Brodolom i terapija

  672

  Ida Maria

  Love Conquers All

  Datum izdanja: 06.08.2013.

  Izdavač: CashMusic.org

  Žanr: Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Last Dance
  2. Gigolo
  3. Whatever
  4. Will We Ever Be Friends Again
  5. Nostalgia
  6. Love Conquers All
  7. Home
  8. I Just Need A Hug
  9. The Ship

  Sirene hitne pomoći i policije iz pjesme “Last Dance” otvaraju treći studijski album norveške glazbenice Ide Marije. No, ovdje nije riječ o asocijaciji na nemirni želudac i mariachije zbog slijeda događaja opisanih u pjesmi “I Eat Boys Like You For Breakfast” iz 2010. godine.

  Naznaka hospitalizacije upravo simbolizira točku preokreta u karijeri
  ove simpatične buntovnice sa sjevera Europe. Love Conquers All”
  objavljen je u kolovozu 2013. u digitalnom formatu preko internetske
  stranice norveškog glazbenog magazina Eno, te kroz devet pjesama
  razrađuje problematiku ‘bijega od samoga sebe’ zabilježenu već na njenom
  drugom albumu “Katla“.

  Zahvalu suradnicima, a ujedno i objašnjenje misterioznog nestanka s glazbene scene od 2012. godine do izlaska “Love Conquers All”, Ida Maria objavila je na blogu i društvenim mrežama, ne skrivajući od obožavatelja i medija svoju nemilosrdnu borbu s depresijom i ovisnošću o alkoholu. Ekscentrično ponašanje, ispadi bijesa na sceni, otkazivanje koncerata, hospitalizacija, nezadovoljstvo, bespomoćnost i osjećaj izgubljenosti, unatrag nekoliko godina izgurali su je do ruba i suočili s izborom: ili se prepustiti crnoj rupi alkoholizma ili energiju uloženu u autodestrukciju kanalizirati u stvaranje. Odabravši život, uz liječenje tijela i uma od ovisnosti, započela je i kreativnu terapiju, izgradnju vlastitog identiteta kroz glazbu.

  Međutim, “Love Conquers All” nije ispovijest u obliku ‘javno priznanje i kajanje’ zbog opjevanih grijeha ili poroka, nego dionica procesa (samo)spoznaje, intimna (re)konstrukcija Ide Marije kao osobe i kao autorice/glazbenice. Ona možda ne stvara trendove na današnjoj glazbenoj sceni, ali zato grčevito i euforično ostvaruje vlastite snove.

  Muziku podržava

  Ta ju je dosljednost upravo i usmjerila na daljnji kreativni razvoj, opet joj vratila radost pisanja i sviranja. “The Ship“, posljednja pjesma s “Love Conquers All”, vješto zaokružuje simboliku životnog brodoloma: od alarmantnog uvodnog upozorenja do mračne atmosfere putovanja kroz ‘olujno nevrijeme’. Ida ovdje zapravo ne upire prstom u alkohol, nego radije progovara o narušenim i propalim ljubavnim odnosima (“Will We Ever Be Friends Again“), o bespomoćnom traženju sigurnosti doma (“Home“), o psihičkom propadanju.

  “Love Conquers All” u glazbenom smislu nije remek-djelo, niti najbolje izdanje Ide Marije. Upravo suprotno, tri pjesme (“Whatever”, “Love Conquers All”, “I Just Need A Hug”) od njih devet djeluju kao b-strane, i to u pop maniri The Stoogesa, a ostalih šest oživljava Frankensteinovo čudovište kada govorimo o kombinaciji žanrova.

  Nostalgia” budi sjećanje na pjesmu Lily Allen “Not Fair”, ali u izvedbi benda The Coral, “Gigolo” priziva duh Janis Joplin, a “Home” kao da vuče korijene iz “Wish You Were Here” Pink Floyda. Za razliku od prvijenca “Fortress Round My Heart” i albuma “Katla“, “Love Conquers All” je ipak nesređeni materijal, više radna verzija ili kreativni potencijal, nego cjelovito djelo.

  Nedostaje vrckavosti, humora, čak i stava buntovnice s gitarom, ali Ida zato piše jednostavne, a opet zrele i pronicljive stihove, s neizbježnom dozom ironije i ‘otvorenog srca’. Stvaranje “Love Conquers All” nakon ‘brodoloma’ zapravo je terapijski učinak obnavljanja samopouzdanja, svojevrsno ‘prijelazno razdoblje’ u procesu autorske rekonstrukcije. Nedavno objavljen EP “Accidental Happiness” dokaz je da ova mlada glazbenica ne odustaje od razvoja svog talenta, te da još uvijek uspijeva pronaći nadahnuće za stvaranje.

  0 Shares
  Muziku podržava