Chelsea Wolfe: Bijeg u fluks i promjenu

  388

  Chelsea Wolfe

  Hiss Spun

  Datum izdanja: 22.09.2017.

  Izdavač: Sargent House

  Žanr: Eksperimental, Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Spun
  2. 16 Psyche
  3. Vex
  4. Strain
  5. The Culling
  6. Particle Flux
  7. Twin Fawn
  8. Offering
  9. Static Hum
  10. Welt
  11. Two Spirit
  12. Scrape

  Na petom ablumu Chelsea Wolfe odlučila je prihvatiti unutarnji i vanjski kaos te ga transformirati kroz glazbu u nešto opipljivo i stvarno, ukrotiti ga. Iako uvijek sklona mračnijem izričaju, na “Hiss Spun” otišla je korak dalje, i u glazbenom i u osobnom smislu.

  Prema njezinim riječima, ovaj je album svojevrsni eskapizam smišljen kao prihvaćanje kaotičnosti svijeta i nemogućnosti zadržavanja kontrole nad svakim segmentom života. Kaotičnost hoće reći da je svijet u konstantnoj promjeni i fluksu koji je nemoguće zaustaviti i fiksirati. Promjena je vezana uz eskapizam jer nije riječ o bježanju od života, nego o bježanju od stalnosti. Chelsea kaže da je “u redu prihvatiti vlastiti nered”. “Hiss Spun” slavljenje je fluksa i vrtloga. Naziv albuma može se interpretirati i kao siktavo vrćenje u smislu zvukova koje promjena proizvodi, a to su zviždanje, škrgutanje, struganje i slično. Hiss može biti i izraz negodovanja i neodobravanja, i tom se smislu fluks čita kao ono što nas konstantno podriva i remeti, ali na način da se suočimo s promjenom i prihvatimo je.

  Album je snimljen u Salemu, u studiju Kurta Balloua, što također ima težinu jer Chelsea ne skriva svoje feminističke stavove, iako kod nje nikada nisu u prvom planu. Stalni suradnik Ben Chisholm, kao i Jess Gowrie, važniji su kolaboratori na stvaranju albuma.

  Muziku podržava

  “Hiss Spun” i na glazbenoj je, a ne samo simboličkoj razini, povezan s navedenim zvukovima. Već na prošlim albumima Chelsea je znala neke od svojih pjesama otpjevati u iskrivljenim i siktavim tonovima, no na ovom albumu to je ostavljeno instrumentima, dok je vokal u principu čist. Instrumenti stvaraju dojam kaotičnosti, nereda i rastrzanosti. Česta upotreba distorzija i filmski efekti naglih rezova i prijelaza u pjesmama glavno su obilježje albuma. Kako je i sama Chelsea uvijek na albumima negdje između prirode i artificijelnosti, tako i njezina glazba djeluje ujedno kao oponašanje prirodnih zvukova i proizvođenje onih umjetnih i tehničkih.

  I njezin vokal na tom je tragu – rastrzan između mirnijih nota svojstvenih folku te onih intenzivnih, bliskih metalu. Stoga je stilski album i dalje goth, no više doom nego prethodna izdanja. Od prvoga “Mistake in Parting”, koji je bio potpuno folk, preko “Abyssa”, koji je već bio u distorzijama do “Hiss Spun”, Chelsea je pokazala u kojem smjeru želi ići te koja joj je glazba bliska.

  Tako je specifičnost ovoga albuma numera “Vex” na kojoj gostuju Aaron Turner (Isis, Sumac, Mamiffer) na vokalu i Troy Van Leeuwen (QOTSA) na gitari. Turnerov vokal dao je ovoj stvari težinu i snagu koju je Chelsea Wolfe htjela naglasiti na ovom albumu. Prodornost numere “Vex”, uz tjeskobnu i klaustrofobičnu “16 Psyche”, nazvanoj po nedavno otkrivenom asteroidu, najbolji su momenti albuma. Potonja je posebno dojmljiva zbog otvorenosti koja je u njoj prisutna na tekstualnoj razini, ali i zbog predivne orkestracije. “The Culling” je sljedeća numera koja se izdvaja, na kojoj vokal zvuči više hauntološki nego inače, a zvučna kulisa daje joj dramatičnost. U nazivima pjesama “Strain” i “Particle Flux” vidljiv je koncept izdanja, kao i u završnoj “Scrape”, koja završava naglim rezom što predstavlja filmski moment u glazbi Chelsea Wolfe. Osjetno je to i na ostalim pjesmama, kao, na primjer, “Twin Fawn” na kojoj Chelsea pokazuje koliko je sposobna transformirati svoj vokal i koliko može manipulirati njime.

  Senzibilitet Chelsea Wolfe na ovom je albumu dobio svoju pravu manifestaciju i razbuktao se pjesmama na dosad najdojmljiviji način. Vidljivo je da glazbenica svakim novim albumom sazrijeva i da ima sve kvalitetnije ljude oko sebe. “Hiss Spun” konceptualno je pametno osmišljen, glazbeno uzbudljiv, a svojom porukom umirujuć album.

  Muziku podržava