stoka sitnog zuba koja bi rođenu majku prodala za sitne novce.

  Muziku podržava

  S “Utopijom” Brkovi pomalo iznenađujuće ulijeću na teren Ritmo Loca i sličnih sastava koje su obilježili latino ritmovi. Iskrena je to ljubavna pjesma u kojoj protagonist hrabro u ogledalu gleda svoje mane. Slijedi pjesma znakovita naslova “Cirkusko kopile“. U njoj Shamso šalje odjeb rođacima koji ga zovu u zavičajne klubove otkako je ‘poznat’ postao (‘nakon Doma sportova’) i obećavaju mu zaposliti ženu. Ako to nije punk u Republici Hrvatskoj u godini Gospodnjoj 2016., ne znam što je.

  Ljepljivi punk rock “Meti ispred svojih vrata” za promjenu lagano vuče na Električni orgazam. U pjesmi se Brkovi zalažu za pravo na privatnost.

  Svježi singl u kojem gostuje izvrsna Sassja i za koju je snimljen videospot u kojem Shamso rekreira ključnu i najstrašniju scenu iz kultnog filma “American History X”, jednostavno je ubojita stvar. Jedna od najjačih pjesama Brkova i jedna od onih koje nisu za smijanje. Najradije bih ovdje zalijepio cijeli tekst, ali džabe i to kad smo “Ovce“.

  Pred kraj Brkovi nam daju seksi reggae narodnjak o nesretnoj (a kakva bi drugačija mogla biti) ljubavi “Opet każeš da si samo njegova“, a za sam kraj malo patriotskog patosa u “Zemljo moja” koja progovara o našem vječnom problemu odljeva srca, ruku i mozgova.

  Brkovi. Ništa u vezi njih ne treba shvatiti doslovno. Ali opet, nije to ni za zajebanciju.

  Muziku podržava