Biserni gitarski pop pospanih glava

  1407

  Sleepyheads

  The Swirling Thoughts Off...

  Datum izdanja: 05.09.2015.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Swirling Thoughts Of…
  2. Lost Myself
  3. Sunday
  4. Perfect
  5. Drama
  6. On a Train
  7. We Could Go Out Partying
  8. Countrysoul
  9. Miss Being In Love
  10. I’m Not a Boy 4 U
  11. Where Our Hearts Once Were
  12. Them
  13. Final Hours

  Hrvatski indie stvarno ima odlična imena koja često ne dolaze do šire publike.

  Vjerujem da mnogi od njih bi istom muzikom sakupili puno više ljudi kod nas da nemaju našu adresu stanovanja. Sleepyheads je jedan od primjera.Bend postoji već pet godina i za svoj mali jubilej počastili su se albumom “The Swirling Thoughts Off…“, finim indie albumom koji bi mogao naići na sasvim lijep prijem kod publike jer balansira u žanrovskim opredjeljenjima gdje godinama funkcioniraju The Orange Stripsi, a možemo naći i usporedbe sa sve popularnijim Jonathanom, ali i bendovima koji se nalaze pod etiketom Noisy Nighta. Sve u svemu, ovo je još jedna priča o svjetskom indieju na engleskom jeziku za naše tržište.Odmah ću u startu istaknuti jednu od mana albuma. Možda dojam neće kod svakog biti jednak, ali ovih 13 skladbi i pedesetak minuta malo je predugačko, posebno kad je većina pjesama ponajviše ukrašena dosta melankoličnim tonovima gitarskog popa, pa sam pred kraj albuma isčekivao kad će već taj kraj.

  Sve ostalo na albumu djeluje odlično, suvereno i moćno, na tragu inozemnih indie zvijezda koje rado viđamo u našim krajevima. Glazbeno se vidi da su naučili sve što su trebali, tekstualno su se fino potrudili zaokružiti tekstove, dok je vokal vrlo interpretativan i nimalo se ne muči pjevati na engleskom, već, dapače, suvereno vlada njime kao da mu je materinji.

  Muziku podržava

  Pjesma “The Swirling Thoughts Of…” po kojoj je album i dobio naslov ga otvara i to se čini kao vrlo dobar odabir. Nju bi mogli zavoljeti fanovi bendova poput The Marshmallow Notebooksa. Slijedi je “Lost Myself” koja vuče na Jonathan, dok uvodni trio zaokružuje predivna i ujedno najkraća (svega minutu i pol dugačka) “Sunday” koja kazuje o odrastanju u manjim sredinama.

  Jedna od onih koja bi se mnogima mogla svidjeti na prvu je ljubavna “Perfect“. U njoj se najviše osjeća siguran vokal koji se ne libi poigravati svojim glasovnim mogućnostima. Kako album dalje odmiče, dobivamo pjesme koje su ujednačenije čime se zaokružuje vizija albuma, a tek ponegdje bend iskoči s još pokojim potencijalnim hitom (što se naravno kod nas neće dogoditi).

  “The Swirling Thoughts Of…” je jedan vrlo cjelovit i dojmljiv album koji osvaja svojim ugodnim melodijama koje lakoćom ulaze pod kožu. Mnogi ih nazivaju ‘skrivenim biserom hrvatskog indieja’, a sad kad su izašli na vidjelo prvijencem, nadam se da će se taj biser dodatno izbrusiti i postati jedan od najznačajnijih naših indie aduta.

  Dečki imaju sve što je potrebno, pa se nadam da će do sljedećeg jubileja Hrvati skužiti da i pod svojim nebom imaju indie zvijezde, da one ne trebaju samo dolaziti iz Amerike ili Britanije…

  Muziku podržava