Carly Rae Jepsen i “Dedicated”: Kad obično postane neopisivo

  579

  Carly Rae Jepsen

  Dedicated

  Datum izdanja: 17.05.2019.

  Izdavač: 604, School Boy, Interscope

  Žanr: Dance-pop, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Julien
  2. No Drug Like Me
  3. Now That I Found You
  4. Want You in My Room
  5. Everything He Needs
  6. Happy Not Knowing
  7. I’ll Be Your Girl
  8. Too Much
  9. The Sound
  10. Automatically in Love
  11. Feels Right (ft. Electric Guest)
  12. Right Words Wrong Time
  13. Real Love
  14. For Sure
  15. Party for One

  Prošlo je četiri godine otkako je Carly Rae Jepsen postala kroničarkom tradicionalnih ljubavnih priča za  novu generaciju slušatelja. Njezine pjesme su nadajuće i romantične, suprotne cinizmu modernog doba, bogate razigranim melodijama i dosjetljivim stihovima. “Emotion“, treći studijski album kanadske kantautorice, bio je projekt na kojem su ekstremi sveobuhvatne ljubavi i popratne boli ostvareni suosjećajnim pričama i toplim motivima. Kinematografski opseg i precizna izvedba djela utemeljili su Jepsen kao underground miljenicu te umjetnicu s izraženim darom enkapsulacije svakodnevnosti u začaravajuće dobra pop ostvarenja.

  “Emotion“ je jednostavno jedan od najboljih pop albuma desetljeća. Umjesto nametanja proizvedenog i lažnog karaktera javnosti, Jepsen se potpuno usredotočila na rad i njegovu kvalitetu. Njezin repertoar obiluje estetskim i emocionalnim detaljima toliko prepoznatljivim da su zapravo zaslužni za otvaranje posebne stilske niše. Iako se može prigovoriti na nedostatak osobnih pojedinosti, perceptivna praznina u srcu rada više se osjeća kao čin velikodušnosti, a ne kao utaja ili fasada. Na taj način pjesme postaju medij za projekcije osnovnih emocija slušatelja što se naposlijetku nagrađuje cikličkim osjećajem ushićenja i rezolucije.

  Muziku podržava

  Na najnovijem albumu “Dedicated“ glazba se podvrgava suptilnoj, zreloj evoluciji dok istovremeno ostaje odana čvrstim uvjerenjima i stilskim smjernicama utemeljenim na prethodnom izdanju. U usporedbi s “Emotion“, “Dedicated“ je emocionalno oštriji i koncizniji album s manjom dozom teatralnosti, ali postojanom uglađenošću koja omogućava nadogradnju ljubavnih motiva, prelazeći preko romanse euforičnih početaka do gorko-slatkog finala. Produkcija, umotana u jači zagrljaj utjecaja 80-ih, služi kako bi snažno podržala narativnu strukturu albuma kao i vokalnu izvedbu pjevačice.

  Naslov albuma, zajedno s pjesmama poput “Want You in My Room“ te “Everything He Needs“, ukazuje na novostečenu lakoću izražaja vlastite seksualnosti, dok “Party For One“ djelo zatvara sličnim motivom, no u trenutku završetka veze. “Party For One“, avanturistički singl s ciljem osnaživanja karaktera u mjestu samoće, kolekcija je varirajućih emocija koja kulminira pobjedničkim stanjem smirenosti.

  “Dedicated“ započinje s “Julien“, pjesmom koja postavlja ton cijelom projektu. Oštre gitare i instrumentacija uronjena u disko utjecaje doprinose opojnoj atmosferi kao i ukupnoj sjajnoj produkciji. “Julien“ donosi zanimljiva odstupanja od prihvaćene glazbene formule koja album često optimistično istražuje. “I’ll Be Your Girl“ započinje snažnom bas linijom izvučenom iz indie-rock kompozicije s početka stoljeća. Pjesma naposlijetku skače u šarenu i ekscentričnu instrumentaciju koja daje savršen primjer zašto je “Dedicated“ toliki uspjeh. Obvezuje se na nešto neočekivano i divlje, dok paralelno održava emocionalnu potentnost.

  Podsjetimo se kako je album sačinjen od čak petnaest pjesama, no način na koji projekt teče te postiže suosjećanje sprječava pojavu dosade i nezainteresiranosti. Naravno, ne mogu tvrditi kako sve komponente dolaze do potencijalnog vrhunca. “The Sound“ je osobno najočitiji primjer nedorečenosti, gdje se pjesma nakon genijalne gradnje nažalost ruši prelaskom u repetitivan i monoton refren. Pored nekolicine sličnih trenutaka, “Dedicated“ se može pohvaliti optimističnim krajolikom prožetim gotovo savršenim pop skladbama. “Now That I Found You“, “Happy Not Knowing“, “Too Much“, “Feels Right“, “Real Love“ samo su neke od neosporno šećerastih pjesama s pažljivo konstruiranom i živom instrumentacijom, stilski upečatljivom prezentacijom te konceptom sa srcem među grudima.

  S “Dedicated“, Jepsen dokazuje da ima još mnogo toga za ponuditi pop glazbi te da zna zadržati dosljednost ispitivanja kroničnog ljudskog stanja. Predanost glazbi izjednačena je s pronalaskom prave, iskrene ljubavi bez zaobilaženja padova koji se nalaze na putu. Način na koji je prikazan umjetnički rast, bez gubitka jedinstvenosti i mladenačkog optimizma, čini “Dedicated“ majstorskim pothvatom. Konačno, objašnjenje fascinacije s Jepsen ne uključuje neku vrstu izvijanja razuma, invencije ili nepotrebnih komplikacija. Kao i prethodno djelo, “Dedicated“ nam predaje detaljiziranu naraciju s nedorečenim protagonistom u nadi kako ćemo mi, slušatelji, nadopuniti namjerno ostavljene praznine. Ovo je način stvarne predaje glazbi, ne pasivnog prihvaćanja.

  Muziku podržava