Bradonje i dalje razaraju

  2013

  ZZ Top

  Live From Texas

  dvd

  Datum izdanja: 01.09.2008.

  Izdavač: Eagle Vision / Menart

  Žanr: Blues, Hard Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Got Me Under Pressure
  2. Waitin’ For The Bus
  3. Jesus Just Left Chicago
  4. I’m Bad, I’m Nationwide
  5. Pin Cushion
  6. Cheap Sunglasses
  7. Pearl Necklace
  8. Heard It On The X
  9. Just Got Paid
  10. Rough Boy
  11. Blue Jean Blues
  12. Gimme All Your Lovin’
  13. Sharp Dressed Man
  14. Legs
  15. Tube Snake Boogie
  16. La Grange
  17. Tush
  18. Foxy Lady (Hendrix Cover)

  Rijetki su bendovi koji su kroz sva svoja izdanja, sve svoje faze, bivali unikatni, čak, štoviše, stvorili svoj vlastiti zvuk i stil, a posebno je to rijetkost u današnje vrijeme.

  Jedan od tih bendova svakako je i ZZ Top, iza kojeg se skrivaju imena frontmena, gitariste i pjevača, Billya F. Gibbonsa pa basist Dustya Hilla te jedinog golobradog člana, bubnjara Franka Bearda. Barem ne s bradom na licu, ali zato u prezimenu.

  Planetarnu slavu ovaj teksaški trio stekao je svojim unikatnim glazbenim stilom, prezentirajući hard rock & roll s popriličnom dozom bluesa, boogiea, soula i još ponečega. Uzmemo li sve to u obzir, za ZZ Top bismo mogli reći da je jedan od rijetkih bendova za koje vrijeme kao da je stalo te su ostali isti nakon gotovo četiri desetljeća karijere (nastali 1969. u Houstonu).

  Live from Texas“, ipak je on glavna tema, prvi je live DVD u karijeri ZZ Top-a, a snimljen je u njihovoj rodnoj državi Texasu, kao što mu ukazuje i ime. Točnije, u Nokia Theatru u Dallasu 1. studenog 2007. godine, a sastoji se od 17 pjesama, te dodatnih bonus-sadržaja koje ćemo ostaviti za kasniju analizu.

  Muziku podržava

  Za početak moram reći da je izdanje dostupno i u audioformatu, što je uz činjenicu da je ovo njihov prvi DVD (objavljen i na Blue-Rayu), zanimljiva okolnost, jer je ovo i prvo službeno live-izdanje, čime ga automatski možemo doživjeti kao nešto što je i više nego dobrodošlo, čak bih rekao da je ‘zločin’ što bend ovakvih kvaliteta, te tolikog staža na sceni, već nema neko pa makar i slično izdanje, odnosno nije ga imao do sada.

  Sam koncertni materijal koji se nalazi na DVD-u traje nekih, rekao bih za ZZ Top uobičajenih 85 minuta, i presjek je njegove bogate karijere.

  Tako da se mogu naći, preciznije čuti, široj masi publike možda manje poznati naslovi poput “Waitin’ for the Bus“, “Jesus Just Left Chicago” ili “Blue Jean Blues“, ali i planetarno poznatih “La Grande“, finalni “Tush” ali i neizostavni MTV-evski, vječni hitovi “Rough Boy“, “Gimme All Your Lovin’“, “Sharp Dressed Man“, “Legs” i “Tube Snake Boogie“.

  Koji, kao i uvijek, iako nikada ne na kraju, definitivno predstavljaju ‘orgazmični’ dio koncerta. Bend za kojeg svi kažu da stalno svira dva-tri akorda i ovdje je oduševio publiku, odradio krasan, sočni i energijom nabijeni koncert, koji me podsjetio na onaj kojeg su prije, mislim, šest godina održali u prepunom zagrebačkom Domu sportova.

  Od scenskog nastupa ne očekuje se, niti se ikad očekivalo, ništa drugo osim onog usredotočenog na muziku. Ipak, nešto jer ovdje ‘bogatija’ scenska produkcija, nego je bila ‘zagrebačka’. Makar, ona u opusu ZZ Topa nikada i nije imala preveliko značenje, jer kad ovaj pravi istinski i stvarni ‘trio fantastikus’ zasvira, posebni efekti nisu niti najmanje bitni, i da ih i ima bilo kakvih, malo tko bi se njima ozbiljnije pozabavio.

  Uostalom, od njih se nikad niti ne očekuje drukčiji spektakl od onog muzičkog, a on je i ovdje potpun. ZZ Top, bez ikakve dileme, i dan danas zvuči fenomenalno, pa, iako sam bio jako zadovoljan line-upom lanjskog Drava Rock Festa, ostaje žal što još jednom nisam dobio priliku vidjeti ‘bradonje’.

  Uz odličan koncertni nastup, bogat je i zanimljiv i bonus-sadržaj, koji nam nudi partiju pokera, uz koju članovi benda raspravljaju događajima vezanih uz povijest benda. Nakon nje slijedi ‘Dallas Show Day’, odnosno kako mu i ime ukazuje, ovdje se radi o pripremama za nastup; od postavljanja pozornice, intervjua, dolazak fanova na koncert i drugo.

  Treći dio ovog bonus materijala ‘Photo Shoot’, odnosno kratki filmić s foto sessiona, a za kraj izdanja ostavljena je jedna live-snimka, “Foxey Lady” od Jimia Hendrixa. Uz sve to naravno da je i zvuk na visokoj razini, a ponuđen je u tri varijante odnosno u dolby digital stereu, dolby digital 5.1, te dts digital surroundu.

  Njime je dopunski obogaćen ovaj veličanstveni događaj, kojim je bend ovjekovječio svoj ‘domaći’ nastup. Bend kod koje nema okolišanja, dvoumljenja i prava izbora; ili ga se voli ili ne.

  Muziku podržava