Bebè Na Volè: Spavaš li mirno, Jack White?

  1118

  Bebè Na Volè

  Hate Is a Wonderful Thing

  Datum izdanja: 26.03.2018.

  Izdavač: Samostalno izdanje

  Žanr: Blues

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Never Got Over
  2. Dogs and Horses
  3. Free Me
  4. Shaped Me
  5. So What
  6. Die On You
  7. Community
  8. I Been Lost
  9. Gun
  10. Holy John
  11. Hello Girlfriend (bonus)
  12. You Don’t Love Me (bonus)

  “Oni su naši dečki/cure, ali sviraju na engleskome da se lakše probiju vani”, izjava je koja se povremeno može čuti među strastvenijim glazbenim konzumentima. Od proboja ‘vani’ često nema ništa, a jezična barijera na domaćem terenu odigra kontra muzičara.

  Adam Semijalac alias Bebè Na Volè je umjetnik fanatično predan svojoj glazbi. On pjeva na engleskom zato što tu, u Hrvatskoj, ruku na srce, nikad i nije pripadao. On ne igra na kartu ‘našeg dečka’, a nema ni potrebe, jer su njegovi kriteriji svjetski i on im udovoljava.

  Japanska radna etika, sklonost američkom korijenskom bluesu i, usudio bih se reći, balkanska tvrdoglavost od njega su učinili kultnu figuru zagrebačke supkulturne scene, a “Hate Is a Wonderful Thing” će samo dodatno cementirati tu poziciju, jer se već drugi put (prvi put na također sjajnom “Time of Great Depression”) njegova virtuoznost ujedinjuje s umjetničkim nadahnućem – nema pimplanja u prazno, svaka se nota “čuje” i osjeća kao potrebna i proživljena. Na albumu se krčka minimalistički blues podcrtavan fantastičnim gitarističkim radom, uz naramak pratećih vokalnih dionica, pokoju dionicu na klavijaturama i povremeno držanje ritma (vjerojatno) ritam mašine ili nekog srodnog instrumenta. To je dovoljno Adamu da se izrazi kako spada, da pjesme zvuče cjelovito i dovršeno.

  Muziku podržava

  Pomalo zlokobno ozračje stavlja pjesme u pravi kontekst, tako da su svi komadići mozaika koji ploču čine izvrsnom na pravom mjestu. Semijalac djeluje kao neki američki bluesmajstor koji je slučajno ispao iz kombija i počeo svirati u Hrvatskoj najbolje što zna, iz petnih žila, kao da će mu, ako sve dobro napravi, sutra na račun sjesti milijun dolara. Semijalac je vokalno solidan, njegov engleski nema puno inozemnih prizvuka, a pjevanje mu je dovoljno ekspresivno da drži korak s gitarom.

  Riječ je o zaokruženom djelu na kojem od izrazito ujednačene i izvrsne cjeline odstupaju uvodna “Never Got Over” i središnji dio “Die On You” te “Community”, i to u pozitivnom smislu. Iako je ovaj album izuzetan (i jedan od kandidata za album godine), Adamovi koncerti su još bolji. Malo je čudo što sve može izraziti ovaj čovjek s gitarom, glasom i vizijom. Semijalca treba čuti Jack White.

  Muziku podržava