Ariana Grande: “Thank U, Next“ kao njen najosobniji doprinos do sada

  590

  Ariana Grande

  Thank U, Next

  Datum izdanja: 08.02.2019.

  Izdavač: Republic

  Žanr: Pop, R&B, Trap

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Imagine
  2. Needy
  3. NASA
  4. Blood Line
  5. Fake Smile
  6. Bad Idea
  7. Make Up
  8. Ghostin
  9. In My Head
  10. 7 Rings
  11. Thank U, Next
  12. Break Up With Your Girlfriend, I’m Bored

  Po izlasku novog albuma “Thank U, Next“ prošlo je samo 5 mjeseci i 22 dana od prošlog albuma, “Sweetener“. Igralo se ovdje brojkama ili ne, spomenuti period numerički odgovara datumu napada na njenom koncertu u Manchesteru 22.5.2017. Radi se o, danas, izuzetno kratkom vremenu za ohladiti nedavno izdan materijal i fokusirati se na sljedeći potez.  Dakako da je Ariana mogla duže promovirati zadnji album, jer kandidata za singlice je bilo, ali imalo je smisla ići dalje. Novi se album jako dobro nadovezuje na zadnji, tematski, ali i glazbeno.

  Na “Thank U, Next“ Ariana je više nego ikad vjernija sebi. Nije bilo mjesta manufakturiranim show business komadima iako bi mnogi rekli da nije tako. Album je istovremeno taman, a s druge strane nekako opušten, više pomirben nego optimističan. Kohezivniji od prethodnika, ne poigrava se toliko suprotnostima. Produkcijski nema iznenađenja, zvuk je uglavnom očekivan, ugodan, na razini zadatka. Nanovo prepoznatljiv Arianin zvuk, vjerni suradnici, Pop i R&B s Trap i blagim Rap primjesama. Pročitati to, zvuči nedvojbeno izlizano, ali uhu nimalo. Rekao bih da se radilo o igri na sigurno, ali dovoljno svježim zvukom.

  Promotivni singl “Imagine“, inače B strana career highlight singla “Thank U, Next“, otvara album svojom sladunjavom prezentacijom romantičnog hedonizma. Što se isprva čini kao kratak poziv na bezbrižnost zapravo je nemogućnost ostvarenja ljubavne veze na ovakav način. Ili na bilo kakav način. Kao što je već vjerojatno svima poznato izuzetno talentirani, djelomice podcijenjeni reper Mac Miller, bivši dečko Ariane Grande, o kojem i je spomenuta pjesma, preminuo je od posljedica predoziranja u rujnu prošle godine. Javnost je ubrzo saznala da nije bila riječ o namjernom predoziranju već o nažalost kobnom miksu fentanila iz lijekova u kombinaciji s alkoholom i kokainom. Mjesec poslije njegove smrti zaruke s komičarom Peteom Davidsonom, koji je inspirirao dio “Sweetenera“ naglo su otkazane. Da sve bude još malo tužnije, pjesma “Imagine“ lirski zrcali Millerovu “Cinderella“. I da, nisam li spomenuo anđeoske visoke note na mostu? Poslušajte.

  Muziku podržava

  Najavljivana s nekoliko teasera, favorit obožavatelja još prije izlaska albuma, slijedi pjesma “Needy“. Ta riječ gotovo omražena u današnjem svijetu koji voli samostalnost, ovdje je drugačije prezentirana. “And I can be needy, way too damn needy, I can be needy, tell me how good it feels to be needed“, priznaje i pita Grande. Dolazi “NASA“. Ovakav naziv pjesme može značiti dvije stvari. Ili će biti genijalno ili će biti skroz promašeno, ali s fora nazivom. Nažalost slučaj je potonji i s “NASA“ bi definitivno izvukli najkraću šibicu. Pamtljiv, ali iritantan refren, unatoč cool linijama ne zadovoljava, a most i kraj spašavaju. Refren će, “You know I’m a star; space, I’ma need space, I’ma need space, I’ma, I’ma need space (N-A-S-A).“ Catchy, right? Međutim, najslađe / najluđe tek dolazi.

  Komentirao sam s ekipom što valja poslušati s albuma, kažem, sve pjesme koje počinju na slovo ‘B’. Prva od njih je “Bloodlineiza koje stoji dream team Max Martin, ILYA, Savan Kotecha i Grande, ali bez previše uzbuđivanja, bit će tu još poslastica. Slijedi “Fake Smile“, jedna od tih negativnijih pjesama. Nedavno isfuran novi đir, Arianin polu rap koji će se ponoviti na singlu “7 Rings“ u malo žešćem izdanju, proteže se i ovom pjesmom.

  Polovica albuma je vrijeme da se malo zakuhaju stvari. Spomenuti dream team ima asa u rukavu. “Bad Idea“ je eksplozija. Ulickana repetitivna gitarska melodija i Arianin namjerno prozračan glas otpočinje jednu od najpamtljivijih na izdanju. Jednu od onih pjesama na pop izdanjima koje svi znaju, a nikad nisu bile singl. Iznenađenje je gudačka sekcija na sredini i pred kraj pjesme. Koliko potrebna toliko i možda nepotrebno suviše dramatična za jedan club banger, ali sjajno funkcionira.

