Bajkovitost i maštovitost Žena za jedan od jačih regionalnih albuma

  1808

  Žen

  Jantar

  Datum izdanja: 30.08.2015.

  Izdavač: Unrecords

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ja ću biti bor
  2. Igra protona, elektrona i neutrona
  3. Žal
  4. Slava Raškaj
  5. Išao sam nigdje, bila sam svugdje
  6. Tvoje šape ostavljaju tragove
  7. Kraj početak
  8. Slavenska bajka

  Četveročlani glazbeni projekt Žen iz Zagreba, osnovan 2009., izbacio je svoj drugi album “Jantar“.

  Posebni kakvi jesu i na ovom se izdanju ističu svojim specifičnim zvukom kojeg je teško kategorizirati i žanrovski definirati. Ne daju se u kalupe, kako sugerira jedna pjesma s novog albuma, tako da se ne treba ni truditi egzaktno ih smjestiti u glazbeni okvir. No, svakako da se može iskristalizirati nešto poput post-rocka, dream-popa i syntha i to ne treba biti sve što se o njima može reći. Vidljivo je da ih je teško usporediti s nekim na našoj glazbenoj sceni jer ono što rade prelazi te okvire.

  Da pažljivo grade svoj put pokazuje i to što im je ovo (tek) drugi album i ništa ne prepuštaju slučaju, nego se trude dati kvalitetu prije kvantitete. I to su i dali – jedan zaista kvalitetan album koji je zaokružen kao cjelina, ali iz njega izbijaju razne silnice, i tematski i zvukovno.Pejzaž obojan metaforikom, igrom riječima, sugestijama i simbolima krasi ovaj album koji je pravi mali biser i riznica bajkovitosti, eklektičnosti i ljubavnih priča. “Jantar” je takva jedna bajka pretočena u glazbu i ispjevana sa stilom i stavom, bez ikakve pretencioznosti, nego iskreno i zavodljivo.

  Ljubav prevladava, no ne tek kao preokupacija, nego kao smisao, kraj i početak, izvorište. Ali kada Žen pišu o ljubavi to je zakukuljeno u metafore i simbole, ne tek ispričano priče radi. Zanimljivim pristupom ponudili su ljubavne pjesme kao pjesme bremenite igrom i maštom.

  Muziku podržava

  Tako je uvodna “Ja ću biti bor” eksperimentalna igrica s mijenjanjem rodnih oznaka, u jednom trenutku govori žena, a u drugom muškarac i tako se spajaju u fluks i izmjenu uloga koja je u konačnici referenca na rodnu problematiku kojoj su Žen pristupili inteligentno i domišljato.

  Žal” i “Išao sam nigdje, bila sam svugdje” su predivne lagane numere s gitarama u pozadini i notom kraut rocka koji je krasio prvi album. Pogotovo se druga ističe kao bogata i privlačna s pametnim tekstom i poentiranom porukom – “Ostani i jedri sa mnom“. Jednostavnost u kompliciranosti – tako možemo označiti ove tekstove koji suptilno nude razne priče, kao “Tvoje šape ostavljaju tragove” koja progovara o ljepoti života udvoje i snazi koja se iz toga crpi.

  Kraj početak” je kao jedan neprekidni krug ljubavi i odnosa koji traje usprkos promjenama i koji se ogleda u svojem početku i kraju koji su, na neki čudan način, jednaki.

  “Jantar” je jedna bogata i smislena priča koja ima svoj “kraj početak” koji nije “rob kalupima iz kojih nije otisnut” i koja se ne da ukrotiti, nego je treba zavoljeti u njenoj divljini i ljepoti. Pomalo jednostavno, pomalo zakriveno velovima hermetičnosti, u konačnici jedan krug raznih tonova, glazbenih silnica i lijepih tekstova. Ovaj je album jedno od jačih regionalnih izdanja u ovoj godini i ostaje nam želja da nam Žen donese još bajkovitih i vrijednih priča.

  Muziku podržava