Anderson .Paak: Još jedno uspješno putovanje kalifornijskim plažama

  477

  Anderson .Paak

  Oxnard

  Datum izdanja: 16.11.2018.

  Izdavač: Aftermath

  Žanr: Funk, Hip-hop, R&B, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Chase (featuring Kadhja Bonet)
  2. Headlow (featuring Norelle)
  3. Tints (featuring Kendrick Lamar)
  4. Who R U?
  5. 6 Summers
  6. Saviers Road
  7. Smile / Petty
  8. Mansa Musa (featuring Dr. Dre & Cocoa Sarai)
  9. Brother’s Keeper (featuring Pusha T)
  10. Anywhere (featuring Snoop Dogg & The Last Artful, Dodgr)
  11. Trippy (featuring J. Cole)
  12. Cheers (featuring Q-Tip)
  13. Sweet Chick (featuring BJ the Chicago Kid)
  14. Left to Right

  Nakon što ga je Dr. Dre ugostio na svom albumu 2015. godine, karijera Andersona .Paaka krenula je uzlaznom putanjom u velikoj brzini. Godinu dana poslije te uspješne suradnje uslijedio je odlično prihvaćen i Grammyjem nagrađen Malibu”. Imena albuma u njegovoj diskografiji pod imenom Anderson .Paak kriju zanimljiv koncept, prvi je nazvan po još jednoj popularnoj plaži – Venice, a posljednje izdanje ga također prati. Oxnard” je nazvan po njegovom rodnom mjestu u Kaliforniji i doživjela sam ga kao odličan spoj starog i novog “west coast” glazbenog izričaja. 

  Anderson .Paak je dostojan nositelj tog zvuka i tradicije kalifornijskog rapa. Svoju glazbenu karijeru je kao i mnogi drugi započeo kao tinejdžer baveći se produkcijom u svojoj spavaćoj sobi, a prve nastupe odradio je kao bubnjar u crkvi. Njegova karizma je neupitno najjača kada sjedi iza bubnja i smatram da ga je takvo izdanje najviše obilježilo kao izvođača. Vokalno je također jedan od trenutno najzanimljivijh na sceni, bilo u pjevanju ili čistom repanju. U tom hrapavom glasu definitivno leži jaka nota provokacije i doza agresije koja vrlo lako može biti posljedica nesretnih okolnosti u mlađim danima. To se odnosi na obiteljske probleme, činjenicu da je u jednom trenutku svog života uz ženu i dijete bio beskućnik. Želja za uspjehom i boljim životom ga je sigurno snažno gurala naprijed, a danas kada je uspio u glazbenoj karijeri mu donosi samo dodatnu snagu da nastavi dalje. 

  Muziku podržava

  Da se vratim na prethodno iznesenu ideju da je Anderson nositelj tradicije kalifornijskog rapa. Osim što je “Oxnard” ugostio velika i bitna imena i što dolazi s tog područja, u sebi nosi veliku kvalitetu i inovaciju u glazbi kako današnja publika ne bi bila zasićena istim zvukom. Spoj hip hopa i soula na prethodnim albumima ga je definitivno obilježio, a sada imamo album koji taj zvuk donosi u puno življem izdanju. 

  Dr. Dre i Anderson .Paak i dalje uspješno surađuju tako da je Dre prisutan i na ovom albumu. “Tints” s Kendrickom Lamarom je odabrana za najavni singl i odlično je odradila taj posao. Dvojac tvori odličnu kombinaciju, a moram priznati i da me oduševio njihov nastup na Saturday Night Live-u. 

  Groove/soul zvuk se i dalje proteže kroz sve pjesme pa čak i one malo “tvrđe” poput “Who R U?” i “6 Summers” u kojoj na red dolazi politika i spominjanje Trumpa. Ništa neuobičajeno u glazbi, ali kod ovog izvođača je svakako novitet. Malo lakšu atmosferu smooth R&B-a donijele su “Saviers Road” i “Smile/Petty” na kojoj mu se pridružila Sonyae Elise. Dr. Dre se javlja na “Mansa Musa”, pjesmi s najupečatljivijim ritmom i bas dionicama. Još davno prije naletjela sam na komentare gdje se spominje kako Anderson i Kendrick Lamar zvuče identično i ako se prepustite nabrijavajućem ritmu ove pjesme, zaista je lako biti prevaren. Jedina zamjerka je što traje kratko, manje od tri minute.

  Pusha T je još jedno u nizu gostovanja u pjesmi “Brother’s Keeper”, a jedan od favorita albuma je definitivno “Anywhere” sa Snoop Doggom. Osim što Snoop Dogg donosi throwback na prije spomenuti kalifornijski old school zvuk, pjesma je odličan soundtrack za ljetne vožnje. Druga polovica albuma donosi malo više funka s “Cheers”, a “Sweet Chick” i “Left To Right”, koje su bonus pjesme, donose kraj nakon kojeg je samo jedna ideja u glavi – želim još.

  Album je prepun materijala koji će repeat opcija iscrpiti do krajnjih granica i upitno je hoće li mi nakon toga biti dosta. Posao na ovom albumu je odrađen besprijekorno i jedva čekam vidjeti tj. čuti novitete u budućnosti. 

  Anderson .Paak jedan je od izvođača čija dosljednost bi uvijek mogla biti dobro ocijenjena. Njegova unikatnost i karizmatični nastupi su neki od razloga zbog kojih mi ovaj izvođač nikada neće dosaditi. Neupitno je da su svi reperi na sceni jedinstveni na svoj način, u svakom radu se može naći neki faktor koji ih obilježava, ali ako se mene pita, Anderson je trenutno najposebniji od svih. Eksperimentiranje s pomalo psihodeličnim zvukom podržavam i dobro se uklopio u “Oxnard”. Ako se gleda njegova produkcija, tekstovi pjesama i cijeli tim koji je radio na albumu, “Oxnard” je Andersonov do sada najkvalitetniji projekt. 

  Muziku podržava