CHVRCHES: Nije ljubav mrtva

  338

  CHVRCHES

  Love Is Dead

  Datum izdanja: 25.05.2018.

  Izdavač: Glassnote Records

  Žanr: Synthpop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Graffiti
  2. Get Out
  3. Deliverance
  4. My Enemy feat. Matt Berninger
  5. Forever
  6. Never Say Die
  7. Miracle
  8. Graves
  9. Heaven/Hell
  10. God’s Plan
  11. Really Gone
  12. II
  13. Wonderland

  Riječi koje najbolje opisuju CHVRCHES su moćan pop zvuk, puno syntha, dobrog ritma i fantastičan ženski vokal. Škotski synth pop bend svijetu se predstavio s prvim albumom 2013. godine, a da su brzo prepoznati i priznati govori činjenica da su bili predgrupa na turneji Depeche Modea iste godine. “Love Is Dead” treće je studijsko izdanje i još jedan u nizu albuma koji su za promociju koristili trikove brisanja sadržaja sa svih društvenih mreža što je meni osobno postao već dosadan potez u svijetu glazbenog marketinga.

  U produkciji albuma sudjelovao je Greg Kurstin, dobitnik 5 nagrada Grammy od kojih su producent godine za 2017. i 2018. godinu. Još neka bitna imena koja su sudjelovala u stvaranju “Love Is Dead” su Matt Berninger (The National) i David Stewart (Eurythmics). Sve sam to spomenula jer je ovo njihov prvi album koji nisu samostalno producirali.

  Muziku podržava

  Graffiti” otvara album pomalo napadno, pogotovo vokal u refrenu iako je to jedan od njhovih faktora prepoznatljivosti. “My Enemy” s Mattom Berningerom veliki je šok za moje uho koje se borilo shvatiti pjesmu koju sluša. The National uz veliku dozu synth zvuka nije bila prihvaćena kombinacija u mom slučaju. “Forever” s tekstom “But I always regret the night / I told you I would hate you ’til forever” zvuči pomalo bolno. Treći najavni singl “Never Say Die” nekako je najzvučnija pjesma na cijelom albumu i osobni favorit, a za taj izbor se borila s “Miracle” koja zvuči malo mirnije i staloženije, iako je to gotovo nemoguće u njihovom žanru.

  “God’s Plan” svojevrsni je zaokret i razbijanje prethodne atmosfere jer je vokalni dio posla odradio Martin Doherty. Zvuči odlično, a dojam bi bio još bolji i upečatljiviji da je vokal samo malo glasniji, ovako se uz ostale zvukove pomalo gubi i ne dolazi do izražaja. “Really Gone” je laganica koja je uz minutu piano zvuka na “II” privela album kraju. Zadnja stvar, “Wonderland” ponovno će vas rasplesati, a mene je najviše oduševio stih “Can’t predict the weather with my feet on the ground“. Nije prvi put da su CHVRCHES s lirske strane potaknuli na neko dublje razmišljanje.

  U globalu, fali mi karaktera koji se više osjetio u prva dva albuma. Možda je povod tome sudjelovanje drugih u produkciji, pomalo neuspješna kolaboracija od koje sam dosta očekivala ili njihova želja za privlačenjem šire publike što je rezultiralo razvodnjavanjem njihovog prepoznatljivog stila. Nisu me uspjeli uvjeriti da je ljubav mrtva, ali nije ni moja ljubav za njihovu glazbu umrla. Nedostaje oduševljenja, ali će s moje strane uvijek dobiti novu priliku.

  Muziku podržava