Anne Marie: Ljubavni problemi opjevani u tropskom popu

  404

  Anne Marie

  Speak Your Mind

  Datum izdanja: 27.04.2018.

  Izdavač: Atlantic Records UK

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Cry
  2. Ciao Adios
  3. Alarm
  4. Trigger
  5. Then
  6. Perfect
  7. Friends ft. Marshmello
  8. Bag Girlfriend
  9. Heavy
  10. 2002
  11. Can I Get Your Number
  12. Machine
  13. Breathing Fire
  14. Some People
  15. Used To Love You
  16. Peak
  17. Rockabye ft. Clean Bandit & Sean Paul

  Vjerujem kako su i mnogi drugi, osim mene, jedva dočekali debitantski album britanske pjevačice Anne Marie. Sigurno već i ptice na grani pjevaju neke od vrlo uspješnih singlova koji su se vrtili i na hrvatskim radio postajama. Ono što ptice ne znaju, a vrlo vjerovatno ni većina koja Anne Marie ne prate od samih početaka, je to da se široj publici predstavila pjevanjem u glazbenim sastavima Rudimental i Gorgon City. Zagreb ju je imao prilike čuti uživo 2015. godine kada je nastupala s Rudimentalom u sklopu vrlo uspješne turneje.

  Anne Marie pjeva od djetinjstva, već je sa 6 godina nastupala u mjuziklima na West Endu skupa s drugim moćnim ženskim vokalima poput Jessie J. Uspješna karate karijera joj samo pojačava reputaciju moćne žene na glazbenoj sceni. “Karate” je ujedno i ime prvog EP izdanja i službenog samostalnog singla iz 2015. godine.

  Veliku pažnju privukla je 2016. godine kada je uz Clean Bandit i Seana Paula hit “Rockabye” poharao glazbene ljestvice. To je ujedno i jedina pjesma u povijesti koja je proglašena UK Christmas number one nakon što je već bila na vrhu ljestvice šest tjedana za redom.

  Muziku podržava

  Osobno sam Anne Marie počela pratiti u navedenim suradnjama s početka i imala priliku čuti je uživo. Ono što mi se najviše sviđa u njenom vokalu je činjenica da se zaista osjeti njena osobnost – ili su to ogromne količine simpatičnosti i pozitivne energije ili njen specifičan ‘sassy’ stav koji ju zaista izdvaja od ostalih pop zvijezda na sceni.

  “Speak Your Mind” zvukom nije ono što sam očekivala od nje s obzirom na zvuk s početka karijere, ali je u svom žanru kvalitetan materijal. Na deluxe izdanju albuma nalazi se 17 pjesama, a ukupno šest smo imali prilike čuti kao najavne singlove u zadnje dvije godine.

  Simpatično veselje ovog albuma započinje pjesmom “Cry”, a tematika je sve samo ne iznenađujuća. Nesretna ljubav ili problematična veza je često opjevana tema u njezinim pjesmama. Zvukom malo podsjeća na Rihannine starije hitove, što je vjerovatno i bio povod nekim stranim medijima Anne Marie prozvati europskom verzijom Rihanne.

  “Ciao Adios” prati istu priču – klasična himna prekida uz brzi dancehall ritam. Očito provjereni recept za uspjeh jer je to i njezin prvi samostalni singl među britanskih top 10. “Trigger” cijeloj atmosferi ljubavnih prekida i svađa daje dozu optimizma jer Anne Marie u tekstu poručuje da se problemi ne rješavaju nasiljem.

  Pjesma koja se dalje najviše izdvaja na albumu, zvukom ali i tekstom, je “2002” jer priča za promjenu nije nesretna. Iako je opet u pitanju ljubavna tematika, ovom pjesmom se budi nostalgija nekih dječjih ljubavi jer radnja započinje u ljeto 2002. godine. U pisanju pjesme sudjelovali su neki od velikih imena današnje pop scene poput Eda Sheerana i Julie Michaels. Publika ju je odlično prihvatila i pjesma je brzo zauzela 8. mjesto na britanskoj top ljestvici.

  Drago mi je da je Anne Marie u ovom današnjem svijetu, prvenstveno u pop glazbi za koju većina često komentira kako sve pjesme zvuče isto, ipak uspjela zadržati veliki dio svoje osobnosti. Cijeli album je u skladu s aktualnim glazbenim trendovima, od brzih i jakih ritmova do plesnih melodija spojenih u pjesme koje funkcioniraju u radijskim formatima i plesnim klubovima. Iako me “Speak Your Mind” nije oduševio koliko sam očekivala, drago mi je što je svjetska publika prihvatila Anne Marie i dala joj priliku da nađe svoje mjesto na sceni.

  1 Shares
  Muziku podržava