Auguste pjevaju sa srcem

  4425

  Auguste

  Sve što je nekada bilo važno

  Datum izdanja: 21.10.2015.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Acoustic, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Ona
  3. I kako sad
  4. Budiš more
  5. Između redova
  6. Magla
  7. Tražiš neki razlog
  8. Satovi dugo stoje
  9. Sjajim
  10. Nije dovoljno
  11. Priča za laku noć

  Kad sam prije preko godinu dana čuo pjesmu “Ona”, prvi singl zagrebačkog ženskog dueta Auguste, znao sam da čujem rijetko jedinstvo teksta i muzike.

  Tekst na papiru izgleda sjajno, muzika je podjednako dobra, a skupa si pašu kao prst i nokat. Potom su članice Auguste odlučile izlaziti sa singlovima, a album ‘kad bude’. I evo, u jesen 2015., album je gotov i nisu iznevjerili očekivanja – najblaže rečeno, jer se gotovo cijeli album može konzumirati na način bilo da se samo čitaju tekstovi (koji su vrlo kvalitetni) ili sluša tekst uz glazbu (i to je moguća opcija).Gordana Marković i Ivana Lulić (koja je ranije surađivala s Ninom Romić) sjajno pjevaju (Gordana pjeva uglavnom gornje, a Ivana uglavnom donje ‘lage’), pjesme su im manje ili više sjetne sličice ljubavnih veza, a svirka i aranžmani su precizni i pogođeni. To je akustični mainstream pop prošaran jazzerskim ukrasima, koji je mainstream utoliko što je pitak i pristupačan. Ostalo je autentični umjetnički izraz. Nema klišeja, nema dodvoravanja, nema podilaženja jeftinim trikovima. Djevojke iz Auguste njeguju staru (žensku) kantautorsku školu: u prvom planu u tekstovima su osjećaji, što je u suprotnosti s kurentnim trendovima kada top-listama haraju hitovi i hitići s ‘oplemenjeni’ s manje ili više seksualnih aluzija. Ovdje toga nema, no album je seksi i zavodljiv svojom srčanošću, elegancijom i neobičnom mješavinom samopouzdanja i poniznosti.

  Elegancija Auguste je u jednostavnosti, toplini, mekoći, doziranju zvuka, pri čemu svaka nota na albumu ima svoje opravdanje. Pjeva se o suptilnim međuljudskim odnosima, pri čemu djevojke zvuče kao mlađe sestre Carole King. Sve su pjesme napisane s jasnim razlogom i inspiracijom, a prateći muzičari predvođeni Tomislavom Šuškom su nadahnuto nadogradili ideje Gordane i Ivane.

  Muziku podržava

  A ideja, hvala Bogu, ima. Već na početku, kada “Intro” prijeđe u “Onu“, jasno je da ove debitantice barataju harmonijama kao veteranke. “I kako sad” i “Budiš more” potentni su brojevi koji su uvod za novi dragulj “Između redova“, nakon čega slušatelj stvori sliku da Auguste mogu – sve. To ipak nije točno.

  “Magla” je ipak samo zabavna stilska igra koja se dopala radijskom slušateljstvu, ali ušima potpisnika ovih redova ipak nije. Zvijezda druge polovice albuma se logično zove “Sjajim“, a zaključna “Priča za laku noć” sa svojim “Niii-naaa” malo podsjeća da Ivana doziva svoju suradnicu Ninu Romić prije spavanja, no to je ipak samo jedna iščašena interpretacija jednog usamljenog glazbenog kritičara u hladnu jesenju večer.

  Kao što sam svojevremeno napisao za album “Ptice” Nine Romić, da su Porinovci dobili još jedan album za ignoriranje, tako i ovaj album zaslužuje sličnu konstataciju: ovo je predobar album da dobije Porina, ali je dovoljno dobar da ga se sluša puno puta.

  Muziku podržava