Beskrajno putovanje

  1010

  Sharon Van Etten

  Are We There

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Jagjaguwar Records

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Afraid Of Nothing
  2. Taking Chances
  3. Your Love Is Killing Me
  4. Our Love
  5. Tarifa
  6. I Love You But I’m Lost
  7. You Know Me Well
  8. Break Me
  9. Nothing Will Change
  10. I Know
  11. Every Time The Sun Comes Up

  Inspiraciju za četvrti studijski album Sharon je ponovno crpila iz već istraživanog odnosa ljubavi i boli, no osim varijacija na temu slomljenog srca, odsutnog partnera ili nestabilnog odnosa, “Are We There” donosi značajne kreativne promjene; autorski, a nesumnjivo i osobni, razvoj glazbenice.

  Naime, ljubav je i dalje glavni pokretač življenja, ali Sharon ovdje
  istovremeno otkriva njenu kompleksnu slojevitost i univerzalnost.Introvertirani glas iza brutalno iskrenih stihova konačno dobiva nužnu dozu samopouzdanja i otvara se prema novim životnim izazovima bez straha i gorčine, što znači da glazba i pisanje prerastaju terapijski učinak. Bez tog procesa racionalizacije bolnih iskustva, cijeljenja otvorenih rana i prihvaćanja ožiljaka, tj. samospoznaje, mogućnost kreativnog rasta Sharon Van Etten kroz pisanje i glazbu ne bi bilo moguće. Sigurnost i opuštenost u ‘vlastitoj koži’ najbolje se očituje u pozitivnim tonovima harmonije nastale iz vještog spajanja inače neuobičajenih aranžmana, kada “Are We There” usporedimo s ranijim izdanjima. Bučne električne gitare i distorzije nisu izbačene iz strukture, no, za razliku od albuma “Tramp”, ovdje su znatno prigušene (“Your Love Is Killing Me”).Lakoća stvaranja sofisticiranih melodija izvire upravo iz dinamičnog dijaloga između klavira (“I Know”, “I Love You But I’m Lost”), orgulja, udaraljki, različitih puhačkih instrumenata (“Tarifa”), te elektroničkih ritmova (“Our Love”) i suverenog, na trenutke melankoličnog, a onda opet prodornog ženskog vokala (“Break Me”).

  Samostalna produkcija četvrtog albuma pokazala se najboljim mogućim odgovorom Sharon Van Etten na medijski pritisak, ali i propitivanje vlastitih sposobnosti općenito, nakon bremenite suradnje s Aaronom Dessnerom iz 2012. godine. Od drugih zvučnih imena s kojima je surađivala vrijedi istaknuti Nicka Cavea & The Bad Seeds (turneja iz 2013. g.), ali treba reći i to da Sharon, unatoč bogatom glazbenom iskustvu, ipak strpljivo ustraje u gradnji svojih inventivnih rješenja, vodeći se filozofijom kvalitete pod krilaticom ‘budi ono što doista jesi’.

  Osim što se bavi pitanjem autorskog sazrijevanja, Sharon Van Etten kroz “Are We There” istražuje ljubav u širem smislu od specifičnog romantičnog odnosa, te ju sagledava kao neizostavni dio beskrajnog životnog putovanja ispunjenog brojnim iskušenjima i rizicima, susretima i spoznajama.

  Muziku podržava