Broken Social Scene: Budućnost je odgovornost svih nas

  289

  Broken Social Scene

  Hug of Thunder

  Datum izdanja: 07.07.2017.

  Izdavač: Arts & Crafts / City Slang

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sol Luna
  2. Halfway Home
  3. Protest Song
  4. Skyline
  5. Stay Happy
  6. Vanity Pail Kids
  7. Hug of Thunder
  8. Towers and Masons
  9. Victim Lover
  10. Please Take Me with You
  11. Gonna Get Better
  12. Mouth Guards of the Apocalypse

  Potreseni terorističkim napadom u pariškoj koncertnoj dvorani “Bataclan”, Broken Social Scene prekinuli su petogodišnji hijatus i vratili se u studio kako bi snimili nasljednika “Forgiveness Rock Records” (2010).

  Svoj peti po redu album simboličnog naziva “Hug of Thunder” kanadski indie rock kolektiv izdao je za svoju ‘kućnu etiketu’ Arts & Crafts / City Slang, inače dom i zastupništvo nekim novijim imenima alternativne glazbe (The Drums, Royksopp, TR/ST). Zasluge za album potpisuje 18 glazbenika, uključujući Kevina Drewa, Brendana Canninga i Leslie Feist koja je osmislila naziv albuma i otpjevala naslovnu pjesmu.

  Muziku podržava

  Album otvara “Sol Luna”. Taj kratki, ambijentalni instrumental je preludij za eksplozivnu “Halfway Home” u kojoj su BSS s lakoćom uglazbili esenciju svega za što se bore kao glazbenici, a to su, najkraće rečeno, otpor gluposti i otpor radikalnom društvu. Tekst prožet springstinovskom snagom ljubavi svrstava ovu pjesmu među najbolje na albumu. Osobno je doživljavam kao iznimku u diskografiji benda s kojom su se htjeli približiti široj publici zbog važne poruke koju nosi (slično su napravili Animal Collective s “My Girls”).

  “Protest Song” (koju pjeva Emily Haines iz Metrica), “Skyline” i “Stay Happy” u sličnom tonu i s istim ciljem nastavljaju započeti niz, a prvu polovicu albuma zaokružuju “Vanity Pail Kids” i “Hug of Thunder”. Dok “Vanity Pail Kids” nadoknađuje sve što su nam Arcade Fire ostali dužni na njihovom posljednjem albumu, pomalo melankolična “Hug of Thunder” slušatelja baca u kontemplacije o istinskim vrijednostima života za koje se uvijek vrijedi boriti.

  “Please Take Me With You” je kreativno gledano najslabiji moment na albumu, no ova pjesma se jednostavno morala naći na njemu. Tko nikad nije poželio pobjeći kad su stvari zagustile? “It’s all about the fingers / not about the eye“, pjeva Kevin i priprema slušatelja za “Gonna Get Better”, pjesmu koju cinici nikada neće razumjeti.

  Posljednja “Mouth Guards of the Apocalypse” je eksperimentalna noise pop, post-rock numera, kruna albuma “Hug of Thunder”. Kevin i društvo još jednom podsjećaju da su strah, neznanje i neobrazovanost generatori mržnje i beskrupuloznog kapitalizma, no ne predaju se jer znaju da je budućnost odgovornost svih nas: “It’s you, it’s me / and it’s all we believe / I’m trying for the living and I’m staying so I can leave“. Ovo su najjači aktivistički stihovi iz pera BSS-a ikada.

  Broken Social Scene nikad nisu podlegli glazbenim trendovima. “Hug of Thunder” je jedno od njihovih boljih izdanja i svakako njihov najrazrađeniji album. Ovo je ujedno i njihov najsnažniji društveno-politički angažirani materijal do sada. Album koji će protresti vašu svakodnevicu ako ste dovoljno iskreni suočiti se s njom.

  Muziku podržava