Audio/odličan, Video/slab – AV/prosječno

  3046

  Svadbas

  A/V

  dvd

  Datum izdanja: 21.12.2007.

  Izdavač: DOP Records / Menart

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Volim te
  2. Prljavo more
  3. Polako
  4. Krokodil
  5. Više nije važno
  6. Glovom kroz zid
  7. Tišina
  8. Jug
  9. Ospice
  10. Trči trči
  11. Odvedi me na put
  12. Pričaj mi o ljubavi
  13. Crveno
  14. Prekrasan dan
  15. Lažem i u snu
  16. Treblebass
  17. Tko to zna
  18. Umorne usne
  19. Tko to zna – proba
  20. Raketa
  21. Nitko nije siguran
  22. Nek te uvijek vodi put do mene
  1. Nitko nije siguran
  2. Amerika
  3. Tko to zna
  4. Treblebass
  5. Crveno
  6. Mali kamen
  7. Stvari kojih nema

  U jeku inozemnih DVD izdanja koja nas lagano zatrpavaju u posljednje vrijeme, nedavno smo dobili i jedan hrvatski “A/V” benda Svadbas, koji je na glazbenoj sceni preko desetak godina.

  Ispočetka su bili najpoznatiji kao bend za kazalište i film, pošto su većinu vremena provodili snimajući soundtrackove za te medije, da bi 1998. došli do svojeg debi albuma. Dvije godine kasnije snimili su drugi album “Jug”, koji je bio dosta zapažen kod kritičara. Nakon toga je nastala poduža diskografska pauza u kojoj su se opet vratili prvim ljubavima, ali i produkciji od čega je najpoznatija ona s Pipsima.

  2005. je uslijedio veliki ‘bum’ za Svadbas, a najzaslužnija za to je pjesma “Treblebass” koja je poharala hrvatski radijski eter. Koliko je ovaj singl bio dobar, pokazala je i diskografska nagrada Porin koja ju je nagradila kao pjesmu godine. Svadbas je postao jako in i popularan zbog te pjesme, makar album “La la” nije donio uspjeh u cijelosti.

  Nedavno su odlučili napraviti novi korak u karijeri i objaviti svoj DVD s koncertima koji su se prošle godine održavali u ZKM-u kojeg su dodatno obogatili još dodatnim CD-om s nekoliko pjesama u audio formatu.

  Muziku podržava

  Prilikom promocije “A/V”-a najavili su zatvaranje u studio i rad na novom albumu, ali o tome nekom drugom zgodom, sad se vraćamo na ovo izdanje.

  Prvi nedostatak glazbenog filma je kazališna publika (koje li ironije, snimano je u kazalištu). Jednostavno je čudno gledati i slušati neki koncert gdje nema niti malo povika, žamora, pljeskanja, ovacija, pjevanja, plesanja… Publika je preozbiljno shvatila napomenu pjevačice da se ne smiju zabavljati pa svi uredno sjede na svojim mjestima. Meni osobno je malo uvrnuto tako sjediti na nekom rock koncertu.

  Zvuk je odličan, žestok i prodoran, a svirka solidna, rekao bih dosta oštrija nego na regularnim albumima. Cijeli bend je dosta koordiniran, a pridodan mu je mali orkestar s kojim se nadopunjuje tako da je zvučno sve vrlo dobro obavljeno, a svoj dio, onaj vokalni, odlično je obavila i Ljubica Gurdulić. Ipak, sve mi se čini da su malo preprofesionalno shvatili ove koncerte pa se osjeća jedna hladnoća tijekom koncerta koja se ne smanjuje niti tijekom izvedbe “Treblebassa“.

  Svaki međutak između pjesama upotpunjen je scenama koje su prethodile samom koncertu, od raznih proba do postavljanja pozornice i slično. Zbog toga se povremeno gubi na samoj dinamici koncerta pošto se prekida raznim skečevima bez kojih se moglo i moralo. Mnogo bolje bi bilo da se više obratilo pažnje na razgovor s publikom, da je se barem na takav način dodatno animira.

  Dobra vijest za ovo izdanje je svakako audio materijal u kojemu su prerađene stare pjesme benda. Svaka skladba u novom ruhu zvuči vrlo svježe i originalno, sačuvana je osnovna melodija, ali je promijenjen instrumentarij pa se ovaj mini albumčić čini kao malena igra benda u otkrivanju novih glazbenih smjerokaza.

  Za Svadbas, “A/V” je zasigurno prolazna stanica do sljedećeg albuma. Vjerujem da je i bendu bilo u glavama da je predugačka pauza od pet godina između dvaju službenih studijskih albuma, pa su se tako dosjetili i ubacili malo live-snimki i ‘promiješali instrumente’ starim hitovima te se odlučili za takav vid rješavanja tog problema.

  Koncertni dio “Pola3Pola2“, makar ga je režirao legendarni Gonzo, ne može dobiti pretjeranu ocjenu, ali u paru s “A” dobivamo vrlo simpatično djelo ovih art-rockera. Slijedi nam iščekivanje punokrvnog albuma, ali preslušavajući ovaj album ipak će vrijeme nešto brže proći do tog datuma, valjda se do tada CD neće izlizati.

  Muziku podržava