Bedouine: Putovanje u šezdesete i sedamdesete

  461

  Bedouine

  Bedouine

  Datum izdanja: 23.06.2017.

  Izdavač: Spacebomb Records

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Nice and Quiet
  2. One of These Days
  3. Back to You
  4. Dusty Eyes
  5. Solitary Daughter
  6. Summer Cold
  7. Mind’s Eye
  8. You Kill Me
  9. Heart Take Flight
  10. Skyline

   

  Pod imenom Bedouine krije se djevojka rođena u Alepu, roditelji su joj Armenci s kojima se preselila u SAD kada su na lutriji dobili zelenu kartu. U Savanni je Azniv Korkejian, kako joj je pravo ime, završila studij dizajna i umjetnosti te se nakon mnogo seljenja konačno nastanila u Los Angelesu. Svojim je prvim, eponimnim albumom dobila odlične kritike te bila predstavljena kao jedno od najboljih country i folk imena i glazbenika koje bi bilo dobro popratiti. Izabrala je ime Bedouine upravo zbog svojeg životnog putovanja, no i onog glazbenog jer “Bedouine” je putovanje u šezdesete i sedamdesete.

  Azniv Korkejian zvuči kao Emmylou Harris ili, od suvremenih, Rhiannon Giddens. Prozračni i lagani folk koji podsjeća na najbolje dane toga žanra pomiješan je s countryjem sedamdesetih te je sve to začinjeno modernim aranžmanom koji podsjeća na bossa novu ili world music. Odmjerenost jednako koliko i odvažnost albuma prvijenca pokazuju koliko je Bedouine osmišljen, no ujedno i iskren glazbeni projekt. Bogatstvo iskustva stečenog putovanjima i životom u različitim kulturama u konačnici je donijelo sasvim jednostavno izdanje, melodično i uhu ugodno. Bedouine ima tipičan folk vokal koji ni u jednom trenutku nije nametljiv i koji drži umjerenost tijekom cijeloga albuma.

  Muziku podržava

  Uvodna “Nice and Quiet” bila bi, i nazivom i zvukom, najbolji opis ovoga albuma. Fino i tiho nas uvodi u priču kantautora šezdesetih i sedamdesetih, dok sljedeća “One Of These Days” donosi funky ritam koji navodi na opuštanje i zabavu. “Solitary Daughter” najintimnija je autobiografska numera u kojoj Bedouine progovara o svojoj nemirnoj personi i potrebi za samoćom i utjehom u glazbi i umjetnosti. “You Kill Me” obračunavanje je s pogrešnim osobama, a završna “Skyline” vraćanje je u mladost i nevinost te nepreglednost perspektiva.

  “Bedouine” je jedan od uhu najugodnijih folk albuma ove godine – pitkih melodija, jednostavnih aranžmana, nostalgičnih tekstova i lijepoga vokala. Ova glazbenica mnogo obećava, no tek će sljedeće njezino izdanje pokazati koliko je zapravo dobra i kvalitetna. S prvijencem je postavila letvicu dosta visoko.

  Muziku podržava