Bojana Vunturišević: Kao balkanska Lorde

  1199

  Bojana Vunturišević

  Daljine

  Datum izdanja: 21.04.2017.

  Izdavač: Mascom Records

  Žanr: Synthpop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Kese etikete
  2. Amy & Blake
  3. Bes
  4. Daljine
  5. Noćni program
  6. Suzana
  7. Sada žurim
  8. Vetar u kosi
  9. E70

  Odjednom su svi počeli pričati o Bojani Vunturišević. Pitao sam se od kud se sad ona pojavila? Neki kolege su isto ostali zbunjeni, a nakon kratkog surfanja i otkrivanja činjenice da je bila glavna pjevačica odličnog benda Svi na pod! stvari su sjele na svoje mjesto.

  Na solo albumu djelomično ostaje u sličnim žanrovskim odrednicama, a to je jedan synth pop zvuk. Solo Bojana je manje plesnija i više usmjerena na lirički izričaj pa je tako već u najavnom singlu “Kese Etikete” skrenula pažnju na sebe.

  Muziku podržava

  “Kese Etikete” je moderna elektropop stvar koja u neku ruku zvuči kao Lorde na balkanski način. U njoj se Bojana pokazuje kao moderna žena koja se pokušava uklopiti u današnji konzumerski svijet, iako joj to i ne paše baš najbolje. Ovo je hit na prvu i tu nema nikakve sumnje.

  “Amy & Blake” je moderna bajka o ljubavi poput Romea i Julije kroz metaforu nesretne ljubavi propale dive i njenog dečka koji su godinama punili naslovnice prije nesretnog kraja. Naravno, Bojana traži sretan završetak ‘Amy i Blake, back to black/Samo da bude happy end/Sve je za tebe, sve o tebi/Publika voli happy end’.

  Sljedeća “Bes” najbliže je onome što je radila u Svi na pod! – pjesma vrlo brutalnih synthova i bijesnih vokala, atmosfera pjesme odlično je posložena sa stihovima. Mnogi traže samo malo pažnje, a Bojana to želi poručiti ovom pjesmom koja bi mogla ponoviti uspjeh singla “Kese Etikete”.

  Naslovna “Daljine” zvuči kao b-strana “Kese Etikete”, “Noćni program” je lagana za čilanje prije i poslije izlaska, “Sada žurim” ima jednu eurovizijsku vibru i mogla bi postati još jedan Bojanin zicer s ovog albuma, dok od posljednje tri pjesme nekako najbolje sjeda upravo zadnja “E 70” koja ima najtvrđe synthove, a u njoj govori o sličnostima i razlikama između Zagreba i Beograda. Naravno, to je samo metafora.

  Bojana je na svojem prvijencu pokazala da iznimno dobro shvaća tko je njena publika i na koji način joj se treba predstaviti. Gledajući scenu vani, uspjela je uzeti sve dobro i to predstaviti publici naših prostora kroz vrlo zabavnu i smislenu cjelinu koja ima svoju dubinu, a svrha joj nije tek trenutno skupljanje lajkova.

  Ako ste voljeli Svi na pod! dok je ona bila šefica, vjerujem da su “Daljine” logičan nastavak na to, s jednim jasnim odmakom i porukom mlađim (u prvom redu) djevojkama. Za kraj bih rekao da je Bojana nova Lorde, ali što kad Bojana udara jače od Lorde – takva bi poruka bila posve besmislena.

  Muziku podržava