Bellhound Choir: Magični skandinavski folk

  384

  Bellhound Choir

  Worried Kid

  Datum izdanja: 28.04.2017.

  Izdavač: Salbar

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Getting Bigger
  2. Full Moon Tide
  3. Oh, Little Michael
  4. Bad Weather
  5. The Jacket
  6. Dawn
  7. The Worried Kid
  8. Home

  Bellhound Choir solo je projekt danskog kantautora Christiana Hedea Madsena. Svoj prvi uradak EP “Stray Screech Beast” izdao je 2015. i bio je uvod u dugosvirajuće izdanje iz 2016. “Imagine the Crackle”. Prije solo karijere Christian je svirao u stoner rock bendu Pet the Preacher, a bio je i na turneji s Kyussom. Osim glazbe, Christian se bavi filmom i književnosti pa je izdao i svoj prvi roman “Mørkeræd” (“Strah od mraka”). Iako su stil i zvuk Pet the Prechera ostali u tragovima prisutni u Bellhound Choiru, priča s ovim projektom ipak je ponešto drukčija.

  U opisu Bellhound Choira stoji da je to skandinavski folk, što je vjerojatno najbolji opis jer Skandinavci imaju specifičan pristup folk glazbi – ona je uvijek u blagom doticaju s tradicijskim paganskim folkom i metalom, ili pak s rock glazbom. S Bellhound Choirom stvar je još zanimljivija jer u njegovoj glazbi ima elemenata navedenog stonera, ali istaknuti su country i blues. Stilski različiti žanrovi kod ovoga su glazbenika spojeni u kolaž koji odlično funkcionira jer, između ostalog, ima vokal koji je klasičan i za rock i za blues i za country. Dubina vokala i njegova blaga hrapavost, karakteristična za navedene žanrove, najjači je adut Bellhound Choira.

  Muziku podržava

  Na aktualnom albumu “Worried Kid” Christian zvuči još uvjerljivije i snažnije, još više bluzerski i još mračnije. Već naslov albuma upućuje na tematiku koja ga prožima – mrak, sjene, demoni, strah i tjeskoba, tematika koja je prisutna i u romanu. Taj skandinavski angst osjetan je u svakoj pjesmi albuma, stanovita magličasta prisutnost nečega uznemirujućega i nelagodnoga. Pristup egzistencijalnoj problematici ipak nije filozofska ili teorijska, nego čisto poetska i neposredna. Jednostavnost, ogoljenost i sirovost tekstova savršeno reflektiraju pojam skandinavskog folka jer taj folk i jest čudan spoj određenog zvuka i kulturnog nasljeđa određenog prostora. Bellhound Choir ne inzistira na dopadljivosti i prijemčivosti, dakle, iako direktan i jednostavan, uglavnom ostaje iza velova tajanstvenosti i distanciranosti.

  To se čuje već u uvodnoj “Getting Bigger” koja zvuči najpristupačnije, no ipak se u vokalu primijeti nota introvertnosti i usamljenosti. Uznemirujuća iskrenost Christianova vokala najviše podsjeća na Jasona Webleya, a i stilom i zvukom su dosta slični, no ima tu i asocijacija na Marka Lanegana pa čak i Eddija  Veddera. Bluzersko-folkični ton ove numere i više je nego uvjerljiv i zavodljiv, s gitarom kao vodiljom cijele priče. “Oh, Little Michael” najviše je u stilu suvremenog bluesa, potpuno pročišćena od bilo kakvih viškova ili ukrasa. Numera koja se prošuljala kao ostatak iz vremena Christianove stoner faze je “The Jacket”. Folk aranžman čini je još zanimljivijom, dok joj ritmičnost daje fino stapanje vokala i akustične gitare.

  Laganije su pjesme “Full Moon Tide” i “Dawn”, koje zvuče kao dirljive balade bluzerskog očajnika i folkičnog nostalgičara. Naslovna “Worried Kid” tekstom ukazuje na ključnu problematiku albuma, već spomenuti skandinavski angst i egzistencijalni nemir. Album zatvara country balada “Home” kao osma pjesma albuma koji je trebao imati barem još dvije stvari da bude kompletniji i uvjerljiviji, no to nije bilo neophodno u ovom slučaju. Iako su pjesme podužega trajanja, nikad ne proizvedu dosadu i opterećenje jer je njihova cjelovitost prirodna. Kvaliteta albuma “Worried Kid” evidentna je već na prvoj stvari, te ne posustaje do kraja. Snažna emotivna nabijenost, kreativna energija i Christianovo kantautorsko umijeće čine ovaj album jednim od najzanimljivijih izdanja ove godine, izdanja koje odudara svojom kvalitetom i iskrenošću.

  Bellhound Choir još je jedan skandinavski dašak nepatvorenosti, jednostavnosti i kreativnosti –  blues, country i folk u svom najboljem mogućem spoju.

   

  Muziku podržava