Bitka još nije izgubljena

  732

  India.Arie

  Songversation

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Motown Records / Universal Music

  Žanr: R&B, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. SoulBird (Intro)
  2. Just Do You
  3. This Love
  4. Nothing That I Love More
  5. Flowers
  6. Cocoa Butter
  7. SoulBird Interlude: Trombone
  8. Moved By You
  9. Life I Know
  10. Break the Shell
  11. SoulBird Rise
  12. Thy Will Be Done feat. Gramps Morgan
  13. Brothers’ Keeper
  14. One
  15. SoulBird Outro: Clarinet
  16. I Am Light

  Američka R&B pjevačica India.Arie dobitnica je četiri Grammya, među kojima i onaj za najbolji album u svome žanru, ukupni je bila nominirana čak 21 put, te je imala tri albuma na Billboard Top 10 ljestvici.

  Svira nekoliko instrumenata, sama piše pjesme, a njen prvi i najbolji album iz 2001. godine vrlo je dobar komad neo-soul.Gostovala je u Oprah showu, što instantno donosi popularnost među sredovječnom ženskom publikom, surađivala s Carlosom Santanom, njena glazba se redovno pojavljuje u hollywoodskim filmovima, a ona sigurno zahvaljujući glazbi živi vrlo ugodnim životom. No, India.Arie nije tip osobe koju ćete vidjeti na velikim reklamnim panoima, niti će pažnju privlačiti providnim marketinškim trikovima. Glazba je jedini način na koji se kćerka košarkaške legende Ralpha Simpsona i Motown pjevačice zna i želi predstaviti svijetu. Onaj najintimniji dio njene privatnosti, kako i pristaje jednoj dami, ostaje skriven od očiju vulgarnog novinarstva i podmuklog PR-a, rezerviran za one najbliže. Tako je bilo i na početku karijere u vrijeme najvećeg komercijalnog uspjeha, a tako je i danas.Takav ‘old school’ pristup (iako joj je samo 38 godina) osjeća se i na njenim albumima. India inspiraciju ne traži samo okvirna bogate prošlosti R&B-a i soula, već i u ostalim kulturama diljem svijeta. Tako je na prošlom albumu surađivala s afričkim vokalistom Dobertom Gnahoreom, turskim glazbenikom Sezenom Aksumom, a iznenađenje je bilo pojavljivanje reperice MC Lyte.

  Na albumu “SongVersation” Istanbul Strings, turski gudački kolektiv, sudjeluje na čak 11 pjesama. Te snimke urađene su u studiju Aksuma, a i drugi turski glazbenici odradili su svoj dio posla. No, svi gudači, bubnjari i trubači nisu ovaj album učinili toliko različitim od onoga kako se očekuje da Arie zvuči.

  Muziku podržava

  Nikako nećete zamijeniti “SongVersation” s nekim world music projektom. Elementi turske muzike ovdje samo rijetko izlaze u prvi plan igraju funkciju začina. Tu su da na trenutke osvježe ili upotpune zvuk, no nikako ne određuju kojim smjerom će se album kretati. Opušteni, poletni, no opet mudri i sigurni vokal sigurno kormilari od početka do kraja, ljubavne žudnje i proslave iste, ali i poruke u vjeru u sebe i bolje sutra dominantni su motivi ovdje.

  Cocoa Butter” glazbena je delicija kako njeno ime sugerira, “Flower” ugodno je slatka poslastica (no, uvijek kod Arie u granici dobrog ukusa), “Just Do You” ljetna/motivacijska himna… “SongVersation” neće nikoga oboriti s nogu, i natjerati vas da zovete prijatelje i euforično im prepričate kakav ste album upravo čuli. No, kao mjerna jedinica kulture slušatelja, i kao moralna vertikala albumi India.Arie su važnija nego što se to na prvu čini.

  Činjenica kako se njeni singlovi i albumi prodaju vrlo dobro u SAD-u pokazuje nam da bitka pred emocionalnim otupljivanjem i zaglupljivanjem zapadnog svijeta još nije izgubljena.

  Muziku podržava