Anderson .Paak: Nova iznenadna postaja na kalifornijskom putovanju

  471

  Anderson .Paak

  Ventura

  Datum izdanja: 12.04.2019.

  Izdavač: Aftermathe

  Žanr: Funk, Hip-hop, R&B, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Come Home (feat. Andre 3000)
  2. Make It Better (feat. Smokey Robinson)
  3. Reachin’ 2 Much (feat. Lalah Hathaway)
  4. Winners Circle
  5. Good Heels (feat. Jazmine Sullivan)
  6. Yada Yada
  7. King James
  8. Chosen One (feat. Sonyae Elise)
  9. Jet Black (feat. Brandy)
  10. Twilight
  11. What Can We Do? (feat. Nate Dogg)

  Prošlo je tek pola godine, a jedan od najkarizmatičnijih repera današnjice iznenadio nas je novim albumom Ventura”. Iznenađenje je zapravo diskutabilno ako se sjetimo da je Dr. Dre prošle godine u prvom teaseru posljednjeg albuma ovog svestranog kalifornijskog glazbenika najavio ime Oxnard Ventura” nakon čega je Ventura izbačeno iz naziva. 

  Logično je da su oba albuma snimljena i stvarana u isto vrijeme, a potom pjesme i zvuk podijeljeni u dvije različite priče. Anderson .Paak u jednom od intervjua izjavio je kako je s ovim posljednjim pričekao neko vrijeme za objavljivanje jer bi u suprotnom bilo previše novih pjesama za live izvedbe. 

  Ventura je još jedno mjesto na kalifornijskoj mapi koje je Andersona inspiriralo da nastavi niz s imenima gradova i naselja. Beatovi novog albuma bazirani su na zavodljivom soulu i funk zvuku 70-ih i ako tome dodamo kalifornijsku atmosferu koja je nekako postala najveći trademark ovog izvođača – jasno je da imamo novi idealan soundtrack za nadolazeće ljeto. 

  Muziku podržava

  Najveću dozu šarma novih 11 pjesama ponovno je donio specifičan Andersonov glas, bilo pjevanjem ili repanjem. Za razliku od “Oxnarda” na kojemu je ipak Dr. Dre dominirao u produkciji, “Ventura” zvuči kao puno prirodnije izdanje s velikom dozom soul i funk zvuka kao što je spomenuto ranije. Album grandiozno otvara “Come Home” na kojoj gostuje Andre 3000 iz Outkasta i jedna je od jačih pjesama novog albuma. Senzualna i zarazna melodija, back vokali i generalno bogati instrumental osvajaju na prvo slušanje.

  Make It Better” je, uz legendarnog Smokey Robinsona ljubavna pjesma naglašenog ritma i zavodljive melodije. “Reachin’ 2 Much” opisuje ljubavnu vezu u kojoj Anderson sumnja u svoju partnericu, a podijeljena je u dva različita dijela i svaki je odličan na svoj način. Snažan bass ritam u “Winners Circle” obilježio bi ovu pjesmu da u drugom dijelu nije naletio bombastičan rap stih i očito neizbježno spominjanje politike i predsjednika. 

  Good Heels” s Jazmine Sullivan najkraća je i svakako “najmekša” pjesma na albumu. Nakon nje slijedi “Yada Yada” čiji početak prati laganiji R&B stil prethodne, ali završava s puno snažnijim zvukom tj. naglašenim bass dionicama i ritmom. Prijelaz između ovih pjesama je zapravo najbolji pokazatelj balansa ovog albuma jer taktički nakon par lakših, dolazi jedna malo brža. “King James” započinje sa zaraznom melodijom na saksofonu i oda je Jamesu LeBronu, ali ne zbog sportskih postignuća već zbog svega što radi za društvo u kojemu živi. 

  Instrumental na “Chosen One” zvuči pomalo nedorečeno i čak pomalo kaotično. Jedino što je dobro u ovoj pjesmi je Andersonovo repanje koje je na ovom albumu manje zastupljeno u odnosu na Oxnard”. Zato je “Jet Black” vratila ravnotežu s ujednačenim ritmom kroz cijelu pjesmu i ugodan baršunasti vokal pomalo zaboravljene pjevačice Brandy. 

  Twilight” zvuči dosta veselo i optimistično, najviše zbog saksofona i stihova “And I know you think it can’t get lower than the floor / Walk out the basement, let’s take a tour” i “You’re my twilight when it’s awfully dark and I lost my way / ‘Cause when my life feels off the mark, you put me back in place”. Pokojni Nate Dogg i njegova ostavština od stotinjak, možda i više snimljenih stihova su se odlično uklopili u kraj ovog albuma i zapečatili osjećaj nostalgije koji se proteže kroz cijelu priču.

  “Ventura” je svakako još jedan vrlo kvalitetan dio Andersonove diskografije, ali mi se čini da bi ovom kalifornijskom putovanju mogao biti kraj. Možda je ipak vrijeme za neki novi koncept, novo skretanje na njegovom putovanju i dozu svježine. Album je još jednom dokazao kvalitetu ovog izvođača, a s obzirom na to da smo dobili dva nova izdanja u kratkom roku, noviteti se ne očekuju uskoro. Ipak, možda nas Anderson .Paak ponovno iznenadi u neko skorije vrijeme jer je očito da mu inspiracije i volje za radom ne nedostaje. Sav novi materijal ali i stare hitove imat ćemo priliku čuti uživo na ovogodišnjem Dimensions festivalu koji se oprašta od svoje lokacije na tvrđavi Punta Christo. 

  Muziku podržava