Brodolom i terapija

  676

  Ida Maria

  Love Conquers All

  Datum izdanja: 06.08.2013.

  Izdavač: CashMusic.org

  Žanr: Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Last Dance
  2. Gigolo
  3. Whatever
  4. Will We Ever Be Friends Again
  5. Nostalgia
  6. Love Conquers All
  7. Home
  8. I Just Need A Hug
  9. The Ship

  Sirene hitne pomoći i policije iz pjesme “Last Dance” otvaraju treći studijski album norveške glazbenice Ide Marije. No, ovdje nije riječ o asocijaciji na nemirni želudac i mariachije zbog slijeda događaja opisanih u pjesmi “I Eat Boys Like You For Breakfast” iz 2010. godine.

  Naznaka hospitalizacije upravo simbolizira točku preokreta u karijeri
  ove simpatične buntovnice sa sjevera Europe. Love Conquers All”
  objavljen je u kolovozu 2013. u digitalnom formatu preko internetske
  stranice norveškog glazbenog magazina Eno, te kroz devet pjesama
  razrađuje problematiku ‘bijega od samoga sebe’ zabilježenu već na njenom
  drugom albumu “Katla“.

  Zahvalu suradnicima, a ujedno i objašnjenje misterioznog nestanka s glazbene scene od 2012. godine do izlaska “Love Conquers All”, Ida Maria objavila je na blogu i društvenim mrežama, ne skrivajući od obožavatelja i medija svoju nemilosrdnu borbu s depresijom i ovisnošću o alkoholu. Ekscentrično ponašanje, ispadi bijesa na sceni, otkazivanje koncerata, hospitalizacija, nezadovoljstvo, bespomoćnost i osjećaj izgubljenosti, unatrag nekoliko godina izgurali su je do ruba i suočili s izborom: ili se prepustiti crnoj rupi alkoholizma ili energiju uloženu u autodestrukciju kanalizirati u stvaranje. Odabravši život, uz liječenje tijela i uma od ovisnosti, započela je i kreativnu terapiju, izgradnju vlastitog identiteta kroz glazbu.

  Međutim, “Love Conquers All” nije ispovijest u obliku ‘javno priznanje i kajanje’ zbog opjevanih grijeha ili poroka, nego dionica procesa (samo)spoznaje, intimna (re)konstrukcija Ide Marije kao osobe i kao autorice/glazbenice. Ona možda ne stvara trendove na današnjoj glazbenoj sceni, ali zato grčevito i euforično ostvaruje vlastite snove.

  Muziku podržava

  Ta ju je dosljednost upravo i usmjerila na daljnji kreativni razvoj, opet joj vratila radost pisanja i sviranja. “The Ship“, posljednja pjesma s “Love Conquers All”, vješto zaokružuje simboliku životnog brodoloma: od alarmantnog uvodnog upozorenja do mračne atmosfere putovanja kroz ‘olujno nevrijeme’. Ida ovdje zapravo ne upire prstom u alkohol, nego radije progovara o narušenim i propalim ljubavnim odnosima (“Will We Ever Be Friends Again“), o bespomoćnom traženju sigurnosti doma (“Home“), o psihičkom propadanju.

  “Love Conquers All” u glazbenom smislu nije remek-djelo, niti najbolje izdanje Ide Marije. Upravo suprotno, tri pjesme (“Whatever”, “Love Conquers All”, “I Just Need A Hug”) od njih devet djeluju kao b-strane, i to u pop maniri The Stoogesa, a ostalih šest oživljava Frankensteinovo čudovište kada govorimo o kombinaciji žanrova.

  Nostalgia” budi sjećanje na pjesmu Lily Allen “Not Fair”, ali u izvedbi benda The Coral, “Gigolo” priziva duh Janis Joplin, a “Home” kao da vuče korijene iz “Wish You Were Here” Pink Floyda. Za razliku od prvijenca “Fortress Round My Heart” i albuma “Katla“, “Love Conquers All” je ipak nesređeni materijal, više radna verzija ili kreativni potencijal, nego cjelovito djelo.

  Nedostaje vrckavosti, humora, čak i stava buntovnice s gitarom, ali Ida zato piše jednostavne, a opet zrele i pronicljive stihove, s neizbježnom dozom ironije i ‘otvorenog srca’. Stvaranje “Love Conquers All” nakon ‘brodoloma’ zapravo je terapijski učinak obnavljanja samopouzdanja, svojevrsno ‘prijelazno razdoblje’ u procesu autorske rekonstrukcije. Nedavno objavljen EP “Accidental Happiness” dokaz je da ova mlada glazbenica ne odustaje od razvoja svog talenta, te da još uvijek uspijeva pronaći nadahnuće za stvaranje.

  Muziku podržava