  “Make Up“ igrica je riječima, malo šminke, malo iskupljenja, sve u svemu još jedan rap-ish pjesmuljak. Teška srca priznajem, dosadno. Luckasto, zarazno, ali bez dubljih utisaka. “Ghostin“, vjerojatno najtužnija na albumu govori o situaciji u romantičnom odnosu gdje Grande zna da bi bilo pametnije ostaviti trenutnog partnera na ghosting foru, jer je srce drugdje. “In My Head“ pogled je na zaslijepljenost iskrivljenom vizijom partnera u našim mislima. “My imagination’s too creative. They see Cain and I see Abel.“ Isprva tragikomično, kasnije genijalno. Moram priznati da sam dobio “Lemonade“ vibru slušajući ovu pjesmu i tekst. “In My Head“ sleeping hit je ovog izdanja.

  Bliži se završetak albuma, pa hajmo ispucati singlove, je očito bila strategija. Niz kreće s trenutnim number 1 hitom u SAD-u “7 Rings“. Što se dogodi kad Ariana i prijatelji odviše popiju? Ulazak u Tiffany’s i kupovina prstenja. Isto popodne napisan je “7 Rings“. Ariana se i više nego dobro snašla u quasi repanju, a sadržajno tune govori o samovolji, moći, novcu, ali ne iz pohlepnosti već iz perspektive samopouzdanja, ali i zabave. “You like my hair? Gee, thanks, just bought it. I see it, I like it, I want it, I got it (Yeah).“ – tko se ne zarazi, svaka čast. Tu je i sample pjesme “My Favorite Things“ (Rodgers and Hammerstein) i interpolacija vječnog The Notorious B.I.G.‘s i njegove “Gimme the Loot“ na mostu.

  O najavnom singlu “Thank U, Next“ ne želim duljiti. Tinejdžerska fantazija spota, predstavlja jedan od apsolutno najboljih pop trenutaka ovog desetljeća. Tekst govori sam za sebe, tužno prisjećanje svega proživljenog, bivših ljubavi, pa sve do vrhunca osobnog razvoja i pobjede nad tugom. “Thank U, Next“ postao je više od pjesme. Teško da barem jedan/a vaš/a prijatelj/ica ili vi, niste barem u nekoj šali zadnjih tjedana rekli “Thank U, Next“. Bezbroj memova, apsolutni viralni hit, poštapalica i upadica, a pjesma se i dalje vrti na svim radiostanicama i stanuje na ljestvicama.

  Kraj albuma ipak skriva onaj bop koji niste mislili da vam je potreban u ušima. Ili bolje rečeno, s kojim ćete znati da vam je um pao u klopku na prve taktove. “Break Up With Your Girlfriend, I’m Bored“. Već iz samog naslova slutite da će biti zabavno. Naravno da je. Tu je i sample pjesme “It Makes Me Ill“ (N’Sync) i imate hit. Opušteno, veselo, uzdignute brade. Ponovljena magija genijalne redateljice spotova, Hannah Lux Davis (“Focus“, “Into You“, “Side To Side“, “Breathin“, “Thank U, Next“, “7 Rings“ itd.) vodi vas usporenim efektnim kadrovima kroz Arianinu dosadu. Čime je razbiti? Ljubavnim zavrzlamama, naravno. Yuh!

  Peti joj je to album, ali nije za (čistu) peticu. Ono što fali je između ostalog osjećaj trajnosti. Kako mi nalaže žanrom istrenirano uho i moć predviđanja uspjeha na tržištu, ovo je album koji će obilježiti pop scenu 2019., ali kao cjelina se neće održati kao drugi iz diskografije joj. Pjesme više-manje sve redom ulaze u uho, ali melodijama nisu toliko značajne za duže zadržavanje. Osim par na koje sam upozorio (zlosutni osmijeh). Ariana uskoro odlazi na iščekivanu turneju “Sweetener Tour“ gdje će izvoditi pjesme s oba izdanja, što će, također, pomoći.

  Nadalje, slaba točka izdanja su tekstovi. Izuzev najavnog singla. Izraditi savršeno tekuće linije u harmoniji s lako pamtljivim melodijama, vraški je teško i samo jedna od stvari koje šira publika zanemaruje i ne cijeni u pop glazbi. Međutim, s druge strane opet je kvalitetan tekst jedno, a zarazan tekst drugo. Očigledno je da se igralo na pakiranje dubljih poruka u ulaštene, jednostavnije linije. I to nije naročito za zamjeriti. Vrijedi naglasiti, Ariana je sudjelovala u pisanju i produciranju baš svih pjesama na albumu, što do sada nije bio slučaj.

  “Thank U, Next“ Ariani je bio prijeko potrebna terapija. Na našu sreću, i nju glazba liječi. Dance floor heartbreak is never out of fashion, a tako će i ostati. Iako je za zvijezdu njezinog kalibra nerealno očekivati da ideje ne budu poduprte i pjesme obogaćene dodatnim skladateljskim i producentskim talentom suradnika, volio bih u budućnosti vidjeti još više nje same u pjesmama. Potencijala ima dovoljno. Svi znamo da je (nama) umjetnicima bol vječna inspiracija te iako periodi iste većinom ostavljaju i trajne ožiljke, bit će zanimljivo gledati u kojem će (se) smjeru razvijati Arianino stvaralaštvo pronalaženjem inspiracije u drugim emocijama.

  Muziku podržava