Blues rezervata uspješno traže nove izazove

  889

  Blues rezervata

  Evo ti ritam!

  Datum izdanja: 13.03.2016.

  Izdavač: Take It Or Leave It Records

  Žanr: Blues, Garage Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Evo ti ritam!
  2. Bez dinara u džepu
  3. Ovde u blatu Zapadnog Balkana
  4. Suviše različiti
  5. Ja nikad neću biti dobar pas
  6. Pun (Poljubi me ili ubij)
  7. Ulazim u sivi glavni grad
  8. Raskršće

  Taman tri godine nakon prvijenca “Kamen, duša, žica“, dobili smo novi album kragujevačkog benda Blues rezervata.

  Razlika između ta dva albuma je i više nego očita, danas to djeluje sve mnogo posloženije i ritmičnije, kao da su u međuvremenu slušali isključivo swamp’n’roll Garage in Julya. Šalu na stranu, “Evo ti ritam!” je album koji fino spaja blues i garage rock, pa vjerujem da će dobiti i oni svoju šansu, posebno sada kad je garažni rock revitalizirao.U takvom zvuku, osim već spomenutih Garage in July, mogu se osjetiti i još mnogi drugi, prvenstveno regionalni bendovi koji se bave sličnim žanrovskim rješenjima, od Majki, Partibrejkersa i Kojota, do nekih recentnijih. Time su dobili svoju nišu koju ne mogu previše promašiti.

  Takvim garažnim pjesmama poprilično obojenih bluesom mogu pružiti najviše. To se i jako dobro osjeća jer pjesme legnu mnogo bolje nego one s prvijenca. Nema tu nečeg pretjerano novog, recikliraju dobro poznate elemente, ali to sve djeluje zabavno, a vjerujem da uživo djeluje i moćnije nego ovako na albumu.

  Muziku podržava

  Već kad samo pogledom bacimo oko na omot albuma, jasno je da su djelomično promijenili i teme o kojima pjevaju. Pjesme poput “Bez dinara u džepu” i “Ovde u blatu Zapadnog Balkana” pokazuju da su se okrenuli socijalno-društvenim temama. Time su dobili jedan novi aspekt svojih pjesama, ali ujedno i izgubili dio lucidnosti koja ih je nosila na prošlom albuma.

  Kako god uzmemo, album ima jednu manu, a to je minutaža albuma. Nepunih 25 minuta raspoređenih u osam skladbi djeluje dinamično, ali i prekratko. Istina jest da je prvi dio albuma dinamičniji, dok prema kraju dobivamo nešto pravocrtnije pjesme, ali ukupno gledajući, dojam ostaje da nedostaje još poneka pjesma koja bi zaokružila cijelu stvar.

  “Evo ti ritam!” je album koji dodatno proširuje zanimljivu garažnu rock scenu koja biva sve zanimljivija, kako kod nas, tako i kod naših susjeda. Sumnjam da će zasad Blues rezervata uspjeti napraviti značajniji iskorak u svojoj karijeri kod nas, ali je lijepo vidjeti da su željni razvijati se i tražiti nove izazove. “Evo ti ritam!” je definitivno zanimljiv izazov koji je uspješno apsolviran.

  Muziku podržava