Brockhampton: Portret mladenačke patnje

  240

  BROCKHAMPTON

  GINGER

  Datum izdanja: 23.08.2019.

  Izdavač: Question Everything, RCA

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. NO HALO
  2. SUGAR
  3. BOY BYE
  4. HEAVEN BELONGS TO YOU
  5. ST. PERCY
  6. IF YOU PRAY RIGHT
  7. DEARLY DEPARTED
  8. I BEEN BORN AGAIN
  9. GINGER
  10. BIG BOY
  11. LOVE ME FOR LIFE
  12. VICTOR ROBERTS

  Izrazito snažna samopotaknuta etiketa “boy benda“ prati dečke iz BROCKHAMPTONA od začetka grupe. Iako je klasifikacija izrazito banalna te ustvari navodi na zaključak estetske površnosti, bend je ustrajnim i voljnim polaganjem vlastitog imena u volumen isprazne kutije dobio priliku definirati što bi ta kutija mogla eventualno postati. BROCKHAMPTON je, za one koji ne znaju, američki hip-hop kolektiv iz Texasa, proslavljen univerzalno priznatom “SATURATION“ trilogijom albuma. Sekvence megalomanskog projekta izdane su tijekom 2017. godine, u razmacima od nekoliko mjeseci, naposlijetku tvoreći jedan od najambicioznijih glazbenih pothvata desetljeća. Trilogiju su obilježili pametno napisani vrckavi stihovi, podjednako ispunjeni plitkim egoizmom i dubljom introspekcijom, kao i eklektično kreativna instrumentalna komponenta. Članovi kolektiva već su nakon prvog albuma nadišli uspostavljenu karakterizaciju te su izrasli u ulogu prirodnih nasljednika gospodina Westa.

  Ubrzo Nakon završetka “SATURATION“ ciklusa bend je počeo raditi na četvrtom projektu. Prvi pokušaj “Team Effort“ odbačen je u korist “PUPPY“, albuma slatkog naziva koji je nažalost također odgođen nakon teških navoda o seksualno nedoličnom ponašanju sad već bivšeg člana Ameera Vanna. Prašina nije stigla poljubiti tlo, a svijet je čuo “iridescence“, neočekivano eksperimentalni i disonantni album, prvi nakon Ameerovog napuštanja grupe, rođen iz fragmentiranog svijeta mladenačkog razočaranja. Kaotični pokušaji procesuiranja tadašnje situacije doveli su do nestabilnog i pomalo poremećenog uratka na polarizirajućem glasu. Bilo je jasno kako dečki nisu u potpunosti probavili takozvanu izdaju Vanna te da je album nastao kao posljedica nepromišljene ekspulzije vrelih dojmova. Unatoč uvjetima, “iridescence“ je vividno oslikao portret izgubljenih duša. Nefiltrirani tekstovi doveli su do spontanih izgona emocija, dok su kontemplativni pokušaji dodavanja logike nastalom okruženju nekako omogućili momente ljepote koji su iz pojedinih uglova izgledali izrazito ružno. Naivno osuđen na mediokritet, “iridescence“ zapravo stoji na rubu genijalnosti zahvaljujući odvažnom koraku u ludost. Vrijeme je u međuvremenu donijelo mir, a time i uglađenost, što nas dovodi do petog albuma u tri godine, trijeznog “GINGER“.

  Muziku podržava

  Nakon nezasluženih podijeljenih reakcija na prethodni album, bilo je jasno kako grupa želi novi početak. “GINGER“ zamjenjuje eksperimentalnost i improvizaciju glatkom instrumentacijom i pop tendencijama u nadi zrelijeg prikaza unutarnjih tegoba i mentalnih poremećaja. Teme su ovdje temeljito razrađene, dok je glazbeni aspekt uravnotežen s mirnom naravi narativne prezentacije. Ako je “iridescence“ bio nagla reakcija na neželjen događaj, “GINGER“ predstavlja dostojanstveno razlaganje situacije uz gorku prisutnost suza. Time je uspostavljena logična struna koja bi u idealnom svijetu povezala dva nastavka najavljene nove trilogije “THE BEST YEARS OF OUR LIVES“. No, izgleda kako je ambicija ubijena na trećini puta pošto je pripadnost novog albuma ostala neodređena.

