Bernays Propaganda: Elektronski nastavak s remiksevima i obradama

  261

  Bernays Propaganda

  Na to igrišče ne smem

  Datum izdanja: 09.08.2017.

  Izdavač: Ill in the Head records

  Žanr: Elektronika, Post-Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Lazi me, lazi me (Bastion mix)
  2. Pocetok i kraj (Padot na Vizantija cover)
  3. Zivotinska Farma
  4. Leb i igri (2016 Mix)
  5. My Personal Holiday (with Anomalia Nativa)
  6. Politika (Ill in the Head Mix)
  7. Darvin ne e vo pravo (Jezek Cover)
  8. Fakt (featuring Duke B – 1060 Mix)
  9. Koga e dovolno (2016 Mix)

  U jednom trenutku Bernays Propaganda otišla je u ilegalu, nestala je s lice Zemlje, pa se učinilo da su se raspali. Na našu sreću to nije bilo ništa drugo osim trenutnog hira koji traje i dalje. Nema Facebooka, nema nikakvih informacija o bendu, a novo izdanje je objavljeno i na novoj Bandcamp stranici. Je li stara Bernays Propaganda stvarno mrtva!?

  Prošli album “Politika” bio je album na kojem se vidjelo da se bend promijenio. To je bilo silom prilike jer su Kristina i Vasko ostali bez ostatka benda radi životnih (ne)prilika, ali to ih nije pokolebalo pa su uzeli Denija iz Fonije i krenuli u jednu sasvim novu priču gdje je post punk zamijenila elektronika. Svakim nastupom bili su sve bolji i sigurniji, iako su glazbeno bili sasvim drugi bend.

  Nakon “Politike”, ponovno su svirali svugdje, od Balkana do Zapadne Europe pa i šire, ali nešto se dogodilo ovog proljeća i nestali su s društvenih mreža. Ipak, nastavili su sa svirkama, nastavili su raditi, pa nam je i došlo novo izdanje u vidu “Na to igrišče ne smem” koje zapravo i nije novo izdanje, već neka vrsta kompilacije s različitim remiksevima i obradama koji su nastali u međuvremenu, a do sada nisu objavljeni.

  Muziku podržava

  Upravo “Na to igrišče ne smem” pokazuje daljnje igranje s elektronikom što znači da “Politika” nije bio izolirani slučaj. Zašto bi i bio kad su toliko sigurno koračali tim teritorijem!? Ipak, ovaj album je nijansu dvije slabiji, a možda tome pridonosi situacija da nije slagan kao album, već su se iskombinirale dosad neiskorištene pjesme.

  Najbolje stvari su na samom početku albuma. Mislim da u kojem god obliku objave “Laži me, laži me” ona će biti temelj novog zvuka Bernays Propagande i lakoćom će prenijeti tu njihovu političku notu koju oduvijek šalju svojim slušateljima. “Početok i kraj (Padot na Vizantija cover)” s druge strane pokazuje svu zaigranost koju Bernays Propaganda može ponuditi u elektronici i to je definitivno jedan od najboljih momenata albuma.

  Ostatak albuma teži jednom zvuku koji je nastao na temeljima New Ordera i svih srodnih bendova koji su nastali nakon njih. Ima tu solidnih stvari, ali sam uvod albuma se poprilično ističe od ostatka. Ipak, to je sve Bernays Propaganda u želji da se odmakne od svega što su do sad radili. Za sad su dosta uspješni u tome, iako je sasvim sigurno da neće svakom odgovarati ovaj ‘novi zvuk’ benda.

  Od Bernays Propagande smo oduvijek očekivali velike stvari i oni su često to i isporučivali. Budući da je “Na to igrišče ne smem” praktički sklepan od ‘ostataka’, jasno je da se to osjeti i na samom albumu. Album možda i previše balansira, nije toliko kvalitativno ujednačen i to mu je svakako mana.

  Muziku podržava