Chui i Jazz orkestar HRT-a: Što je sljedeće?

  1419

  Chui i Jazz orkestar Hrvatske Radiotelevizije

  Chui ovu glazbu

  Live

  Datum izdanja: 27.10.2017.

  Izdavač: Dancing Bear

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. What Tomorrow Brings Today
  2. Chui’s Waltz
  3. Hypnodrome
  4. Third Sun From The Stone
  5. Chui is Here To Stay

  1. Punch
  2. Bedtime Story
  3. Will I Ever See You Again
  4. Tebi Putujem (ft. Josipa Lisac)

  Sami kraj veljače i početak ožujka ove godine donio nam je dva rasprodana koncerta u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, što samo po sebi i ne bi bila neka vijest da se ne radi o jazz koncertima i da koncert nije bila neka vrsta kolaboracije jazz tradicije i jazz inovacije.

  Chui je svojim nastupima i radom na tri dosadašnja albuma pobrao nepodijeljene hvalospjeve, što kritike a što publike, i poprilično pridonio na popularizaciji jazza općenito, a svojom fuzijom jazza, rocka, elektronike i klupske plesne glazbe svakako privukao jedan određeni broj nove publike na jazz koncerte.

  Ovaj put Chui se odlučio na jedan novi iskorak u svom radu, a to je suradnja s Jazz orkestrom Hrvatske Radiotelevizije.

  Muziku podržava

  Ako bih htio parafrazirati staru narodnu izreku, rekao bih da je udario junak na junaka, ali možda bi ipak bilo bolje reći da su se dva junaka uhvatila pod ruku i zajedno nam u dvije večeri priredila nešto za pamćenje i nešto što je vrijedilo čekati.

  Koliko god je Chui u zadnjih par godina popularizirao jazz, Jazz orkestar Hrvatske Radiotelevizije radi to već desetljećima i sastav je to kroz koji su prošle generacije vrhunskih glazbenika, jer ako nisi vrhunski onda i nisi za ovaj sastav.

  S ovoga fantastičnog nastupa (koji je uživo prenosio Hrvatski radio na svom trećem programu, a snimala ga je i Hrvatska radiotelevizija) pred nama je sada dvostruki album koji svojim vrlo originalnim imenom puno toga govori.

  Za osam pjesama Chuia, koje su predstave presjek njihove karijere i izbor sa sva tri dosadašnja albuma, aranžmane za jazz orkestar napravili su Andreas Marinelli (ujedno i šef dirigent Jazz Orkestra HRT), pijanist Joseph Kaplowitz i trombonist Luka Žužić. Sami aranžmani su odlično napravljeni, a bend se maksimalno prilagodio orkestru i zvučalo je to kao da ovo nije prvi zajednički nastup nego da odavno ova suradnja egzistira.

  Možda nismo doživjeli onu čuvenu Chui space elektroniku u onolikoj mjeri na koju smo navikli, ali ovo je jedan sasvim novi projekt koji je u svakoj mjeri uspio. Vojkan Jocić na tenor saksofonu, Janko Novoselić na bubnjevima i Toni Starešinić, “šef orkestra Chui” na klavijaturama pamtit će vjerojatno ove nastupe i ovu suradnju još dugo.

  Život ide dalje, postavlja nove izazove i trebat će opet smisliti nešto što bi bilo zanimljivo kao što je ova suradnja, iako ne sumnjamo da će nas Chui i u budućnosti znati iznenaditi, i to pozitivno. U ovoj utakmici, za razliku od nogometnih, košarkaških i sličnih, oba protivnika, u ovom slučaju suradnika idu kući s pobjedom u rukama, a pokazalo se da je u ove dvije večeri dvorana Gorgona bila domaći teren i za Chui i za Jazz orkestar Hrvatske Radiotelevizije, i takvi nastupi su svakako dobri i za jedne i za druge, a ponajviše za publiku koja je imala tu sreću da im uživo nazoči.

  Za one koji tu sreću nažalost nisu imali, tu je dvostruki CD “Chui ovu glazbu” koji će vam pomoći da čujete i uživate u ovoj glazbi. Kao bonus na drugom CD-u nalazi se još jedna izuzetna suradnja Chuia s Josipom Lisac u pjesmi “Tebi putujem” koju potpisuju klavijaturist benda Toni Starešinić te prvi glas Mangroovea, njegova supruga Željka Veverec. Na kraju vrijedi svakako spomenuti da je izuzetnu ilustraciju albuma potpisao Esad Ribić, naš poznati ilustrator i strip crtač koji radi za Marvela.

  Na dva CD-a dobili smo osamdesetak minuta odlične glazbe kakvu nemamo često prilike čuti pa onda narode – “Chui ovu glazbu”, a svakako bi volio da se s ovih nastupa objavi i video uradak na DVD-u jer ovo nije atraktivno samo ušima, nego i očima.

  Muziku podržava