B.B. King na izvoru bluesa

  2622

  B.B. King

  One Kind Favor

  Datum izdanja: 02.09.2008.

  Izdavač: Interscope / Aquarius Records

  Žanr: Blues

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. See That My Grave Is Kept Clean
  2. I Get So Weary
  3. Get These Blues Off Me
  4. How Many More Years
  5. Waiting For Your Call
  6. My Love Is Down
  7. The World Gone Wrong
  8. Blues Before Sunrise
  9. Midnight Blues
  10. Backwater Blues
  11. Sittinh On Top Of The World
  12. Tomorrow Night

  ‘Kralj bluesa’, legendarni B.B. King, objavio je novi album koji nije samo ‘novi album’, već svojevrsni šok i iznenađenje svim ljubiteljima bluesa. Čak i magazin Rolling Stone navodi da ukoliko nemate niti jedan Kingov album, “One Kind of Favor” je onaj po kojem ga želite pamtiti.

  Dugi niz godina, B.B. King nalazio se u jednoj komfornoj situaciji: njegovi prethodni albumi bili su ili crossover uspješnice ili produkt različitih suradnji. Kako je vrijeme odmicalo, blues – premda uvijek prisutan – nije uvijek bio u prvom planu, skladateljski potencijali su se iscrpili, a vječna pratilja, gitara Lucille, bila je tek šlag na tuđim tortama.

  “One Kind of Favor” odskočio je iz obje kategorije. Napokon je riječ o pravom čistokrvnom blues albumu, ogoljenom do same srži, nema oslanjanja na gostujuće izvođače, a same pjesme na njemu 83-godišnji King nije nikada prije snimio (što je impresivno samo po sebi, jer čovjek je na sceni gotovo 60 godina s više od 100 raznovrsnih albuma).

  Kolekciju bluesa koji je na njega utjecao od samih početaka snimio je u produkciji T-Bone Burnetta koji je netom prije objavljivanja albuma rekao iduće: “Prvi sam ga put vidio na koncertu u Dallasu 1965. godine i još uvijek se sjećam kako je zvučao. Ovim albumom želim ponovno oživjeti taj njegov zvuk i energiju. Bez ikakve nakane za uvođenjem svježine u njegov izričaj.”

  Muziku podržava

  Rečeno – učinjeno. Asketski neo-rootsy stil koji je Burnett već uspješno primijenio na albumu “Raising Sand” Roberta Planta i Alison Kraus još se jednom pokazao kao pun pogodak.

  Društvo Kingu na “One Kind Favor” prave mu sve poznati glazbenici: za klavirom Dr. John, za bubnjevima Jim Keltner, a bas je u ruke uzeo Nathan East. Upravo zbog njih, zbog njihove nenametljive i beskompromisne svirke, B.B King i Lucille (uz već općepoznat podatak kako nikada ne pjeva i ne svira istovremeno) dolaze u prvi plan, u samo središte zbivanja.

  Sjajan producent, vrhunski prateći sastav na koji se može osloniti, učinili su da blues standardi Blind Lemon Jeffersona, Lonniea Johnsona (kao jedan od najvećih uzora zastupljen je s tri pjesme), Johna Lee Hookera, Big Bill Broonzya, Howlin’ Wolfa i drugih zvuče istovremeno tradicionalno i moderno, nikako zastarjelo.

  Pogled na naslove pjesama mogao bi pogrešno navesti kako je riječ o sumornom albumu. Premda dijabetes uzima maha i noge otkazuju poslušnost, King i dalje održi oko 150 koncerata godišnje, te se s jednakim žarom susreće s obožavateljima u svojoj garderobi.
  “One Kind of Favor” velika je posveta samome životu koji se sastoji od uspona i padova, tužnih i sretnih trenutaka, što nekadašnji radnik na plantaži pamuka (uz plaću od 35 centi za 45 kilograma) vrlo dobro zna.

  Čak i da se vrati komercijalnim ostvarenjima, albumima na kojima će mu gostovati drugi izvođači, imati “One Kind of Favor” u svom stvaralačkom opusu sjajan je primjer jedne velike karijere.

  Muziku podržava