Bodomi u punom sjaju

  2353

  Children Of Bodom

  Chaos Ridden Years - Stockholm Knockout Live

  dvd

  Datum izdanja: 30.10.2006.

  Izdavač: Spinefarm Rec. / Aquarius Records

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Living Dead Beat
  2. Sixpounder
  3. Silent Night, Bodom Night
  4. Hate Me!
  5. We’re Not Gonna Fall
  6. Angels Don’t Kill
  7. Deadbeats I
  8. Bodom After Midnight/Bodom Beach Terror
  9. Follow The Reaper
  10. Needled 24/7
  11. Clash Of The Booze Brothers
  12. In Your Face
  13. Hate Crew Deathroll
  14. Are You Dead Yet?
  15. Latvala – Guitar Solo
  16. Lake Bodom
  17. Everytime I Die
  18. Downfall
  19. Are You Dead Yet? (Video)
  20. Downfall (Video)
  21. Deadnight Warrior (Video)
  22. Everytime I Die (Video)
  23. In Your Face (Video)
  24. Sixpounder (Video)
  25. Trashed, Lost & Strungout (Video)

  Staro je, nebrojeno puta potvrđeno, a i izneseno, pravilo da muzičari vrijedi onoliko koliko vjerodostojno svoje pjesme mogu iz studija ‘prenijeti’ pred ljude. Točnije, koliko dobro zvuče uživo, i to bez obzira koju vrstu muzike sviraju. A da Children Of Bodom itekako vrijedi, mogla se uvjeriti i naša publika na koncertu održanom početkom prošle godine.

  Nema sumnje da su ovi Finci prvorazredna koncertna atrakcija i uopće ne treba čuditi što bez problema pune, kako one manje klubove, tako i veće dvorane, poput The Arenan u Stockholmu, gdje je snimljen koncert održan na istoj turneji u sklopu koje su nastupili u Hrvatskoj, koji je završio na ovom, prvom DVD-u Children Of Bodoma. I to točno mjesec dana kasnije nego u Zagrebu – 5.2.2006.

  Savršeno posložen tim, u kojem nanovo fasciniraju Alexievi vokali i Janneove klavijature, ali i novi gitarista Roope, odsvirao je još jedan u nizu svojih odličnih koncerata, i pred svojim susjednima, koji također imaju brdo kvalitetnih bendova, dokazao da spada u sam vrh svjetske metal scene.

  Ma koliko god ih se optuživalo da su se na zadnja dva albuma ‘prodali’ komercijali, koja se, usput rečeno, niti meni pretjerano ne dopadaju, Childreni i dalje zvuče moćno, uvjerljivo, dominantno. Oni su, jednostavno rečeno, super kvalitetan bend i to je jedini razlog što su uskočili u pravi kolosijek. Za razliku od mnogih drugih.

  Muziku podržava

  A jesu li melodic black/thrash, death, speed, power, industrial ili kakav drugi metal bend, uopće nije važno. Jer, što god da od toga sviraju ili ne sviraju, rade to fantastično, i to je najvažnije. Jedino o čemu se može sporiti i što uvijek radimo, izbor je pjesama.

  Njihovi mlađi fanovi bit će zadovoljniji, jer je više od polovine pjesama s “Hate Crew Deathroll” i “Are you Dead Yet?” albuma, dok ćemo se mi stariji zapitati kako to da nije bilo mjesta za više od jedne pjesme s njihovog izuzetno hvaljenog debija “Something Wild”, poput recimo “Deadnight Warrior” ili “Touch like Angel Of Death”, “Hatebreeder” s istomienog drugog albuma ili “Children Of Decadence” s najboljeg, “Follow The Reapera”.

  No, to su vječne dvojbe na svim live izdanjima i time se uopće nije potrebno opterećivati. Samim tim što “Chaos Ridden Years” nudi baš sve što se od njega očekivalo. Kako u muzičkom, tako i u produkcijskom dijelu. Računajući kvalitetan sound i sliku.

  E, sad na red dolazi sadržaj DVD-a koje općenito ne volim, ali, treba ga spomenuti, jer od 180 minuta, njemu pripada skoro stotinu. To je, naravno, bonus materijal, koji se u ovom slučaju ipak sastoji od nekih zanimljivih segmenata.

  U prvom redu mislim na “Chaos Ridden Years (The Children Of Bodom Documentary)“, četrdesetak minuta dugi dokumentarac, u kojem memberi u interwievima pričaju o svojoj i o povijesti benda. Tako smo, uz mnoge, vjerujem poznate podatke o Children Of Bodom, saznali i da je Janne počeo svirati klavir s pet godina, te da prije dolaska u bend nije imao previše dodira s metalom. Ili da je Alexi najprije svirao violinu, a Jaska trubu. Ima tu još puno zanimljivih detalja, pa bi svi koji više ili manje poznaju povijest ovog benda, taj dio svakako trebali pogledati.

  Manje su zanimljivi ‘Behind The Scenes’ i ‘Deleted Scenes’, koji bi po sadržaju mogli biti svrstani pod isti naslov, obzirom da se na oba dijela nalaze snimke prije i poslije nastupa, s tour putovanja, trenutaka opuštanja i slično.

  Vjerujem da će najzanimljiviji dio bonus materijala biti onaj s video spotovima, čiji su naslovi navedeni u popisu pjesama, pa ih neću ponovno nabrajati. Osim svega toga, tu je i ‘Photo Gallery’, također uobičajeni dio bonusa.

  Zajedno s ovim DVD-em objavljen je i dvostruki CD “Stockholm Knockout Live“, na kojem se nalaze iste pjesme, obzirom da se, kako je vidljivo iz naslova, radi o istom koncertu, pa za njih vrijedi sve što je izneseno o DVD izdanju.

  A to su samo riječi pohvale, iako time nisam rekao ništa što se ne zna. Popularnost Childen Of Bodoma odavno je dosegnula zvijezdane visine, i broj njihovih fanova svakodnevno se povećava, a tako će biti i nakon ovih izdanja.

  Muziku podržava