Bonnie “Prince” Billy: Intimne prerade s respektom prema Hagovom originalu

  187

  Bonnie "Prince" Billy

  Best Troubador

  Datum izdanja: 05.05.2017.

  Izdavač: Drag City

  Žanr: Country

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Fugitive
  2. I’m Always on a Mountain When I Fall
  3. The Day the Rains Came
  4. Haggard (Like I’ve Never Been Before)
  5. I Always Get Lucky With You
  6. Leonard
  7. My Old Pal
  8. Roses in the Winter
  9. Some of Us Fly
  10. Wouldn’t That Be Something
  11. Pray
  12. That’s the Way Love Goes
  13. Nobody’s Darling
  14. What I Hate (excerpt)
  15. I Am What I Am
  16. If I Could Only Fly

   

  Za Bonnija “Prince” Billyja je jasno tko je bio najbolji trubadur ikada – bio je to Merle Haggard. Njegov novi album “Best Troubador” (“Najbolji trubadur”) u potpunosti je posvećen pjesmama koje je veliki Hag pjevao i skladao. U malo manje od sat vremena proteže se šesnaest pjesama koje je BPB počeo snimati prije Haggardove smrti, a objavio ih nedavno. Album funkcionira kao Billyjeva iskrena fanovska posveta svojem glazbenom idolu.

  “Htio bih da Rod Stewart prepjeva moju pjesmu jer onda bi se prodala u najvećem broju primjeraka”, izjavio je zajebantski BPB prije nekoliko godina. Slučaj ovog njegovog ‘cover albuma’ Haggardovih pjesama gotovo da je suprotan. Ovdje nema Hagovih velikih hitova (samo su dvije pjesme s ljestvice najslušanijih), a album je više koncentriran na nepoznatije i zametnute lijepe country uratke koji u tako malo riječi kažu tako puno. BPB je, naime, od onih likova koji – zacijelo na užas menadžera i diskografa – rade što žele.

  Nepredvidljiv i originalan, stvorio je fascinantnu diskografiju i malenu, ali vjernu bazu obožavatelja. Na tom putu je i – kako znamo – ‘vidio tamu’. Dovoljno je spomenuti da je na jednom od posljednjih albuma uglazbio poruke iz kolačića. Posljednji put prije ovog kad je pjevao obrade dogodilo se na albumu posvećenom pjesmama Grateful Deada na kojem su njegove izvedbe neke od najboljih.

  Muziku podržava

  Oprezan slušatelj je u Billyjevom dosadašnjem muziciranju vidio utjecaj ovog honky tonk heroja: radilo se o slijeđenju unutrašnje melodije i njenom perfektnom izvođenju. Kao svaki pravi obožavatelj nečijeg lika i djela, Billy je napravio malene, intimne prerade sa totalnim respektom prema originalu. Sniman u malenom studiju s nekoliko muzičara često se pjeva u dvoglasju, dok pedal-steel gitara cvili u pozadini.

  U odabiru pjesama je nastupio također nekonvencionalno: famozne Hagove pjesme o teškom fizičkom radu, alkoholu i uskakanju u pokretne vagone su većinom izostavljene. Iznimka je uvodna “The Fugitive”. Tu sve pulsira od zvučnog zida klasičnog countryja, dok nas priča vodi onim putovima koje je još davno utabao Hank Williams u pjesmi “Ramblin’ Man”. Skitnica i bjegunac je glavni akter, persona bez mirne luke kojem su ‘tračnice dom’.

  Nakon toga stvari se smiruju: “I’m Always On a Mountain When I Fall”, “The Day the Rains Came” i “I Always Get Lucky With You” su komadić one fine i mudre country filozofije koja nas još jednom uči da to nije glazba za zatucane kamiondžije u jeftinim kantinama, već je – ako je konzumirana na pravi način – ljekovito sredstvo za trenutačno popravljanje tmurnog dana.

  U drugu polovinu albuma ulazimo sa laganicama  “Roses in the Winter” i “Some of Us Fly”. E sad, važno je ovdje napomenuti da, koliko god situacija u ovim pjesmama bila zeznuta (ona njega ostavlja, on je progonjen, kiše dolaze…) iz njih svejedno šiklja snažan mlaz svjetlosti i optimizma, i to ne na jeftin ‘self-help’ način, već onaj pravi frajerski, ili ako baš želite – kaubojski način. Predzadnja pjesma albuma “I Am What I Am” preuzeta je s jednog Hagovog ne tako davno izdanog istoimenog albuma. Čovjek je star, život je iza njega, i on nema više što kriti. I piše pjesmu ‘Ja sam taj koji jesam’ koja funkcionira na oslobađajući način kao njegova osobna iskaznica. Bonnie ju uzima u ruke i čita nam te podatke.

  Nijednom obožavatelju se ne sviđa kompilacija omiljenog im izvođača: uvijek nešto fali i oni bi to uradili na svoj način! BPB je na sebi svojstven način sastavio kompilaciju omiljenih mu Haggardovih pjesama. Do sada ovo je najbolja posthumna posveta njegovom djelu.

  Muziku podržava