Carla Belovari: Na ljutu ranu…

  616

  Carla Belovari

  Soul na ranu

  Datum izdanja: 13.07.2017.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Otići na vrijeme
  2. Nama najbolji (gost Neno Belan)
  3. Sretan broj
  4. Bilo bi lako
  5. Melodija (gost Marija Dedić)
  6. Neću
  7. Novi dan
  8. Meni je poslao Bog
  9. Sigurna
  10. Zvuči kao šala
  11. Inspiracija (gosti Mario Huljev i Protokool)
  12. Svemu je kraj
  13. Voli kad boli
  14. Mome Bratu

  Dugo iščekivanim dugosvirajućim prvijencem Carla Belovari je potvrdila svoje jake vokalne sposobnosti i promovirala se kao interesantna autorica. Njen debi je kvalitativno neujednačen, no otkriva da Carla voli soul, funk, gospel i retro-pop i da je za realizaciju istog angažirala ekipu prekaljenih veterana urbane plesne muzike kao što su Baby Dooks, Koolade, Robert Funčić te Silvio Pasarić.

  Svi Carlini suradnici su pomno odabrani i uspješno su odradili svoj dio posla, stoga ne čudi da album zvuči tehnički superiorno raznim drugim debi-albumima. “Soul na ranu” zvuči moderno, (pre)angažirano, energično. Carla je izvrsna pjevačica i, na žalost, upala je u zamku da iz nekog razloga mora na gotovo svakoj pjesmi pokazati kako “zna pjevati” i da ima raspon glasa veći od raspona ruku Luke Žorića.

  Muziku podržava

  Carla je uvjerljivija u nježnijim pjesmama (šifra: retro-pop) kad mirno otpjeva svoje nego kad poput ozlojeđenog pravednika piše presude svojim bivšim ljubavima i pri čemu demonstrira vokalnu gimnastiku. Osim ljubavnih krahova, ima tu i decentne duhovnosti. S druge strane, nisam siguran da će široke narodne mase privući stihovi poput “Koliko puta nisam shvatila/ što se krije iza tvoje sjene/ ne treba ti nikakva ljubav/ tebi treba liječenje” pa makar u istoj pjesmi otpjevala tonove od sedam oktava razlike, a i mom želucu slabije sjedaju gore navedeni stihovi naročito kad idu u kombinaciji s “meni je poslao Bog cipele lake od praštanja”. Što nije bolje jednostavno oprostiti tom mamlazu i pustiti ga neka ga vjetar nosi i ne zamarati se s dijagnozama?

  Kao tekstopisac Carla je spremna reći “sve što drugu stranu ide”, pa makar to bilo u stihovima možda nespretno izraženo. “Neću” podsjeća na ljutu komunikaciju bivših partnera starosti oko 17 godina na nekoj od društvenih mreža – no ovo je ipak debi album, i eventualne današnje autorske nespretnosti sutra mogu lako postati vrline koje će se cijeniti.

  Ipak, album bolje funkcionira kao kolekcija pjesama iz koje je lakše odabrati svoje favorite i onda u toj, skraćenoj varijanti vrtjeti 7-8 pjesama do besvijesti. Album ima pop-dragulje kao što su “Nama najbolji” i “Mome Bratu”, ima vrlo dobru “Melodiju”, solidne “Voli kad boli”, “Sigurna”, “Meni je poslao Bog”, “Sretan broj” i “Novi dan”, no to ne spašava činjenicu da je “Soul na ranu” mnogo napornije slušanje nego što te pjesme zaslužuju.

  Muziku podržava