Čarobne izvedbe i jedinstven zvuk

  1305

  Chick Corea & Gary Burton

  Live At Montreux 1997

  dvd

  Datum izdanja: 27.11.2006.

  Izdavač: Eagle Vision / Menart

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Love Castle
  2. Native Sense
  3. No Mystery
  4. Tango ’92
  5. Rhumbata
  6. Four In One
  7. La Fiesta

  Svestrani klavirist i skladatelj Chick Corea surađivao je s najvećim jazzistima poput Milesa Davisa, Stana Getza, Herbiea Manna ili Sarah Vaughan, a vodio je i vlastite sastave različitih stilskih smjerova, od free, preko latin jazza do jazz rocka. Cijenjen je kao jazzist, ali i klasičar, svirač akustičnog i električnog klavira koji u kreiranju originalnog stila nerijetko rabi utjecaje klasične i flamenko glazbe.

  Autor je brojnih skladbi osobna i prepoznatljiva iskaza, od kojih su neke nezaobilazne na repertoaru svih jazzista. Jednu od najznačajnijih suradnji u karijeri ostvario je s vibrafonistom Garyjem Burtonom, dobitnikom nekoliko Grammyja, profesorom na najpoznatijoj svjetskoj jazz školi Berkley School of Music, koji je svirao sa slavnim jazzitima poput Georgea Shearinga ili Stana Getza, vodi vlastite sastave, a nastupa i solo.

  Puno je puta proglašavan najboljim vibrafonistom jazza. Poznat je i po suradnji s mlađim glazbenicima kojima je pomogao da se predstave na svjetskoj sceni, primjerice Patom Methenyjem ili Larryjem Coryellom. Nadahnjivao se glazbom Billa Evansa, a svoj stil zasniva na klavirističkom pristupu koristeći četiri palice istodobno.

  Otvoren je za razne stilove, a u svoju glazbu nerijetko uključuje elemente countryja i rocka. Obojica imaju bogato iskustvo sviranja u duo formacijama s glasovitim glazbenicima: Corea s klaviristima Herbiem Hancockom i Friedrichom Guldom, te pjevačem Bobbyjem McFerrinom, a Burton s klaviristom Makotom Ozoneom, bas gitaristom Steveom Swallowom i gitaristom Ralphom Townerom.

  Muziku podržava

  Otkako su 1972. za tvrtku ECM u duu snimili album “Crystal Silence”, koji je postao kultnim ostvarenjem komorna jazza, Corea i Burton često su u toj rijetkoj kombinaciji, ali i s drugim glazbenicima, obnavljali suradnju, koncertirali i snimali albume za koje su osvajali nagrade Grammy. Iako su tek povremeno surađivali u toj formaciji, doima se kao da stanke nema – još jedan nastup, još jedna ploča, još jedan užitak zajedničkog muziciranja.

  Tridesetpetogodišnjicu svoje suradnje upravo obilježavaju velikom turnejom na kojoj će svirati u brojnim svjetskim glazbenim centrima, od Nashvillea do Moskve.

  Ovaj, upravo objavljeni DVD donosi jednosatnu snimku koncerta što su ga održali 17. srpnja 1997. na Montreux Jazz Festivalu. Na tom su nastupu izveli program što su ga tri mjeseca poslije snimili za svoj album “Native Sense: The New Duets”, te Coreinu skladbu “La Fiesta” koja je postala standardom, a originalno ju je snimio početkom 1972. za album “Return To Forever” po kojem je prozvao svoju skupinu.

  Osim kao vrhunski klavirist Corea je i u ovoj prigodi predstavljen kao sjajan skladatelj velike maštovitosti, temperamenta i sklonosti latino iskazu. Za tu je prigodu napisao skladbe “Native Sense“, te “Rhumbata” za izvedbu koje je, nakon izlaska albuma “Native Sense: The New Duets”, 1999. dobio nagradu Grammy (tijekom karijere primio ih je ukupno devet) za najbolji instrumentalni jazz solo.

  Izvode i njegove skladbe iz ranijeg razdoblja karijere: “Love Castle” s albuma “My Spanish Heart” iz 1976., “No Mystery” s istoimenog albuma iz 1975., “Tango 92” koju je skladao po narudžbi za film, ali nikad nije realizirana, kao i obradu Monkove “Four In One“.

  Njihova se svirka odlikuje jedinstvenim, kristalnim zvukom, zanimljivim melodijama i ritmovima, virtuoznošću, dinamikom, sjajnim interakcijama, spontanošću i slobodom. Stilski se gotovo neprimjetno naslanja na bebop, cool, latin-jazz, crossover i free jazz, ali zapravo je poseban glazbeni svijet koji su razvili na bogatom iskustvu.

  Na najbolji su mogući način iskoristili kompatibilnost svojih glazbala, veliko iprovizatorsko umijeće, ali i srodne glazbene zamisli, stopivši ih u čarobne izvedbe velike estetske ljepote.

  Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 3. prosinca 2006.)

  Muziku podržava