Bumbari koji ubadaju

  718

  Bombus

  The Poet and The Parrot

  Datum izdanja: 26.08.2013.

  Izdavač: Century Media

  Žanr: Hard Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Enter The Night
  2. The Poet and The Parrot
  3. Liars
  4. A Safe Passage
  5. Apparatus
  6. Let Her Die
  7. Master The Reality
  8. Into The Fire

  Pet godina postojanja, period kojeg mnogi zovu jubilarnim, švedski rockeri Bombus proslavili su radno, odnosno objavljivanjem drugog studijskog albuma “The Poet and The Parrot”.

  Bend je, naime, osnovan 2008. u Gothenburgu, a prije ovoga, predstavio se albumom koji je nosio ime “Bombus” i nije mu baš priskrbio neku veću brigu za i oko njega. “The Poet and The Parrot” ima zato puno veću šansu da mu to omogući, prije svega zbog izdavača, zahvaljujući kojemu će biti dostupan praktički u svakom kutku svijeta.Dobar je to album, iako se na momente čini kako je bend još uvijek u potrazi za vlastitom glazbenom osobnošću i prepoznatljivošću. No s druge strane, poprilično je uspješno spojio mnoge stilove, a da sve to opet zvuči i više nego prihvatljivo, pa mu se zato može progledati kroz prste obiju ruku. Primarno, kombinacija je to oštrih ritmova hard rocka i heavy metala i buntovne energijom thrasha i punka, a u detaljnijoj analizi mogli bismo popričati i o utjecajima stonera, što uključuje classic rock, blues-rock, progresivu, psihodeliju i doom. Znači, jedan širokopojasni album u kojeg se i sirova, zamagljena produkcija jako dobro uklopila.

  Kao glavna stvar ističe se kontinuirano korištenje dual vokala, gitaristi Feffe i Matte i pjevaju zajedno u svim pjesmama, a vokali su im uobičajeno prašinasti, hrapavi, grubi, mačistički, ali usprkos tome izrazito primamljivi. U gitarama slušamo puno heavy jasnoće, ali i niskih, mračnijih i muljevitijih stoner/doom tonova, solaže su zamamne, zapažene i uspravne, u stožernim bubnjevima nalazimo veliki opseg dinamičnosti, naglašeno su šaroliki, sa stalnim stremljenjem ka prijelazima, dok basevi svojim dubiozama direktno ‘napadaju’ slušateljevu nutrinu. Iako je u najvećem dijelu skladan u srednjem i sporom ritmu, kako album prolazi, pjesmu po pjesmu, ne osjeća se dosada, već puna uravnotežnost i odmjerenost i teško će se doći u iskušenje da se preskoči neki track.

  Muziku podržava

  U red bržih naslova spadaju “Enter The Night“, koji je u većem dijelu Motorheadovski speed rock sa maksimalno razigranim bubnjevima i nešto čišćim i sporijim ritmovima prema kraju, te “Apparatus“, stvar koja počinje sporo, a u nastavku nudi raskalašenije thrash/punk rock ritmove s melodičnim heavy solom i atmosferskim plaštem.

  Kontinuirano iskrcavanje melodičnih riffova, malo elektronike, tvrde i zamračenije ritam sekcije, clean solo i naglašeno dual pjevanje karakteriziraju progresivniju pjesmu “The Poet and The Parrot“, a “Liars” je spora stvar s melodic/doom osnovama. “Master The Reality” je sabijena, masna, sočna srednjeritmična stoner/heavy stvarčina, a “Into The Fire” psihodelična, spora, doomerska u uvodnom dijelu, a u kasnijem tijeku trajanja ipak nešto otpuštenija, progresivi orijentirana pjesma kojoj ne nedostaje niti melodijskih linija.

  Za današnje glazbene normative i shvaćanja rocka kao jedine prave glazbene konstantne, Bombus istovremeno zvuči svježe i živo, ali i ostarjelo i potromljeno. Glazba mu se nedvojbeno bazira na povijesnim kretanjima, a opet, toliko je zanimljiva i aktualna kao da je baš jučer pronađena ispod nekog kamena. U konačnici, ima vrlo malo bendova koji su tako dobro spojili žanrove kao Bombus na ovom albumu, koji bi svoje poklonike, uz ostale, mogao potražiti i među fanovima, Motorheada, Mastodona ili Bohse Onkelza. I ne samo njima.

  Muziku podržava