Briljantni futuristički jazz

  1339

  Jazztronik

  Samurai

  Datum izdanja: 04.04.2005.

  Izdavač: Flower Records

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Muddy Muddy
  3. Samurai
  4. Phoenix
  5. Things We Like
  6. Nana
  7. Froro
  8. Livin High
  9. Colour Of Days
  10. Arabesque
  11. The Piano
  12. Dance With Me (Dub)

  Mnogi su pokušali spojiti jazz s energijom elektronske glazbe, ali samo ih je nekolicina u tome stvarno uspjela. Jedan od njih je svestrani japanski glazbenik Ryota Nozaki. Pojavljuje se 1998 godine pod orginalnim imenom Jazztronik. U glazbenim vodama je 13 godina, a kao DJ nastupa oko 6 godina.

  U mladosti prvo otkriva klasičnu glazbu, pa tako završava srednju glazbenu školu, a kasnije i upisuje studij klasične glazbe. Tek tijekom studiranja počinje se ozbiljno zanimati za jazz te moderniju glazbu. Uzore pronalazi u velikim imenima kao što su George Duke, Herbie Hanckock, Chick Corea, Sakamoto, Ennio Moricone. Njegova glazba je izvanredna kombinacija klasike, elektronike, brazilsko-latinskih ritmova i jazza. Moram priznati da iako sam očekivao mnogo od ovog izdanja, premašio je sva moja očekivanja.

  Nakon kratkog uvoda album otvara “Muddy Muddy” koja sa prekrasnom “The Piano” predstavlja laganiju stranu albuma.Ono što nas obara s nogu je nevjerovatni singl “Samurai”. Na prvo slušanje ostajete zapanjeni nevjerojatnom virtuoznošću koja je u savršenoj fuziji sa slomljenim ritmovima. Kod “Phoenix” koja je nešto agresivnija, u fokusu su house ritam i lagane klavijature. Idelna je za neki plesni podij, iako je većina pjesama na ovom albumu plesna.

  Muziku podržava

  Pjesma “Nana” objedinjuje sjajne vokale s odličnom intrumentalnom izvedbom te brazilsko-latinskim ritmovima. Ne može se ne zamijetiti sjajna konverzacija saxofona (Kazuhiro Takeda) i klavijatura. Kod “Colour Of Days” koja je posebno jazzy, u prvom planu je sjajan vokal (Yurai). Izvrsna “Dance With Me” (koja zatvara album) nam donosi 9 minuta potpunog zadovoljstva, u obliku dinamičnog latino ritma, laganih vokala i prozračne flamenco gitare. Album jednostavno zrači pozitivnom energijom.

  Treba istaknuti da virtuozno sviranje klavira i lakoća izvedbi gotovo se osjećaju u svakoj pjesmi. Slušajući album dobija se dojam da je Jazztronik vrhunski glazbenik koji ima savršen osjećaj za to što radi i pritom se dobro zabavlja. Nema sumnje da njegovo vrijeme tek dolazi. Produkciju i aranžiranje je napravio potpuno sam, iako na albumu gostuju razni vrsni glazbenici.

  Samurai” je definitivno jedno od najboljih izdanja koje sam imao prilike čuti ove godine. Kad bi ja imao prilike napraviti neki future jazz projekt, zvučao bi upravo ovako.

  Muziku podržava