Bez ikakvih vrelina sa dosta nedostataka

  1175

  Melissa Etheridge

  Lucky

  Datum izdanja: 10.02.2004.

  Izdavač: Island Records / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Lucky
  2. This Moment
  3. If You Want To
  4. Breathe
  5. Mercy
  6. Secret Agent
  7. Will You Still Love Me
  8. Meet Me In The Dark
  9. Tuesday Morning
  10. Giant
  11. Come On Out Tonight
  12. Kiss Me
  13. When You Find The One

  “I am kneeling at the altar in the temple of your eyes” kaže Melissa Etheridge u pjesmi “Mercy” na svom novom albumu “Lucky“, i stvarno ne možete, a da se ne zapitate što joj to, dovraga, znači!? Slična pitanja će se sama od sebe postaviti nakon preslušavanja cijelog albuma.

  Pjesma kojom Melissa otvara album je naslovna “Lucky”, stvarčica čiji se korijeni mogu pronaći u rocku i koja čak sadrži nešto od rifova Stonesa. Međutim, poslušate li pažljivije riječi, vjerojatno ćete, kao i ja, zaključiti da bi se Melisssa trebala ostaviti pisanja tekstova i pronaći nekoga tko je za to ipak malo kvalificiraniji. (“I was dried up I was starving I was mangled / I looked like hell, twisted up and tangled”…), nažalost, tekstovi nisu najveći problem na ovome albumu.

  Prvi singl, “Breath“, nema nikakve veze s ostatkom albuma i to pomanjkanje niti vodilje na albumu je ujedno i njegov najveći nedostatak. Već spomenuta “Mercy” ima čak nekakav hip-hop beat u pozadini, što opet odudara od ostalih pjesama koje se uglavnom temelje na rocku, countryu i Janis Joplin. “If You Want To” vjerojatno će doživjeti sudbinu drugog ili trećeg singla s albuma, i ima potencijal postati ugodna pozadina dugačkim, ljetnim vožnjama kada vam dobro raspoloženje ne mogu pokvariti ni gužve na cestama, a kamoli neka osrednja pjesmica. U “Secret Agent” Melissa nikako da se odluči između bluesa i nečega što bi se čak moglo nazvati metalom, tako da ova mješavina rezultira definitivno najčudnijom pjesmom na albumu.

  Muziku podržava

  Piano uspavanka “Meet Me In The Dark” razbit će pretjeranu euforiju koja vlada ostatkom albuma, ali ipak toliko neuvjerljivo da će se rijetki natjerati da pjesmu preslušaju do kraja. Kao prava Amerikanka, i Etheridge se odlučila dotaknuti teme 11. rujna, tako da je pjesma “Tuesday Morning” jedina na albumu u kojoj ne govori o sebi. A i to je već neki pomak. To je, zapravo, pjesma o gay tipu koji se borio protiv terorista, bez obzira na činjenicu što nije mogao oženiti izabranika svog srca i što nema jednaka građanska prava kao ostatak populacije.

  Dakle, osim što je nacionalno osvještena, Melissa je i pravi borac za ljudska prava! Oprostit ćete mi što ću opet citirati: “Even though he could not marry / Or teach your children in our schools / Because who he wants to love / Is breaking your God’s rules / He stood up on a Tuesday morning / In the terror he was brave / And made his choice / And without a doubt / A hundred lives he must have saved…”

  Ako ste stvarno zagrižen fan, možda ćete i moći oprostiti sve nedostatke ovog albuma. A možda i nećete.

  Muziku podržava