Cardi B: Put do slave popločen klupskim hitovima

  846

  Cardi B

  Invasion of Privacy

  Datum izdanja: 06.04.2018.

  Izdavač: Atlantic/KSR

  Žanr: Hip-hop, Rap, Trap

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Get Up 10
  2. Drip (feat. Migos)
  3. Bickenhead
  4. Bodak Yellow
  5. Be Careful
  6. Best Life (feat. Chance The Rapper)
  7. I Like It
  8. Ring (feat. Kehlani)
  9. Money Bag
  10. Bartier Cardi (feat. 21 Savage)
  11. She Bad
  12. Thru Your Phone
  13. I Do (feat. SZA)

  Belcalis Almanzar, poznatija kao Cardi B, 2017. godine upisala je svoje ime u glazbenu povijest kao prva rapperica nako Lauryn Hill čiji je singl zauzeo prvo mjesto na Billboardovoj ljestvici (podsjetimo se, Lauryn Hill je 1998. godine vladala top listama zahvaljujući klasiku “Doo – Wop That Thing”). Hit “Bodak Yellow” uvukao se na svaku party playlistu prošle godine, smjestio Cardi u ligu velikih igrača i postavio visoka očekivanja od njenog albuma prvijenca “Invasion of Privacy”.

  Iako spomenuta pjesma od samog početka za sobom vuče brojne rasprave o originalnosti jer je na pjesmi recikliran flow pjesme koju izvodi Kodack Black, taj faktor nije utjecao na činjenicu da je u SAD-u čak pet puta postigla platinastu nakladu. Baš kao i na tom singlu, naoružana svojom karizmom, Cardi ovaj album vuče skoro svake sekunde.

  Muziku podržava

  Album otvara “Get up 10”, ambiciozan opis teškog puta koji je nekadašnju striptizetu iz Bronxa dijelio od anonimnosti do jednog od najutjecajnijih imena u mainstream rap glazbi, “Used to dance in a club right across from my school / Went from makin’ tuna sandwiches to makin’ the news”. Na idućoj pjesmi, “Drip” najbolje se vidi kolika je karizma kojom Cardi raspolaže s obzirom da svojom prisutnošću uspjeva parirati trap senzaciji kao što je Migos. Siguran hit nakon “Bodak Yellow” i “Bardier Cardi” na ovom albumu je “Bickenhead”, za čiji je beat iskorišten sample iz pjesme “Chickenhead” koju izvodi Project Pat, član hip-hop grupe Three 6 Mafia. Ukratko, ovo je pjesma koja će i one koji u klubu tvrde da ne vole plesati natjerati da se kreću u ritmu.

  “Be Careful” je prvi trenutak na ovom LP-ju u kojem dolazi do predaha od plesnih instrumentala i agresivnog braggadocious flowa. Uz pratnju suptilnih syntheva, Cardi pokazuje svoju osjećajniju stranu, “Be careful with me / Do you know what you doin’ / Whose feelings that you’re hurtin’ and bruisin'”, otpjevala je na refrenu. Sličnu formulu prati i predzadnja pjesma albuma, “Thru your phone”.

  Možda najzanimljivija suradnja ostvarena je na “Best Life”, na kojoj se pojavljuje Chance the Rapper, ime koje možda i ne bismo očekivali na ovom albumu s obzirom da svojim glazbenim izričajem poprilično odskače od trenutno popularnog trap žanra koji je na “Invasion of Privacy” najprisutniji. Beat ove pjesme zvuči kao da je napravljen po njegovoj mjeri, što i ne iznenađuje budući da je već odavno pokazao da mu najbolje leže svjetli mid-tempo instrumentali kao što je ovaj.

  Album je priveden kraju jednakom energijom kao što je započeo. Ono što posljednju pjesmu “I Do” čini upečatljivom je catchy refren, kojeg je preko mračnog instrumentala otpjevala SZA, čiji je vokal trenutno jedan od najpoznatijih na R&B sceni.

  Iako “Invasion of Privacy” glazbeno ne predstavlja revolucionaran trenutak za popularnu glazbu i na trenutke zvuči kao da se žurilo s produkcijom, nije uopće upitno hoće li ostvariti komercijalan uspjeh. Na albumu nema puno fillera, naprotiv, skoro svaka pjesma ima pamtljive trenutke i potencijalan je singl koji će u klubovima rasplesati i najsramežljivije.

  Možda će se neki pitati zašto je Cardi trenutno toliko popularna? Prvenstveno zahvaljujući sudjelovanju u reality showu “Love & Hip-Hop: New York”. U tom je razdoblju dobivenu pozornost iskoristila kako bi se na društvenim mrežama uspjela profilirati kao jedna od nas. Javnost ju nije upoznala kao nedodirljivog celebrityja, već kao osobu koja je do nedavno spajala kraj s krajem i sad ima priliku ostvariti američki san. Zahvaljujući svojem karakteru, koji na trenutke poprima obilježja karikature i ruši sve granice hollywoodskog dobrog ukusa, osvojila je brojne simpatije mlađe publike i postala nekadašnji autsajder koji trenutno ruši sve što se nađe na putu.

  Muziku podržava