Britansko nacionalno rock blago

  1751

  Manic Street Preachers

  National Treasures - The Complete Singles (Deluxe Edition)

  Datum izdanja: 31.10.2011.

  Izdavač: Columbia Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Motown Junk
  2. Stay Beautiful
  3. Love’s Sweet Exile
  4. You Love Us
  5. Slash ‘N’ Burn
  6. Motorcycle Emptiness
  7. Theme From M*A*S*H (Suicide Is Painless)
  8. Little Baby Nothing
  9. From Despair To Where
  10. La Tristesse Durera (Scream To A Sigh)
  11. Roses In The Hospital
  12. Life Becoming A Landslide
  13. Faster
  14. Revol
  15. She Is Suffering
  16. A Design For Life
  17. Everything Must Go
  18. Kevin Carter
  19. Australia
  1. If You Tolerate This Your Children Will Be Next
  2. The Everlasting
  3. You Stole The Sun From My Heart
  4. Tsunami
  5. The Masses Against The Classes
  6. So Why So Sad
  7. Found That Soul
  8. Ocean Spray
  9. Let Robeson Sing
  10. There By The Grace Of God
  11. The Love Of Richard Nixon
  12. Empty Souls
  13. Your Love Alone Is Not Enough
  14. Autumnsong
  15. Indian Summer
  16. (It’s Not War) Just The End Of Love
  17. Some Kind Of Nothingness
  18. Postcards From A Young Man
  19. This Is The Day
  1. Motown Junk
  2. Stay Beautiful
  3. Love’s Sweet Exile
  4. You Love Us
  5. Slash ‘N’ Burn
  6. Motorcycle Emptiness
  7. Theme From M*A*S*H (Suicide Is Painless)
  8. Little Baby Nothing
  9. From Despair To Where
  10. La Tristesse Durera (Scream To A Sigh)
  11. Roses In The Hospital
  12. Life Becoming A Landslide
  13. Faster
  14. Revol
  15. She Is Suffering
  16. A Design For Life
  17. Everything Must Go
  18. Kevin Carter
  19. Australia
  20. If You Tolerate This Your Children Will Be Next
  21. The Everlasting
  22. You Stole The Sun From My Heart
  23. Tsunami
  24. The Masses Against The Classes
  25. So Why So Sad
  26. Found That Soul
  27. Ocean Spray
  28. Let Robeson Sing
  29. There By The Grace Of God
  30. The Love Of Richard Nixon
  31. Empty Souls
  32. Your Love Alone Is Not Enough
  33. Autumnsong
  34. Indian Summer
  35. (It’s Not War) Just The End Of Love
  36. Some Kind Of Nothingness
  37. Postcards From A Young Man
  38. This Is The Day
  39. You Love Us (Tony Van Den Ende version)
  40. Autumnsong (Valerie Phillips version)
  41. Jackie Collins Existential Question Time

  Za 25. godišnjicu postojanja, velški rockeri Manic Street Preachers objavili su kompilaciju svojih singlova i nazvali je “National Treasures – The Complete Singles”.

  Manicsima ovo nije prva kompilacija najboljih pjesama jer su 2002. izdali već jedan ‘greatest hits’ pod imenom “Forever Delayed”, ali je najcjelovitija, što se ističe u dva CD-a, te u deluxe verziji i dodatnim DVD-om gdje su objavljeni svi spotovi benda uz nekoliko raritetnih svirki.

  Kada se priča o ovim velškim momcima, dvije priče nikako se ne mogu i ne smiju izostaviti. Jedna od njih dugogodišnja je sapunica o nestanku njihovog originalnog gitarista Richeya Edwardsa koji je nestao početkom 1995., da bi 2008. bio proglašen mrtvim jer nema nikakvog traga da je živ. Ostatak benda i dalje se nada da će ga pronaći, da je on živ, ali…Druga bitna stvar kod Manicsa njihova su uvjerenja koja su ih možda i malo zakinula da ne postanu jedan od najvećih svjetskih rock bendova. Izrazito ljevičarski politički stavovi u većini stihova pokazali su da bend ima svoje jako ‘ja’ koje ne preza ni pred kakvim komercijalnim stereotipima. I takvi, uspjeli su složiti niz hitova koji su harali, ali haraju i danas, kako otočkom glazbom, tako i van granica Britanije u što smo se mogli odlično uvjeriti na njihovom nastupu u Varaždinu pred koju godinu.

  Početak karijere bio im je obilježen mnogim žestokim, rockerskim pjesmama koje su često znale imati hardrockerske solaže ili punk ritmove, da bi s godinama malo ublažavali svoj zvuk, okrenuli ga komercijalnijim vodama, a da pri tome nisu gubili svoju osnovnu vrlinu pisanja odličnih rock skladbi.

