Bogati etno jazz desert

  1019

  Marko Ramljak

  Mindset

  Datum izdanja: 08.06.2015.

  Izdavač: Reflektor Music / Aquarius Records

  Žanr: Etno, Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Upon A Promise
  2. Two Worlds
  3. You Never Know
  4. Sailing Dream
  5. Mindset
  6. Troll
  7. Bungie Jump
  8. Universal Language
  9. Blues Acrobat
  10. Old Times

  Kad biste slučajno upisali ime Marka Ramljaka u Google tražilicu, ne bi vam odmah bilo jasno radi li se o vrhunskom violinistu ili o mladom košarkašu KK Zadar.

  Naravno, tome je kriva uistinu nepravedno premala pažnja koja se pridaje radu ovog glazbenika. Treći album koji je izbacio ovaj Šibenčanin, dosad u krugovima koji revnije prate hrvatsku scenu poznat jedino po stalnoj suradnji s Gibonnijem, prava je mala poslastica satkana od snažno prisutnih etno elemenata i jazz fusiona.Dominantan ritam i bogata melodija koju proizvode Marko i njegov prateći bend, među ostalima i čuveni Vlatko Stefanovski na gitari, kao i Elvis Stanić (ovaj put na harmonici) sastojci su zbog kojih se ovaj album može nazvati pravim malim world music/jazz draguljom.

  Ramljakova stvaralačka filozofija i namjera očito je elegantno šuljanje u slušateljevu Eustahijevu cijev, kako to obično i biva kod jazza, no zatim od sredine stvari obično slijedi prava eksplozija zvuka i ritma u kojoj pjesme dobivaju orkestralni karakter.

  Muziku podržava

  Ljepota suzvučja raznih instrumenata posebno dolazi do izražaja u komadu “Sailing Dream“, gdje na trenutke ne znate gdje prestaje nježno sviranje saksofona, a počinje odmjereno gudanje na violini. Dodajte tu još i sjajnu, furioznu epizodu klavijaturista Maaseja Kovačića i imate cijelu glazbenu sagu u jednoj pjesmi.

  Naslovna “Mindset” razigrana je i šarolika stvar čiji je stil prilično teško definirati, s obzirom da tu ima i istočnjačkog melosa, afro-cuban jazza, kao i asocijacije na tango uz Stanićevu harmoniku, da bi sama Ramljakova violina više vukla na neke tradicionalne keltske melodije. No, sve zajedno ponovo funkcionira jako dobro i nipošto ne djeluje ‘sklepano’ samo da bi zadivilo s tehničke strane.

  To je zapravo i bit cijelog albuma, razlog zbog kojeg je on toliko dobar, a opet prijemčiv – ta činjenica da sve vrvi od odlične glazbe i fantastičnog muziciranja na cijelom spletu glazbala, a opet se ne doima pompoznim, već pogađa baš tamo gdje treba – ravno u dušu.

  Kad bi se baš i morala naći zamjerka na tracklisti “Mindseta”, tada bi to bilo najlakše napraviti u posljednjoj trećini ploče gdje Ramljak i ekipa malo previše zabrazde u tipično jazz tehniciranje (primjer za to je nepotrebna solaža na bubnjevima u stvari “Universal Language“), a pritom se i tematska koherentnost samog albuma malo naruši.

  Ipak, lijepa balada “Old Times” fino završava ovaj, možda ne savršen, ali svakako znalački i srčano odsviran album koji sa svojom jakom emotivnom notom nije namijenjen isključivo jazz zanesenjacima, već svakome tko zna uživati u dobroj glazbi.

  Muziku podržava