Bisti bojs ar in d hauuuuuuuuz!

  2373

  Beastie Boys

  To The 5 Boroughs

  Datum izdanja: 14.06.2004.

  Izdavač: Capitol / Dallas Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ch-Check It Out
  2. Right Right Now Now
  3. 3 The Hard Way
  4. Time To Build
  5. Rhyme The Rhyme Well
  6. Triple Trouble
  7. Hey Fuck You
  8. Oh Word?
  9. That’s It That’s All
  10. All Life Styles
  11. Shazam!
  12. An Open Letter To NYC
  13. Crawlspace
  14. The Brouhaha
  15. We Got The

  Nakon više od pet godina, legendarni Beastie Boys su nam pripremili novi album! Dame i gospodo, stigao nam je “To The 5 Boroughs“!

  Beastie Boys, prva hip-hop grupa u kojoj nije prisutan neki crnac, a da je ostavila traga na hip-hop sceni. Definitivno ljudi koji pomiču granice hip-hopa, vizionari u gomili koja pokušava napraviti nešto novo, a i sami znamo kako to obično završi.

  Počeli su 1981. kao hardcore/punk bend, nastupajući po NY klubovima i rasturajući sve ostale prisutne bendove. Sva tri člana Beastie Boysa: Mike D (Mike Diamond), MCA (Adam Yauch) i Ad-Rock (Adam Horovitz) potječu iz srednje klase njujorkških židova.

  Pošto su imali jedinstveni pristup punku, kao i rapu, tj. kombinirali su to dvoje, tako da su ih optužili za kopiranje stilova. Ali Beastie Boysi nisu kopirali, oni su smatrali rap djelom post-punk undergrounda krenuvši od teorije da ‘do-it-yourself’ teorije rapa i punka nisu previše različite. I u tom stilu je nastao njihov prvi album, “Licensed To Ill”, koji ih je lansirao izvan te mase bendova koji pokušavaju nešto napraviti.

  Muziku podržava

  Kroz cijele ’80-e Beastie Boys su smatrani macho klaunima, dok njihov drugi album “Paul’s Boutique” nije raspršio tu teoriju, ali svejedno nije bio ispočetka dobro primljen od strane kritike i većine slušateljstva. Zato u 1992. Beastie Boys mjenjaju pristup glazbi i tako nastaje “Check Your Head”, koji su odsvirali u potpunosti sami i koji ih vraća nazad na top-ljestvice, i kroz par godina dobivaju status jednih od najutjecajnijih i najambicioznijih bendova ’90-ih, kultivirajući ljude ne samo kroz svoju glazbu nego i kroz njihov label i časopis Grand Royal.

  Godine 1994. izdaju kolekciju njihovih ranih punk-hardcore pjesama na albumu koji nazivaju “Some Old Bullshit”. A 1996. dolazi soul-funk kompilacija “The In Sound From Way Out!” koja nam je pokazala svu inovativnost ovog benda predstavljajući ih u novom svijetlu i pokazujući kako se dobro snalaze i za instrumentima.

  Svjetlo dana je 1998. ugledao “Hello Nasty”, koji je još jednom napravio preokret u glazbenom svijetu i pomaknuo granice modernog hip-hopa. Ovo je bio zanimljiv slijed događaja za grupu koja nije pokazala neki osobit muzički talent na prvom albumu (bar kako kažu kolege kritičari).

  I što su nam priredili ovog puta? Mixmaster Mike se zbilja potrudio, tako da je podloga pjesama ponovo napravljena odlično, naravno u autentičnom ‘bisti’ stilu, dakle dosta skreća, slomljenih beatova i hip-hopa.

  Mike D, MCA i Ad-Rock su ‘odrepali’ svoje dijelove također izvanredno, stvarno za svaku pohvalu, dok se tekstovi kreću od politički orijentiranih (“Time To Build“), preko neizostavnih himna (“Ch-Check It Out” i “Triple Trouble“) te pjesme “An Open Letter To NYC“, koja je posvećena New Yorku i koja je jedna vrst zahvale za sve što je taj grad učinio za njih.

  Ukratko, ovo bend koji do sada nije zabilježio nikakve ozbiljnije pogreške, koji uvijek nudi novi i svježi zvuk i definitivno ne spada u kategoriju bendova koji svakim albumom nude istu šablonu, već njima svaki album zbilja zvuči drukčije!

  Jedina zamjerka je kratko trajanje albuma (44 min.), ali to im je ionako navika, pa im to ne možemo uzeti za zlo. Ovaj CD je definitvni izbor kojim će svaki ‘bisti’ fan biti zadovoljan, a netko tko ih još nije slušao vjerujem da će ga oboriti s nogu. Ukratko sve što je ostalo za reći je: Beastie Boys Are In Tha Houseeeeeeee!

  Muziku podržava