Briljantno opjevane poročne sklonosti žene sa Srednjeg zapada

  633

  Margo Price

  Midwest Farmer's Daughter

  Datum izdanja: 25.03.2016.

  Izdavač: Third Man Records

  Žanr: Country

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Hands of Time
  2. About To Find Out
  3. Tennessee Song
  4. Since You Put Me Down
  5. Four Years of Chances
  6. This Town Gets Around
  7. How the Mighty Have Fallen
  8. Weekender
  9. Hurtin’ (On the Bottle)
  10. World’s Greatest Loser

  Tridesettrogodišnja kantautorica osebujnog vokala i osebujne prošlosti mnogo je prašine podigla svojim debitantskim solo-albumom.

  Uostalom njen talent je prepoznao i Jack White te je, osim što je snimila album za njegovu kuću Third Man Records. Margo je vlasnica prepoznatljivog istovremeno zvonkog i promuklog glasa koji se lako povezuje sa slušateljem, koji komunicira mnogo emocija, i koji, da vam budem iskren, natjera me da napustim posao, krenem piti, kockati, vucarati se okolo sa svakakvim osobama fleksibilnog poimanja morala, jer sklonost porocima u njenoj interpretaciji zvuči tako zavodljivo. Ok, vjerojatno neću, nemam petlje za to, ali shvaćate poantu. Margo pjeva ne pretjerano moderan country kojeg povremeno prošara s naramkom rockerskih akcenata i pritom opet zvuči uvjerljivo. Zadnji put sam osjetio tako zamaman miris razvrata kad sam otkrio “Beggar’s Banquet” The Rolling Stonesa, a vjerojatno je i Margo pokupila nešto odanle, jer na koncertima zna izvoditi “No Expectations”, baš s tog albuma.Već prva pjesma, epična tužaljka “Hands of Time” sugerira da nemamo posla baš s bilo kime tko se ulovio gitare i odlučio opjevati svoje grijehe i životne nedaće u tri akorda, jednostavnom ritmu i cviležu usnjaka, violine ili pedal-steela. Takav senzibilitet imaju rijetki. Stoga ne čudi da je njen muž prodao auto da bi Margo imala mogućnosti snimiti ovo, a već su je prigrlili gore spomenuti Jack, Emmylou Harris i Kris Kristofferson, kojima je gostovala na nastupima.

  Drugi udar “About To Find Out” je urešen iskonskim stvaralačkim nervom, a treća “Tennessee Song” donosi bučne, divlje, ali delikatno posložene gitare i poluautobiografsku priču s pikantnim detaljima.

  Muziku podržava

  Dalja rasturačina se zove “Four Years of Chances” (dobra kao bilo što iz repertoara Ikea & Tine Turner), a pretposljednja “Hurtin’ (On the Bottle)” opet evocira ne pretjerano preporučeno uživanje u alkoholnim destilatima. Doduše, u spotu za istu pjesmu osim naginjanja iz boce se javlja konzumacija sumnjivih smotuljaka uza specifično smijuljenje. Eh. A Margo zvuči kao da je u boci s natpisom neke vatrene vodice smoothie s đumbirom, ciklom, češnjakom i koktelom voća iz organskog uzgoja. Kao što rekoh, diskretan miris poroka.

  Zaključna minijatura “World’s Greatest Loser” sugerira otpuštanje svih emotivnih kočnica u pravoj maniri Keitha Richardsa.

  Margo Price je snimila solo-debi kakav bih si ja poželio sebi. Samo da ne pretjera sa… znate već s čim i da je vlastita jetra ne tuži za zlostavljanje.

  Muziku podržava