Chelsea Wolfe: Sklad u kontrarnostima

  563

  Chelsea Wolfe

  Birth of Violence

  Datum izdanja: 13.09.2019.

  Izdavač: Sargent House

  Žanr: Acoustic, Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Mother Road
  2. American Darkness
  3. Birth of Violence
  4. Deranged for Rock & Roll
  5. Be All Things
  6. Erde
  7. When Anger Turns to Honey
  8. Dirt Universe
  9. Little Grave
  10. Preface to a Dream Play
  11. Highway
  12. The Storm

  Dvije godine nakon intenzivnog i gitarama vođenog albuma “Hiss Spun” Chelsea Wolfe odlučila se za nešto sasvim suprotno – akustični album naziva “Birth of Violence”. Kako je izjavljivala u intervjuima trebao joj je odmor od intenzivnih turneja pa se povukla u svoju kuću u Sjevernoj Kaliforniji i napravila minimalistički album koji je uglavnom sniman u njenom domu sa suradnicima – multiinstrumentalistom Benom Chisholmom i gitaristicom Jess Gowrie. Cilj joj je bio, kao i dosad, napraviti album koji spaja suprotnosti i ekstreme, toplo i hladno, mekano i snažno, maskulino i feminino. U njezinoj glazbi osjetni su kontrasti snage i melankolije, pa i žanrovski metala i folka, njezinog nježnog vokala i intenzivnih zvučnih kulisa.

  Ovaj je album to pokazao na način drukčiji od njezinog prvog akustičnog albuma “Unknown Rooms: A Collection of Acoustic Songs”. Naime, iako prevladavaju akustična gitara i vokal, čuju se i perkusije, elektronski efekti i loopovi, električna gitara i violina. Dakle, zvuk je slojevit, no opet čist i jednostavan, prozračan i hipnotičan. Do naziva albuma došlo je kroz ideju sjećanja na dane kada je Wolfe kao tinejdžerica radila u knjižari otkud su joj ostali u sjećanju naslovi poput “Plodovi gnjeva” i “Orkanski visovi”.

  Muziku podržava

  Nasilje bi ovdje trebalo imati poetičan prizvuk koji je otkrila u starom rječniku gdje je ta riječ opisana kao “snaga emocija”. Upravo je to tražila Chelsea Wolfe. Snagu emotivne ekspresije, buđenje vlastite ženstvenosti i snage. Naslovnica albuma referira na Ivanu Orleansku. Za razliku od prijašnjih albuma koji su bili prožeti notom androginije, ovaj je album posvećen ženstvenosti i snazi žene. Tako je, na primjer, pjesma “Be All Things” o viktorijanskoj ženi koju svi smatraju usidjelicom, dok ona sebe shvaća kao ratnicu i to želi biti.

  Samo otvaranje albuma naglašava tematiku albuma. “The Mother Road” pjesma je o snazi nakon poraza i traženju sebe nakon lomova i gubitaka koji naposljetku vode do transformacije. “American Darkness” opet govori o ljubavnim muško-ženskim odnosima i situaciji žene u društvu i pozivu na ples u različitostima. “Deranged for Rock & Roll” hommage je žanru koji je obilježio Wolfe i njezin glazbeni put. U vezi s tom pjesmom izjavila je da rock’n’roll nije mrtav, nego je problem što ga ljudi traže na krivim mjestima te da je sve više žena koje se okušavaju u tom žanru.

  “Erde” nije samo pjesma o Zemlji, više o korijenu riječi “erde” koji znači “prljavština”. Wolfe zanima taj aspekt – kako iz nereda i kaosa nastaju lijepe i skladne stvari, pa tako i “Dirt Universe” ima stih “I’m the Daughter of Sorrow / Keep looking, you’re gonna find me.” Nije riječ samo o potrazi za iskonom i izvorom koji se shvaća majčinski kao Zemlja jer opet se radi o kontrastima muškog i ženskog te kako se lako izmjenjuju uloge te snaga i slabost.

  Sve su pjesme odsvirane na akustičnoj gitari uz suptilan i hipnotičan vokal, uz rijetke elektronske efekte i električnu gitaru tako da je zvučna kulisa na prvo slušanje jednostavna, no daljnjim slušanjem otkrivaju se slojevi jer način kako je Wolfe odsvirala te kako su njezini suradnici pratili njezin senziblitet rezultiralo je albumom koji svojom jednostavnošću i iskrenosti priziva jednako i klasične folk kantautore kao i rock i metal glazbu. “Birt of Violence” protkan je kontrastima i tematski i zvukom, kao da je Chelsea Wolfe htjela napraviti album koji će biti iskorak u njezinoj glazbenoj karijeri, no ujedno i hommage njezinim glazbenim uzorima jer oni su raznovrsni i bogati. Najveći je kontrast između njenog vokala u niskoj lagi, nježnog i senzualnog, i tekstova koji su snažni, bogati referencama, teškim temama i bogatim motivima. Rezultat je album koji jednako opušta koliko i uznemirava, u pozitivnom smislu, svojim temama i zvukom. Chelsea Wolfe pokazala je da može funkcionirati u raznim žanrovima jer nije opterećena njima, kao što je i pokazala koliko je glazbeno sazrela, što se vidi u konceptu albuma i tekstovima.

  Muziku podržava