Balzamirani R.E.M.

  3383

  R.E.M.

  Collapse Into Now

  Datum izdanja: 07.03.2011.

  Izdavač: Warner Bros / Dancing Bear

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Discoverer
  2. All the Best
  3. ÜBerlin
  4. Oh My Heart
  5. It Happened Today
  6. Every Day Is Yours to Win
  7. Mine Smell Like Honey
  8. Walk It Back
  9. Alligator_Aviator_Autopilot_Antimatter
  10. That Someone Is You
  11. Me, Marlon Brando, Marlon Brando and I
  12. Blue

  Parafrazirajući njihovu slavnu pjesmu “It’s the End of The World As We Know It” možemo slobodno reći “It’s the new album of R.E.M. as we know it”.

  Ako u naslovu ploče spominju kolaps, i ako odbijaju ići na promotivnu turneju ovog albuma (kako su najavili), možda to znači zvono za raspad grupe? Za razlaz u grupi teško je govoriti, no o kolapsu inspiracije niti riječi, štoviše, sigurno se može utvrditi da je “Collapse Into Now” značajno bolja ploča od solidnog “Acceleratea“, da “Collapse” ima manje isforsiranog zvuka od prethodnika, te da više nego uvjerljivo sumira većinu stvaralačkih faza djelovanja u tridesetogodišnjoj povijesti benda.

  “Collapse Into Now” je doista mogla nastati bilo kad unutar R.E.M.-ovih 30 godina – preslušavanjem ove ploče stječe se dojam da su se R.E.M. jako dobro balzamirali i da mogu vječno proizvoditi ovakve albume.Doduše, na petnaestom studijskom albumu teško da se ima išta novog za dokazivati: R.E.M. nisu Radiohead da stalno trče za nekim novotarijama i probijanjima granica, a “Collapse Into Now” je opuštenija ploča od “Acceleratea” i vjerojatno od “Around The Sun“, a može se mjeriti i s najboljim albumima u karijeri grupe, iako nije remek-djelo (za tako nešto ipak treba malo više poduzimanja rizika i hrabrosti da se ide naprijed). Gitare (i mandoline) Petera Bucka se i dalje gromko čuju, pjevač Stipe zvuči nekako toplije i pristupačnije, a Millsova ljubav prema power-pop melodijama svako malo dolazi do izražaja.

  Snaga “Collapse Into Now” leži u samouvjerenosti njenih stvaratelja i nalaženju zdravijih kompromisa među članovima grupe – grupa zvuči kao da su se opet glazbeno našli. Stil R.E.M.-a je dobro poznat, stvaralački pristup na ovom projektu ziheraški (jedini veći minus na ploči), a članovi se osjećaju kao da su na sigurnom i da bi oni doista mogli slušati ovakve pjesme u slobodno vrijeme te uživati u njima.

  Muziku podržava

  Scott McCaughey, Eddie Vedder i Patti Smith gostuju, od njih najupečatljivije je svoj posao odradila Patti, koja je u impresivnoj autorskoj suradnji s R.E.M.-ovcima Buckom, Millsom i Stipeom na elegičnoj pjesmi “Blue” ostvarila pun pogodak. Punih pogodaka ima još nekoliko, ostatak je standardno visok prosjek, dok čisti promašaji ne stanuju na ovoj ploči.

  Osim ziheraškog usmjerenja, druga loša vijest je da su R.E.M.-ovci odustali od turneje kojom bi promovirali ovaj album, što je šteta, jer već dugo nisu zvučali ovako inspirirano.

  Muziku podržava