  Na taj način mogli bismo njihovu karijeru podijeliti na tri dijela: početni gdje su brutalnim riffovima i izrazitim političkim stavovima rasturali, drugi dio u kojoj su zapeli u malu kolotečinu koju je uvjetovao i već spomenuti Richeyev nestanak, a iz tog dijela su se ponajviše isticali kao singl bend dok im je format albuma bio malo prevelik, te izvrstan povratak u mainstream s nekoliko posljednjih albuma gdje su ispucali i poneke najveće hitove u karijeri.

  Muziku podržava

  Ok, kada bismo tako gledali, album bi zasigurno trebao i dodatni CD, pa je njihova karijera odlično sažeta na dva kronološki posložena diska, prvi dio završava s albumom “Everything Must Go”, dok drugi počinje s “This Is My Truth Tell Me Yours”, dok album “Journal for Plague Lovers” logično nije predstavljen niti jednom pjesmom jer s njega nije skinut niti jedan singl, iako je on najjači bendovski uradak u zadnjih 15-ak godina.

  National Treasures – The Complete Singles” stvarno je ono zbog čega Manic Street Preachers jesu Manic Street Preachers, kolekcija najboljih i najdojmljivijih stvari koje je bend napisao. To je niz beskompromisnih himni koje udaraju na prvu, koje imaju svoju poruku s vrlo jakim tekstovima kojima nije poanta veliki refren, a ostatak pjesme napuniti nekim banalnostima.

  Iako je središnji dio njihove karijere možda bio obilježen nešto slabijim studijskim uradcima, danas s malim vremenskim odmakom vidimo da su singlovi s tih albuma stvarno bezvremenski i da se uklapaju u cijeli opus benda, a ponajviše bih izdvojio pjesme poput “If You Tolerate This Your Children Will Be Next” i “Let Robeson Sing” kao najjače iz tog perioda.

  Zadnjim albumima, posebno sa “Send Away the Tigers” i već spomenutim “Journal for Plague Lovers” koji je složen po Richeyevim tekstovima kojima je ostatak benda dugo vremena bio zastrašen, pokazali su da nisu za ‘staro željezo’, već da su i dalje vrlo potentan bend, kako u studiju, tako i na binama diljem svijeta.

  Možda najviše zaslužna za potpuni povratak na glazbeni globus bila je pop pjesmica “Your Love Alone Is Not Enough” koja je pokazala bend u sasvim novom svjetlu, gdje su uz izrazitu hitoidnost i sami pokrali svoje stihove, ali ta suradnja s Cardiganovkom Ninom Persson iznimka je koja potvrđuje pravilo da Manicsi mogu napraviti gotovo sve što požele i ostati dosljedni sami sebi.

  Kada se baci pogled na treći dio deluxe izdanja gdje su postavljeni svi spotovi, i tamo se vidi napredak benda kroz godine. Ovakve vrste kompilacija jednostavno se moraju izdavati nakon dugogodišnjih karijera jer se tako najbolje može iščitati što i kako je bend radio kroz svoje trajanje. Tada ne postoji način ‘farbanja oči’ nekim umjetnim trikovima, već je sve točno onako kako je i bilo. Tako sam siguran da se dečki pomalo smiju vlastitim spotovima s početka karijere jer su napravljeni tipično u stilu početka devedesetih godina gdje je bend u prvom planu, a priča tek eventualna popratna stvar. Kako spotovi odmiču, tako se vidi da oni postaju sve zanimljiviji, sa sve boljim pričama, a dečki su vrlo često tek cameo glumci.

  Kada se spominju devedesete na Otoku, većina će reći Oasis i Blur, poneki će se sjetiti The Vervea, The Stone Rosesa, Pulpa ili Suedea, ali gledajući ovako Manic Street Preachers možda su i najcjelovitiji bend od njih. Znam, mnogi se neće složiti s ovom teorijom jer svatko ima svoje stavove zbog čega je ‘njegov’ bend najbolji, ali Manicsi su bend koji nikada nije tražio biti popularan i velik, već su krenuli svojim putem i postali moćno oružje britanskog rocka zadnjih dvadesetak godina.

  Bolji naslov od “National Treasures – The Complete Singles” nisu mogli izmisliti jer upravo ‘nacionalno blago’ opisuje ono što su nam Manicsi u ovih 25 godina pružili. Svaki bend ima uspone i padove, pa se zato i kaže da se na muci poznaju junaci, a Manicsi su definitivno junaci rocka što dokazuje ovih 38 skladbi. Siguran sam da mnogi ne bi mogli odabrati svega nekoliko najboljih pjesama s ovog izdanja, a to ovakve kompilacije čini velikima.

  Muziku podržava