Budite spremni na privikavanje, na kraju će vam se isplatiti

  438

  Archive

  The False Foundation

  Datum izdanja: 07.10.2016.

  Izdavač: Pias

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Blue Faces
  2. Driving In Nails
  3. The Pull Out
  4. The False Foundation
  5. Bright Lights
  6. A Thousand Thoughts
  7. Splinters
  8. Sell Out
  9. Stay Tribal
  10. The Weight Of The World

  Iako je inicijalno bio projekt dvoje ljudi, Dariusa Keelera i Rosko Johna, realiziran 1993., Archive su danas glazbeni kolektiv kojega su tijekom dva desetljeća rada činili različiti ljudi.

  Originalno su iz Londona, no trenutno adresa im je Pariz. Izdavanjem debitantskog albuma “Londinium” 1996. istaknuli su se kao elektronski projekt s utjecajima Portisheada i Massive Attacka i sve to pomiješano s rapom. Tijekom karijere mijenjali su svoj zvuk i kroz jedanaest albuma pokazali su da pokrivaju razne stilove, od trip-hopa do progresivnog rocka, ali sve to u ruhu elektronike.Aktualni album “The False Foundation” njihovo je jedanaesto izdanje i, opet, pomalo drugačije od ostatka diskografije.

  Samim nazivom i konceptom album je provokativan jer Archive preispituju društvenu situaciju, kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini. Lažna osnova je polazište od kojeg album kreće jer se hoće reći da je sama struktura javnosti utemeljena na pogrešnim premisama i da se treba reinterpretirati i promijeniti.Kada Darius na jednoj od pjesama s albuma žešće nego na ostalima pjeva “The king of the false foundation”, obraća se i sebi i svima nama da preispitamo svoje predrasude i stavove. Na većini albuma njegov je vokal delikatan i senzualan, pogotovo u “Bright Lights” i “A Thousand Thoughts”. Utjecaj Massive Attacka čuje se na “Splinters”, a Portisheada na “The Pull Out”. Dakle, Archive su zadržali svoje stare uzore, ali su im dali novo ruho jer cijeli je album hipnotičan, simfoničan i gotovo monumentalan u svojoj postojanosti.Sell Out” primjer je reza između melodičnosti i usporenosti, dok “Driving In Nails” ima ponešto od Nine Inch Nailsa. “The False Foundation” je emotivno i uzbudljivo putovanje koje obuhvaća cijeli spektar problema, od društvenih, političkih, ljubavnih do osobnih. Album je ujedno introspektivan i eklektičan jer od pjesme do pjesme čujemo različite tematike.

  Archive su specifični jer uvijek eksperimentiraju i rade nešto drugačije tako da ovaj album zahtjeva privikavanje i svakako ne donosi oduševljenje na prvo slušanje, ali kada se uhvati kompleksna nit albuma, “The False Foundation” postaje zadovoljstvo.

  0 Shares
  Muziku podržava