Benjamin Clementine: Veliki talent svjetske pop muzike

  643

  Benjamin Clementine

  I Tell A Fly

  Datum izdanja: 29.09.2017.

  Izdavač: Universal Music

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Farewell Sonata
  2. God Save the Jungle
  3. Better Sorry than Safe
  4. Phantom of Aleppoville
  5. Paris Cor Blimey
  6. Jupiter
  7. Ode From Joyce
  8. One Awkward Fish
  9. By the Ports of Europe
  10. Quintessence
  11. Ave Dreamer

  Još od pojave Rufusa Wainwrighta nismo imali kantautora koji je tako suvereno vladao umijećem komponiranja, sviranja i pjevanja, a onda je na scenu stupio Benjamin Clementine i debijem “At Least For Now” razbucao u zadnje vrijeme pomalo predvidljivu indie scenu. Benjaminovih aduta ima mnogo, jedan od njih je majstorstvo vladanja dramaturgijom u pop-pjesmi, drugi je pak izvrsno migoljenje kroz kompleksna rješenja koja uvijek imaju pristupačnu kuku za koju se slušatelji zakvače, a treći je delikatno kombiniranje klasike i popa.

  Dok je “At Least For Now” bio stidljivi, ali sjajan nastupni projekt, drugi Clementineov dugosvirajući projekt “I Tell A Fly” je na neki način drčniji i hrabriji cross-over album, čisto iz razloga što Clementine kombinira s teksturama, ritmovima i melodijama bolje i autentičnije nego ijedan razvikani producent u zadnjih 10 godina, pri čemu mu je očito samopouzdanje od “At Least For Now” naraslo. Naravno, nije odmoglo to što je dobio Mercury Prize – eto, u nekim zemljama nagrade dobivaju talenti, ne političko-interesno podobni mediokriteti.

  Muziku podržava

  Na “I Tell a Fly”, tri četvrt sata dugom albumu moguće je čuti elektronske plesne ritmove, kao i klasikom nadahnute klavirske pasaže ili pak gospelom inficirane vokale, a potpis je uvijek, samo i jedino Clementineov. Malo je klišeiziranih melodija i ritmova, nečeg što ćete reći: “Pa to sam čuo na albumu xy, kod izvođača yz”. Samim time, Clementine je kreirao puzzle koje zahtijevaju strpljivog slušatelja, mirnoću i tišinu. Pjesme su mini suite koje prelaze jedna u drugu, dolaze iz raznih strana, i pomoću Clementineove imaginacije spajaju se u jedno. Pristupačnosti pop-singla se, po mom mišljenju, najbolje može čuti na pesudo-muppetovskoj “By the Ports of Europe”, a vokalni a cappela upad na “Ode From Joyce” je nešto najuznositije što ćete čuti ove godine, a otkačenjaštvo je krasi posljednju “Ave Dreamer”.

  Preslušavanje “I Tell a Fly” ostavlja samo jedan zaključak – ovaj čovjek može s muzikom sve.

  Muziku podržava