  Stilski u potpunom sukobu s prethodnicima, “GINGER“ obgrljuje tiše inspiracije te svodi produkciju na nužni minimalizam koji svakom podrhtaju glasa daje emotivnu potporu. Iako album sadržava zanimljive i apstraktne trenutke, prevladava težnja za glazbenom ugodom koja prebiva u značajnom kontrastu sa slomljenim i mučenim karakterom napisanog. Uvodna pjesma “NO HALO“ vješto raspolaže željenom estetikom. Jednostavni beat umnaža se preko blagih nota akustične gitare oslikavajući snovite krajolike željenog odredišta. Pojava refrena udara pak direktno u srce donoseći tužnu realizaciju: “Siguran sam da ću ono pronaći – Nitko ne pomaže kad mi oči zacrvene.“ Sve nam govori kako bi “GINGER“ mogao postati orijentirom za slične pothvate BROCKHAMPTONOVIH suvremenika. U prilogu imamo studijski album veće diskografske kuće koji duboko i upereno propada u depresiju, u njezine uzroke i posljedice, nusprodukte i rezonancije.

  I dok “GINGER“ obiluje prepoznatljivim vokalnim tranzicijama između repera, prikaz mladenačke bujnosti biva prigušen potrebom za stilskim i mentalnim odrastanjem. Obrađivanje širokog spektra emocija dozvoljava rijetke pjesme hvalospjevnog optimizma poput “BOY BYE“, “ST. PERCY“ i “I BEEN BORN AGAIN“ gdje se uobičajeni hip-hop motivi slave, bogatstva i seksualne vještine isprepliću s bolnim sjećanjima odrastanja. Znatan broj pjesama evocira višu silu kao zadnju priliku za pronalaskom utjehe, temu koja nije često bila prisutna na prethodnim albumima (ako i uopće). “HEAVEN BELONGS TO YOU“ započinje razgovor s Bogom na temu mentalnog zdravlja putem iskrivljenog monologa engleskog repera slowthaija. Dijalog biva direktno nastavljen preispitivanjem stajališta prema raznim vjerovanjima, od budističke filozofije do upornosti Jehovinih svjedoka, na kasnijoj “IF YOU PRAY RIGHT“.

  Gola atmosfera instrumentacije potiče istupanje lirike na čelo projekta. “DEARLY DEPARTED“ konačno oslobađa dečke od opterećenja Ameerovih djela te ih stavlja u kontekst s ostalim prijateljskim ili obiteljskim gubicima. Istoimena pjesma izražava empatiju prema ostalima koji se nalaze u teškim periodima života, dok pretposljednja “LOVE ME FOR LIFE“ objedinjuje načete motive te u njima pronalazi razlog za boljim sutra. Album završava suzdržanom, ali potentnom “VICTOR ROBERTS“. Socijalne nepravde odsječenih krajičaka američke utrobe polažu dodatan sloj neželjenih uspomena na labilan um mladih ljudi. Nakon svega ostajemo u društvu Boga i čovjeka koji mu se obraća. Završni stihovi zahvaljuju na razgovoru, na Njegovoj prisutnosti te na datoj snazi koja potkrijepljuje daljnju želju za životom. “Hvala Bože, da kad govorim, znam da me slušaš. Hvala Bože za mene, hvala Bože za mene.“

  “GINGER“ je neizbježna grupna terapija benda pred bitnim životnim raskrižjem. Ovakav tip albuma miri kolektiv s događajima prošlosti, prolazeći faze prihvaćanja te samo onda kad sve biva rečeno i učinjeno, otvara se mogućnost nastavka. Iako postoje pojedini neupečatljivi momenti na pjesmama poput “ST. PERCY“ ili “I BEEN BORN AGAIN“, “GINGER“ uspostavlja kreativnu usredotočenost napuštenu na prethodnom “iridescence“ te donosi estetski kohezivno djelo inspirirano tamnim područjima ljudske psihe.

  Muziku podržava