Bez jeftinih trikova

  1533

  Cheap Trick

  Silver

  Datum izdanja: 11.09.2006.

  Izdavač: Steamhammer / Trolik

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ain’t That A Shame
  2. I Want You To Want Me
  3. Oh, Candy
  4. That 70’s Song
  5. Voices
  6. If You Want My Love
  7. She’s Tight
  8. Can’t Stop Fallin’ Into Love
  9. Gonna Raise Hell
  10. I Can’t Take It
  11. Take Me To The Top
  12. It All Comes Back To You
  13. Tonight It’s You
  14. Time Will Let You Know
  15. World’s Greatest Lover
  1. Flame
  2. Stop This Game
  3. Dream Police
  4. I Know What I Want
  5. Woke Up With A Monster
  6. Never Had A Lot To Lose
  7. You’re All Talk
  8. I’m Losin’ You
  9. Hard To Tell
  10. Oh Claire
  11. Surrender
  12. Just Got Back
  13. Day Tripper
  14. Who D’ King
  15. Daddy Should Have Stayed In High School

  U gradiću Rockfordu, 1974. godine osnovana je vjerojatno prva power-pop grupa na svijetu koja je vješto kombinirala žestoke gitarske riffove heavy metala i beatlesovskih melodija. Cheap Trick joj je ime, a tijekom godina stvorili su golem kult sljedbenika, nastupali uz Kiss, AC/DC, Queen, utjecali na neke bendove koji će tek doći (Nirvana, npr,). Dvadeset i pet godina karijere odlučili su proslaviti koncertom ondje gdje je sve i počelo, u Rockfordu.

  Cheap Trick svoj su srebrni pir (stoga i naslov albuma “Silver“) proslavili koncertom u Rockfordu 1999. što je bio njihov način za reći ‘da, bili smo malen bend koji je uspio i sad smo se vratili reći vam hvala, nismo vas zaboravili’ superirorno otprašivši stopostotni rock ‘n’ roll uz pomoć mnogobrojnih gostiju: Jon Brant, Slash, Billy Corgan, Rockfordski gudači kvartet, Art Alexakis i mnogi drugi prošetali su kroz dvadeset i devet pjesama na dva diska pridruživši se rođendanskoj zabavi na kojoj su dečki iz Cheap Tricka pokazali zašto su još uvijek prisutni u glazbenim vodama, te dokazali kao se još uvijek sjajno zabavljaju.

  Teško da je moguće zamisliti bolji izbor pjesama od ovih zastupljenih: našla se ovdje pjesma s gotovo svakog njihovog albuma, jednako kao i naslovi njihovih uzora kojima su na ovaj način odali počast.

  Mlađi fanovi doći će na svoje s “Ain’t That A Shame“, “I Want You To Want Me“, “Surrender“, “Dream Police“, dok će oni stariji biti oduševljeni ne tako uobičajenim materijalom kojeg je zaista rijetko moguće čuti: “If You Want My Love” i “She’s Tight“, te gotovo zaboravljena “Voices“, kao i “I’m Losin You” (iz dana suradnje s Johnom Lennonom).

  Muziku podržava

  Ne samo da Cheap Trick zvuče uvjerljivo i moćno, vjerujem kako je trebalo prisustvovati koncertu da bi se mogao dobiti cjelokupan dojam, jer ako je itko bio poznat ne samo po svirci, već i po vizualnom dijelu nastupa, bili su to Cheap Trick: Gitara Ricka Nielsena i dvanaestožičani bas Toma Petersona (koji je poput križanca bas gitare i ritam gitare) razlog su što Cheap trick imaju jedinstven, nenadmašan i neponovljiv zvuk (s druge strane, taj isti zvuk zasigurno je noćna mora svim ton-majstorima svijeta). Bun E. Carlos jedan je od najutjecajnijih i najinventivnijih bubnjara rock svijeta, a glas Robina Zandera jedan je od najboljih koji je ikad zapjevao.

  Plus, što Cheap Trick uvijek, ali zaista uvijek, bez obzira na brojnost publike (na ovom koncertu bilo ih je oko 5.000) sviraju kao da im životi ovise o tome dajući sve od sebe.

  1979. Cheap Trick objavili su live album “At Budokan” koji i dan danas slovi kao jedan od najboljih rock albuma svih vremena, a album “Silver” i više je nego dostojan nasljednik.

  Muziku podržava