Bend velikog kalibra koji živi indie punim plućima

  2715

  The Orange Strips

  Deadlines

  Datum izdanja: 14.01.2014.

  Izdavač: OSA Media

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Gift
  2. A Long Cold Year
  3. History Of You
  4. Echoes
  5. Welcome To The Woods
  6. No Time To Be Cool
  7. Lights Out
  8. Suffocate In Love
  9. Banks Abroad
  10. Space Between The Cities
  11. Slow Down (When You’ve Had Enough)

  Prošlo je sto godina (OK, nije baš sto, ali ovih 5,5 godina tako izgledaju) od prvijenca labinskih momaka The Orange Strips. Sigurno predugačak period, ali novim albumom su nastavili točno gdje su prošlim stali.

  “Deadlines” živi indie punim plućima, sve do i najsitnijeg detalja dečki su napravili sami, ali na kraju su produkciju i omot albuma prepustili svojim vjernim suradnicima. Time je album vrlo cjelovitije djelo koja legne još lakše od prvijenca “Follow LP” koji je u najmanju ruku bio vrlo dobar album.Zvukovno se nisu previše odmakli, to je i dalje britpop kakvog smo slušali prije dvadesetak godina, a mogao bi jedno vrijeme nabrajati koje bendove se sve može čuti, ali nema smisla jer The Orange Stripsi sve to oplemenjuju na svoj karakteristični način, kako glazbeno, tako i vokalno i tekstualno.Uvodna “The Gift” pomalo podsjeća na pjesmu “Dakota” Stereophonicsa, “History Of You” evocira na Suede poetiku, u “Echoes” odzvanja album “Urban Hymns” The Vervea, “No Time To Be Cool” je prepuna klavijatura, vrhunac albuma dolazi s “Lights Out“, dok nakon nje slijedi “Suffocate In Love” koja nalikuje na New Order iz najboljih dana.Iako sam nabrojao hrpu tog na što me podsjeća, “Deadlines” je ipak poseban album jer ima svoje ‘ja’ za razliku od sličnih bendova koji se gube u repliciranju zvuka svojih uzora. Dobar dio tog leži u vrlo karakterističnoj boji glasa i interpretaciji Valdeta, ali i naravno šarolikoj stilskoj glazbi koja štuje melodijske postulate.

  Sad, mogli bi reći da su malo predugo čekali (sam naslov to lijepo i ironično kaže) jer sam imao osjećaj da su s “Follow LP” dobili solidan vjetar u leđa (koliko indie glazba može dobiti u nas), ali i ovaj ‘drugi početak’ pokazuje da su The Orange Stripsi bend velikog kalibra, definitivno prevelikog da bi bili u tolikoj mjeri shvaćeni kod nas.

  Muziku podržava