Anonimci koji to baš i nisu

  849

  Headspace

  I Am Anonymous

  Datum izdanja: 21.05.2012.

  Izdavač: Inside Out

  Žanr: Metal, Progressive Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Stalled Armageddon
  2. Fall of America
  3. Soldier
  4. Die With A Bullet
  5. In Hell’s Name
  6. Daddy Fucking Loves You
  7. Invasion
  8. The Big Day

  Gotovo šest godina trebalo je progressive metal/rock ‘all-star’ bendu Headspace da stigne do svog prvog albuma.

  Naime, bend je osnovan još 2006. na inicijativu klavijaturista benda Ozzy Osbournea, Adama Wakemana, inače sina velikog Ricka, člana prog-rock velikana Yes, s kojim su pak svirali i pjevali Lee Pomeroy (bas, It Bites) i Damian Wilson (vokal, Threshold, Maiden UniteD). Preostala dva člana su bubnjar Richard Brook, koji uz suradnju s Rickom Wakemanom zaista ima šaroliko društvo s kojim je nastupao, a u koje se ubrajaju Victoria Beckham, Hall and Oates, Roger Daltry, Leo Sayer, Avril Lavigne, te gitarist Pete Rinaldi, koji od značajnijih angažmana ima onaj u bendu Hot Leg s frontmenom The Darknessa Justinom Hawkinsom.

  Koliko god da je ta ekipa dugo radila na nastupnom albumu, a u pitanju su oko četiri godine, toliko se može reći da se taj rad isplatio, jer posložen je jedan sasvim fini album s elementima progresivnog rocka i metala, s materijalom koji stilski ‘šeće’ od iskonskog prog-rocka sedamdesetih, preko njegove moderniziranije, neoprogresivne inačice osamdesetih, žešćih metalnih varijanti devedesetih, pa sve do najmodernijih progresivnih utjecaja.

  Radi se o jednom čvrstom, univerzalnom, raskošnom, poprilično gitaristički nastrojenom albumu, s vrlo jakim, raznolikim i šarolikim utjecajima ‘tipaka’, koje se ne libe preuzeti punu odgovornost u pojedinim segmentima. Grandiozni, moćni, epski gitarski riffovi uzdižu se na mnogo mjesta, no isto tako suptilnim akustičnim dijelovima kao da ubacuju dašak svježine u inače dosta mračnu atmosferu koja prati tekstualnu tematiku, baziranu na sudbini čovječanstva, ratovima, unutarnjim bitkama, religijama i svemu onome što svakodnevno utječe na nas.

  Muziku podržava

  Produkcija je moderna, klinički precizna, s karakterističnim, sofisticiranim soundom, izrazito sugestivnim vokalnim izvedbama, preciznim ritmikama, s pokojim ozbiljnijim prijelazom, s ozbiljnošću interludija, te ritmičkim varijacijama čiji je protok dosta gladak i prirodan, bez dodatnih opterećenja dosta teških i moćnih konstrukcija pjesama. Jedan od (mogućih) problema moglo bi biti predugo trajanje, oko 73 minute, no to je samo za nestrpljive. Oni koji znaju uživati u ovakvoj vrsti glazbe zaista neće uzalud potrošiti svoje vrijeme i takva duljina ne bi ih trebala opterećivati.

  Gotovo sve pjesme prolaze ‘trnovit’ put od dijelova ispunjenih emocijama, preko melodijskih, pa sve do onih s energičnijim, agresivnijim i bjesnijim izražavanjima. Dakle, svojevrsna kombinacija osjećaja, izvedbi ‘s dušom’ i onih čisto tehničke naravi, s konstantnom napetošću koja isijava iz svakog momenta albuma. Prijedlog su pjesme “In Hell’s Name“, s orguljama na početku, uz lagano zborsko ‘pripjevavanje’, žešće gitarske dijelove s orijentalnim ‘touchom’ u akustikama, miksom sporijeg i srednjeg ritma i međuigre akustika i plutajućih klavijatura. “Daddy Fucking Loves You” je 15-minutni ep, najduža pjesma s krasnim akustičnim uvodom, sjetnim pjevanjem, dubokim basevima, žešćim nastavkom uz ‘nadmudrivanje’ neoklasičarskih klavijatura i ‘hevijanerskih’ gitara, elektronskih ‘instalacija’, te stalno održavanje napetosti.

  Spori, melankolični početak hard rocka u klavijaturama, pa žešći dijelovi ‘umireni’ s akustikama koje pjesmu dovode do kraja dio su naslova “The Big Day“, a najrazličitija od svih otužna je, melankolična balada “Soldier“, u kojoj se izmjenjuju zvono, piano i lagano, tugaljivo pjevanje.

  Uglavnom, ovo je u kompletu jedan zanimljiv, zahvalan, mada ne baš preinovativan, ali svakako raspojasan, dinamičan i raznolik album, pogodan za štovatelje progresivne scene, i to u rasponu od Yesa, Rusha, pa sve do Dream Theatera.

  Muziku podržava